Jorden rundt i 80 år med danske eventyrere

scan0120_john_andersen_ved_en_groenlands_varde_-_en_inugsuq
Eventyrer, bjergbestiger og arkitekt John Andersen ved en grønlandsk varde, der markerer rensdyrtrækkene.
Foto: John Andersen
Laurits Holdt

For første gang nogensinde slår mandeklubben Eventyrernes Klub sine døre op for at give omverdenen et indblik i klubbens sagnomspundne liv og virke. 

Det sker i anledning af klubbens 80-års jubilæum, der fejres med en jubilæumsbog og en lang række arrangementer i samarbejde med Nationalmuseet. 

”I en tid præget af skarpe grænsedragninger mellem mennesker og grænseoverskridende trusler mod klodens eksistens vil vi gerne fortælle, hvordan Eventyrernes Klub gennem årene har medvirket til at flette Danmark og den store verden tættere sammen. Det sker ved at sætte det levende møde med andre folk og kulturer og fortællingerne herom i højsædet,” siger klubbens formand Bjørn Harvig.

Jubilæet startede på Nationalmuseet, der under Kulturnatten og i hele efterårsferien stod i eventyrets tegn med eksotiske udstillinger, foredrag, optræden, eventyrmusik og diverse overraskelser. Blandt de optrædende eventyrere var Nikolaj Kirk, Martin Breum, Jakob Holdt, Lasse Spang Olsen, Erik B. Jørgensen, Jørgen Poulsen og mange flere.

Udgiver jubilæumsbog

Alex Frank Larsen med jubilæumsbogen


Foto: Niels Ole Sørensen)
Et andet element i 80-året er udgivelsen af jubilæumsbogen ’De eventyrlige. Jorden rundt i 80 år med Eventyrernes Klub’.

Bogen er på 660 sider og udgives af Turbine forlaget. Bogens redaktør er journalist, forfatter og TV-producent Alex Frank Larsen.

”Vi har tidligere udgivet antologier med egne rejseberetninger,” fortæller Alex Frank Larsen. ”Men det er første gang vi også dykker ned i klubbens historie og sætter fokus på en lang række eventyrlige pionerer og personligheder med deres fantastiske rejseoplevelser og overraskende betydning for samfundet.” 

Fra polarisen til rumstationen

Eventyrernes Klub blev stiftet den 13. december 1938 af den berømte polarforsker og forfatter Peter Freuchen, der ville skabe et frirum for danske globetrottere og frihedskæmpere under den forestående tyske besættelse.

Siden da har 468 vidt forskellige danskere og enkelte udlændinge bænket sig om klubbens berømte Runde Bord som medlemmer. Mange af dem pionerer på hver sit felt: 

Danmarks første flyver (Jacob Ellehammer), den første dansker på verdens top (Michael Knakkergaard) og i det dybeste hav (Torben Wolff), den første i rummet (Andreas Mogensen) og det første menneske i kajak nord om Grønland (John Andersen). 

Men klubben er ikke et rekordmagasin for store bedrifter. Den er først og sidst et mødested for nysgerrige rejsende med udlængsel og lyst til at fortælle om verden i forandring. Således beskriver Peter Bang, hvordan klimaforandringer truer de øer i Mikronesien, som han første gang besøgte for 30 år siden.

Beboere i Mikronesien appellerer om hjælp mod følgerne af klimaforandringerne.


Foto: Peter Bang.

Der er 110 nulevende medlemmer. Den ældste er 97 år og stadig aktiv – globetrotteren og filmmanden Jens Bjerre, der i år har fejret 70 års medlemskab. Medlemskredsen tæller også tidligere minister Martin Lidegaard, forfattere som Ib Michael, Carsten Jensen, Troels Kløvedal, tvillinge-professorerne Eske og Rane Willerslev samt journalister som Øjvind Kyrø og Lars Toft Rasmussen. Blandt de nyeste medlemmer er bjergbestiger Jakob Urth, TV-journalist og jordomsejler Mikkel Beha Erichsen og tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup