Jørgen E. Petersen fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Journalist Jørgen E. Petersen, Paris, fylder 75 tirsdag den 28. juni.

Jørgen Elg Petersen blev uddannet på dagbladet Sønderjyden i Åbenrå og kom i 1958 til Demokraten i Århus som udenrigsredaktør. Her blev han en af de første journalister herhjemme, der “opdagede” og skrev om landene i Den 3. Verden.

Som konsulent for Danmarks Radio fra 1967 lancerede han programmer som “Udenrigspolitisk Hvem Hvad Hvor” og “Læst og skrevet i verdenspressen”.

International Press Institute bad ham i 1968 undersøge mulighederne for at oprette en journalisthøjskole i Kenya. Som UNESCO-ekspert og fungerende dekan blev han året efter den første leder for skolen, der underviste elever fra 11 afrikanske lande. Skolen i Nairobi har til dato uddannet flere redaktører og redaktionssekretærer end nogen anden institution i det sorte Afrika.

Han blev lektor på Danmarks Journalisthøjskole i Århus i 1971, hvor han var i 4 år. Herefter var Jørgen E. Petersen leder af udenrigssektionen i DRs kultur- og samfundsafdeling, ligesom han i perioder fungerede som programchef.

Et af de områder af verden, der optog ham – og fortsat optager ham – er det sydlige Afrika. I apartheidtiden var han imod de danske og internationale sanktioner mod racestyret, idet han ikke mente de førte til noget. Et synspunkt han fremførte med stor ihærdighed, indsigt og temperament, og som var medvirkende til, at han i modsætning til så mange andre danske journalister kunne få visum til Sydafrika.

Interessen for Afrika førte i 1990 til, at han i 7 år slog sig ned som korrespondent for radioprogrammet “Orientering” med fast bopæl i Kapstaden og her oplevede omvæltningerne i Sydafrika på nærmeste hold.

Man kan vist roligt sige, at hans – i mangt og meget forfriskende udogmatiske – kommentarer til udviklingen i talrige afrikanske lande adskilte sig fra de holdninger, der var gældende på bjerget herhjemme – hvad der forskaffede ham det kollegiale tilnavn “den store hvide mand”.

Det gælder også i perioden fra 1997, hvor han har arbejdet freelance for Orientering på P1 med bopæl i Frankrig, og hvor emnerne både har været franske, sydeuropæiske – og afrikanske.

Han har skrevet en snes bøger, fortrinsvis om Afrika, var medstifter af Politisk Revy og den danske anti-apartheid-komite og udgav i en halv snes år det udenrigspolitiske tidsskrift “Rapport”.

Uanset hvad, er Jørgen E. Petersen en af de store i dansk udenrigsjournalistik, som før de fleste andre så perspektiverne i at dække og sætte fokus på udviklingskontinenterne Afrika, Latinamerika og Asien.

Til lykke på dagen fra u-landsnyt.dk og Jesper Søe