Tid:
Sted:
Arrangør: N/A
Filmfestival og debat om frihed og censur i Burma
Dansk PEN inviterer til to dage med film og debat om frihed og censur i Burma.
TID: Lørdag den 27. oktober kl. 14 og søndag d. 28. oktober
STED: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Dansk PEN inviterer til to dage med film og debat om frihed og censur i Burma.
TID: Lørdag den 27. oktober kl. 14 og søndag d. 28. oktober
STED: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Filmene, der vises og debatteres under overskriften ”Frihedsfilm fra Myanmar”, er sjove, tragiske og gribende historier fra det virkelige liv i det tillukkede asiatiske land, lavet af filmmagere, der har udfordret censuren under militærstyret, siddet fængslet eller på anden vis betalt en høj pris for at ytre sig.
”Frihedsfilm fra Myanmar” byder på muligheden for at møde filmmagerne og kunstnerne bag filmene.
Det gælder bl.a. Burmas førende politiske komiker, den folkekære aktivist Zarganar, og journalisten Zaw Thet Htwe, der begge har tilbragt lange perioder i fængsel.
Senest efter at have organiseret nødhjælp og udtalt sig kritisk om militær-styrets indsats for at hjælpe befolkningen da en altødelæggende cyklon ramte landet i 2008. Som en del af de historiske omvæltninger i landet blev de begge løsladt for nylig sammen med hundredevis af andre politiske fanger.
Performance-kunstneren Htein Lin og musikeren Win Maw, hvis toner blev smuglet ud af fængslet og kendes fra den Oscar-nominerede dokumentar Burma VJ, gæster også København. Under militærstyret sad de begge fængslet, men leverer nu gennem deres kunstneriske udtryk et unikt indblik i landet og den virkelighed, som var kendt, men blev fortiet.
De to dage byder bl.a. på den prisbelønnede kortfilm ”Ban that Scene” der skildrer mediernes, kunstens og filmenes kamp mod censuren, samt den bevægende dokumentarfilm ”Nargis – When Time Stopped Breathing”, der fortæller den gribende historie om dengang cyklonen Nargis ændrede og ødelagde alt på en nat.
Arrangementet åbnes lørdag den 27. oktober kl. 14.00 i Cinemateket med en debat mellem tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) og Burmas ledende politiske komiker, Zarganar, hvorefter der kl. 15.30 holdes reception i Cinematekets Asta Bar.
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deltager søndag den 28. oktober kl. 19.00 i en afsluttende debat med de indbudte gæster om hvad den nyvundne frihed i Burma kan bruges til.
Esben Q. Harboe, Myanmar programansvarlig for International Media Support (IMS).
Blandt de besøgende er også:
* Esben Q. Harboe, programansvarlig i Burma for International Media Support (IMS).
* Zarganar: Burmas ledende politiske komiker (se mere ovenfor), der blev løsladt under den første bølge af amnestier, iværksat af den nye regering i 2011.
* Win Maw: Musiker der sad fængslet under militærstyret, dømt for at have fremført vestlig musik og skrevet sange til støtte for demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi.
* Law Eh Soe: Fotograf der flygtede fra landet i 2007. Frygtesløst tog han en række billeder af et munkeoprør i Burma i 2007, men da de endte på alverdens avisforsider blev han tvunget til at flygte ud af landet.
* Mihn Htin Ko Ko Gyi: Filminstruktør og digter, hvis værker var forbudt under militærdiktaturet. I januar 2012 organiserede Gyi den første frie dokumentarfilmfestival i Burmas historie.
* Wyne: Filminstruktør hvis satiriske film om Burmas censurregime ”Ban that Scene” viser hvordan filmfolk igennem årtier har sneget politiske budskaber ind i tilsyneladende apolitiske film. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=tZ3gRbUTjjE
* Shin Daewe: Filminstruktør og har bl.a. været instruktør på den prisvindende dokumentarfilm Nargis, om ødelæggelserne efter cyklonen i 2008. Se film-trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BbXICCoSTWY
* Htein Lin: Maler og performance-kunstner som var aktiv i studenterbevægelsen All Burma Students’ Democratic Front og tilbragte seks et halvt år i fængsel fra 1998 til 2004. Han har siden 2006 levet i eksil i England.
Det fulde program for ”Frihedsfilm fra Myanmar” kan ses på Cinematekets hjemmeside: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=7757
Yderligere oplysninger hos:
Mille Rode, Dansk PEN ([email protected]) på +45 32 95 44 17 eller
Andreas Reventlow ([email protected]), International Media Support
(IMS) på +45 88 32 70 05.
”Frihedsfilm fra Myanmar” er arrangeret i et tæt samarbejde mellem antropolog og freelance journalist Susanne Kempel, International Media Support (IMS), Cinemateket, (musikcensur-vagthunden) Freemuse, CPH:DOX og Dansk PEN med støtte fra Kunstrådets Pulje for Ytringsfrihed og Politiken-fonden.