Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé
Goodluck Jonathan har fået nok at tænke på oppe under sin berømte hat, siden han blev indsat som kæmpelandet Nigerias nye præsident den 29. maj.
Midt i juni kørte et medlem af den islamiske terrororganisation, Boko Haram, en bil spækket med bomber helt ind i selve centralnerven i det nigerianske sikkerhedssystem, politihovedkvarteret i hovedstaden Abuja. 6 blev dræbt, over 90 biler og en masse materiel blev molesteret til skrotning.
Myndighederne og de fleste nigeri-anere var rystede.
Boko Haram, der kæmper for at erstatte den nigerianske stat med sharia-lov, udsendte en erklæring, hvori organisationen truede med en krig så omfattende, at Nigeria ikke længere kan styres.
”Vi indleder nu Jihad, og vi vil gerne gøre opmærksom på, at jihadister fra Somalia er kommet til Nigeria for at hjælpe os med at bekæmpe staten”, hed det i erklæringen med direkte reference til den somaliske islamiske gruppe Al-Shabaab.
Den kristne Goodluck Jonathan appellerede først til Boko Haram om at sætte sig ned og tale med de nigerianske myndigheder. Islamisterne svarede, at dialog med regeringen ikke længere er mulig. ”Først når sharia-lov er indført, lægger vi våbnene”, hed det i en ny erklæring.
Præsidenten erklærede derpå, at organisationen vil blive nedkæmpet med alle til rådighed stående midler og oprettede en særlig militær ”task force”, der blev udstationeret i Boko Harams højborg i byen Maiduguri i det nordlige Nigeria.
TVEDELT NATION
Den foreløbige kulmination på denne makabre stillingskrig, der kan true et Nigeria med 150 millioner mennesker, som er nogenlunde nøjagtigt delt i et muslimsk nord og et kristent syd, kom for 2 uger siden, den 26. august, hvor en Boko Haram-bombe eksploderede i FNs nigerianske hovedkvarter i Abuja og dræbte 23 og sårede 81 andre.
Organisationen begrundede bombeattentatet med ”gengældelse for USA’s og FNs støtte til forfølgelse af muslimer” i Nigeria. En talsmand for gruppen, Abu Kakah, sagde i et telefoninterview, at angrebene vil fortsætte.
De nigerianske myndigheder har oplyst, at de efter attentatet mod FN-hovedkvarteret har arresteret 2 Boko Haram-medlemmer, herunder en Mamman Nur, der angivelig skal have været hjernen bag angrebet.
Chefen for den amerikanske US Africa Command, General Carter Ham, vurderede allerede inden angrebet på FN i Abuja, at der er forbindelse mellem Boko Haram og Al-Shabaab i Somalia og den Algeriet-baserede ”Al Aqaeda i Islamisk Maghreb” (AQMI.
Generalen sagde den 16. august, at målet for de 3 grupper er at udføre koordinerede angreb i Nigeria. ”Det er noget af det farligste, der kan ske. Ikke bare for afrikanerne men også for os”, lød det.
DEN STORE SKILLELINJE
Samtidig er præsident Jonathan nærmest hjælpeløs tilskuer til, at religiøse uroligheder igen er blusset op i byen Jos, der ligger ret præcist midt i landet og dermed i det såkaldte ”middle belt”.
Det er den usynlige linje, der kan trækkes på tværs af Nigeria – og med nogle geografiske og demografiske udsving også er skillelinjen på tværs af hele Afrika mellem et nord med muslimer og et syd med kristne i flertal.
Jos med sine 1 million indbyggere er på grund af sin beliggenhed i højdedragene og dermed et behageligt klima lidt af et trækplaster for alle nigerianere – og udlændinge – men skismaet mellem de 2 store religioner, Islam og Kristendommen, har de seneste 10 år ledt til voldsomme optøjer.
Mandag (29. august) udbrød der igen kampe mellem muslimer og kristne i byen. 21 blev dræbt af pistolskud eller hakket til døde af machetter, 82 blev såret, ligesom 50 biler og 100 motorcykler blev brændt af.
Optøjerne startede angiveligt i en hovedsageligt kristen del af byen, hvor en gruppe kristne angreb bedende muslimer med knive, machetter, buer og pile.
Oven i – eller oven fra – kommer så udslagene fra naturens kræfter.
I sidste weekend væltede regnen igen ned over Nigeria, som den i øvrigt har gjort flere steder i Vestafrika, med forfærdende følger.
102 omkom i Ibadan i det sydvestlige Nigeria, da regnen fik en dæmning til at brase sammen. Talrige huse blev skyllet bort og tusindevis af mennesker hjemløse.
Jonathans berømte hat er således 3 måneder henne i præsidentperioden fyldt til randen med helt akutte problemer.
———
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt fra Vestafrika. Han er p.t. bosiddende i Lomé i Togo.