Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Filmdag på DIIS: Film og forskning

Tid: Fredag d. 29. april kl. 9.30 – 18

Sted: Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet, Strandgade 71, stuen, 1401 København K

Baggrund

Film kan bruges til at formidle kompliceret forskning til mange forskellige målgrupper – for eksempel i undervisningen, til beslutningstagerne og til de mennesker, som forskningen handler om.


Tid: Fredag d. 29. april kl. 9.30 – 18

Sted: Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet, Strandgade 71, stuen, 1401 København K

Baggrund

Film kan bruges til at formidle kompliceret forskning til mange forskellige målgrupper – for eksempel i undervisningen, til beslutningstagerne og til de mennesker, som forskningen handler om.

Og de nye sociale medier på internettet – for eksempel YouTube – gør det muligt at nå mange flere mennesker end tidligere – mennesker, som måske ikke ville vælge at læse forskningsbaserede bøger og artikler.

På Forskningens Døgn viser vi film om fem vidt forskellige emner: Konflikter om jord i Liberia efter borgerkrigen, og reintegration af tidligere kombattanter; integration af samarbejde og konflikt omkring folks adgang til vand, når vandforsyningen i lokalområderne pludselig ændrer sig; dansk politis daglige arbejde med at lede efter bagmænd bag menneskehandel og prostitution; seks personlige beretninger om at have tilbragt sin barndom i nazistisk koncentrationslejr.

FILM
“We are in the Water Already”
“Yesterday’s Slaves. Democracy and Ethnicity in Benin”
“Competing for Water”
”Trafficking”
”Theresienstadt – danske børn i nazistisk fangenskab”

PROGRAM
09.30-09.45
Dørene åbnes

09.45-10.30
“We are in the Water Already”
Under Liberias 15 år lange borgerkrig blev civilbefolkningen hårdt ramt og mange flygtede. De forlod deres huse og jord og den efterladte ejendom blev overtaget af andre, ikke mindst de kombattanter, som deltog i kampene.

Filmen handler om tidligere kombattanter og tilbagevendte flygtninges forhold til rum og sted i Liberia efter krigen, som sluttede i 2003. Den giver et levende billede af, hvad der er på spil i konflikter omkring jordrettigheder. Jairo Munive Rincón præsenterer selv sin film og der vil være mulighed for spørgsmål. Filmen er på engelsk, præsentation og spørgsmål foregår på dansk.

10.30-10.45
Pause

10.45 – 12
“Yesterday’s Slaves. Democracy and Ethnicity in Benin”
Eric Komlavi Hanonou og Camilla Strandberg fra RUC har lavet denne film om demokratisering i Benin. Vi følger en mands personlige vej mod frihed, der både er lang, enestående og meget typisk. Igennem hans historie ser vi, hvordan de marginaliserede beboere i landsbyen Gando udnytter muligheden for få politisk indflydelse og medborgerskab under en demokratisk decentralisering i Benin, ikke mindst ved at skabe sig en kollektiv identitet igennem en kulturel og social bevægelse.

Filmen rører ved emner som slaveri, slavefrigørelse, demokrati, medborgerskab og etniske grupperinger.
Eric Komlavi Hanonou præsenterer filmen og svarer efterfølgende på spørgsmål. Filmen, præsentation og spørgsmål foregår på engelsk.

12 – 12.30
Pause

12.30-13.45
“Competing for Water”
Tre korte film om hvad der sker, når der pludselig sker lokale ændringer i folks adgang til vand, som følge af øget konkurrence. Filmene er optaget i Vietnam, Zambia og Nicaragua.

Vietnam-filmen viser, hvad der sker, når nye og magtfulde forbrugere af vand kommer til et lokalsamfund.

Den anden film, som er optaget i Zambia, viser hvordan nye vandforsyninger kan give anledning til konflikter.

Og den tredje film, som er optaget i Nicaragua, viser hvad der kan ske, når de lokale institutioner, der har ansvaret for folks adgang til vand, ikke fungerer. Alle filmene kommer med anbefalinger til, hvordan problemerne kan løses politisk og praktisk.

Filmene præsenteres af Helle Munk Ravnborg, som er leder af DIIS’ forskningsprogram ”Competing for Water”. Filmene har engelske undertekster. Præsentation og spørgerunde foregår på dansk.

13.45 – 14
Pause

14 – 15.15
“Trafficking”
Ninna Nyberg Sørensen præsenterer Sine Plambech og Judith Lansades dokumentar om udenlandske prostituerede i Danmark, der er ofre for menneskehandel.

Den følger politiets jagt på vidner og beviser, som kan fælde bagmændene. Politiet kan kun tage fat i den del af problemet som handler om kriminalitet, men den virkelige årsag til problemet er global ulighed, der får kvinderne til at rejse ud for at forsørge sig selv og deres familier.

Filmen viser et lille hjørne af virkeligheden omkring prostitution og menneskehandel, men den handler samtidig om en langt større historie om at være sort, hvid, fattig eller rig.

Præsentation og film foregår på dansk.

15.15-15.30
Pause

15.30-18.00
“Theresienstadt – danske børn i nazistisk fangenskab”
Stine Thuge præsenterer filmene om seks danskere, der som børn levede i en af Hitlers koncentrationslejre.
Deres fortællinger handler om angst, afsavn, sult, grusomhed og tab, men også om venskab, kærlighed og håb. De flettes sammen med historien om Danmarks besættelse, Europa i krig og om Holocaust.

Filmen bygger på øjenvidneberetninger og personlig dokumenter, samt sjældne dokumenter fra danske og udenlandske arkiver, museer og private gemmer.

Under filmen vil der være en kort strække-ben pause, og efter filmen vil der være tid til spørgsmål.

Præsentation, film og spørgsmål foregår på dansk.

Tilmelding er ikke nødvendig.

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Konferencesektionen, Strandgade 56, 1401 Kbn K, Tlf. 32 69 87 51, e-mail: [email protected] og web: www.diis.dk

For detaljer se vores hjemmeside.

Praktisk information

Tilmelding er ikke nødvendig.

Med venlig hilsen,

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
Konferencesektionen
Strandgade 56
1401 København K
Tlf. (+45) 32 69 87 51
Fax (+45) 32 69 87 00
E-mail: [email protected]
Web: www.diis.dk