Jesper Theilgaard bliver 60

Jesper Theilgaard


Foto: ARTE Booking
Forfatter billede

Fødselaren har et kvart århundredes TV-erfaring og en næsten livslang dedikation til meteorologi, som nu også omfatter dyb interesse (og bekymring) for verdens klimaproblemer.

22. september var Jesper Theilgaard midtpunkt for en reception i DR Koncerthuset, fordi han med kyndig hånd havde præsenteret vejrudsigter for seerne gennem nøjagtig 25 år på DR-TV.

I december vil han udlægge klimaforhandlingerne i Paris for seerne. Det er nemlig her det nærmest altafgørende FN-klimatopmøde COP21 finder sted, og verdens nationer skal søge at lægge en redningsplan for klimaet og den svedende klode.

Fokus på det globale klima og en svedende klode

I de senere år har Theilgaard udviklet sig fra at være en troværdig og pædagogisk TV-meteorolog med fokus på de nærmeste dages vejrudvikling til at blive DRs egen store og – med rette – ganske bekymrede klimaekspert, skriver Berlingskes erfarne miljø- og klimareporter Lars Henrik Aagaard.

Fokus er med andre ord flyttet fra lokale lavtryk og rimtåge til det stigende blus under det globale termometer, med alt hvad det indebærer af eksempelvis stigende havvand og ekstrem nedbør.

Det har været undervejs længe: “Da vi for et par år siden holdt møde i verdensorganisationen for meteorologer i Genève, foreslog jeg den franske formand, at vi TV-meteorologer blev brugt mere aktivt til at berette om klimaets tilstand”, som Theilgaard forklarede DR online i fjor.

Formidlingen af stoffet

Når DRs klimaekspert overhovedet tog ordet og foreslog ideen for et par år siden i FN-byen i Schweiz, var én af forklaringerne, at han synes, at formidlingen af de helt store klimaspørgsmål halter:

”Nu er det ikke sådan, at jeg er ved at springe ud som politiker, men jeg synes, FN’s klimapanel har fejlet med deres formidling af stoffet. De har ikke selv gjort meget ud af at præsentere deres konklusioner, så folk forstår dem, og det er her, jeg synes, at vi vejrværter kan have en central rolle,” sagde Theilgaard.

Bestilte vejrudsigter som 12-årig

Allerede som 12-årig under opvæksten i Tørring ved Vejle begyndte han at abonnere på DMIs vejrrapporter, så det stod nærmest skrevet i hans personlige prognose, at han skulle blive meteorolog – i første omgang flyvemeteorolog.

Men i 1990 blev han overflyttet til DMI og tilknyttet TV-Avisen som vejrekspert sammen med Henrik Voldborg, Mikael Jarnvig og Torben Klausen.

Anerkendt forfatter

Blot et par år senere begyndte Jesper Theilgaard at skrive vejrbøger, og nogle af disse har været aldeles fremragende, noterer Lars Henrik Aagaard.

Ikke mindst den både flot fortalte og illustrerede coffeetable-bog fra 2006 “Det danske vejr”, der udløste Gyldendals store fagbogpris på 100.000 kr.

Sammen med Theilgaards optræden på TV-skærmen har bøgerne været med til at cementere hans rolle som en meteorologisk autoritet, som både lokale foreninger og store virksomheder kalder på, når der skal holdes foredrag om vejr, vind og klima.

Den næsten livslange indsats i vejrets tjeneste blev kronet tidligere i år med optagelse i Kraks Blå Bog.

Et liv med musik og korsang

I fritiden er der masser af musik i den kendte vejrmands liv.

Det har givet ham adgang til P2’s ’Søndagsklassikeren’, ligesom han har prøvet at dirigere DR UnderholdningsOrkestret og sunget med Radiokoret.

Men ellers dyrkes sangen i Rudersdalkoret i Holte. ”Det er ganske vist langt væk, når man bor i Kastrup. Men min kone synger også, så bruger vi bilturen til at snakke om stort og småt.”

Han mødte sit livs samsing i et lokalt sangkor i Kastrup og på en tur med koret til Holland udviklede det sig. Han friede efter alle kunstens regler under et besøg på hendes fødeø i Kattegat, hvor parret nu har feriehus i Nordby.

Parret blev gift i 1983, har tre sønner og flere børnebørn