Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Konference: Det humanitære rum under pres

TID: Torsdag d. 29. marts kl. 10.30 – 16.30

STED: Hotel Phoenix Copenhagen, Bredgade 37, 1260 København K

Humanitære organisationer verden over oplever, at det humanitære arbejdsrum er kommet under stigende pres. Der sås tvivl om de humanitære organisationers neutralitet, hvilket kan have katastrofale følger for den humanitære indsats og for befolkninger i nød rundt om i verden.


TID: Torsdag d. 29. marts kl. 10.30 – 16.30

STED: Hotel Phoenix Copenhagen, Bredgade 37, 1260 København K

Humanitære organisationer verden over oplever, at det humanitære arbejdsrum er kommet under stigende pres. Der sås tvivl om de humanitære organisationers neutralitet, hvilket kan have katastrofale følger for den humanitære indsats og for befolkninger i nød rundt om i verden.

Læger uden Grænser inviterer politikere, humanitære organisationer, forskere, donorer og andre interesserede til en konference, hvor udfordringerne i forhold til humanitær nødhjælp og sikkerhed er på dagsordenen.

På konferencen præsenteres oplæg til debat fra tre debatpaneler med deltagelse af politikere, repræsentanter for de humanitære organisationer og forskere. Spørgsmålet er, hvorfor og i hvor høj grad det ”humanitære rum” er under pres – kan man vinde det tabte tilbage, og hvis man kan, hvordan skal det så ske?

Program:

10.30: Registrering og kaffe

10.45: Velkommen til Læger uden Grænsers humanitære konference 2012 – ”Det humanitære rum under pres” – og introduktion til Panel 1 ved Michael G. Nielsen, direktør i Læger uden Grænser i Danmark

Panel 1: Udsendt til komplekse konflikter og usikre områder.
10.50: Cheme Andersen, læge, Læger uden Grænser, Danmark
11.05: Randi Jensen, sygeplejerske, Dansk Røde Kors
11.20: Repræsentant for Forsvaret
11.35: Oplæg og debat: I de seneste år har vi set en ændring af den humanitære nødhjælp og dens karakter. Grænserne mellem civile og militære interesser og opgaver presser de fine grænser mellem politiske interesser og neutralitet. Hvor farlig er denne udvikling for de mænd og kvinder, der arbejder i nogle af verdens mest udsatte lande og områder?

De tre paneldeltagere har hver især dugfriske og konkrete erfaringer fra udsendelse til Afghanistan og Somalia. Hvilke oplevelser har de med hjem i bagagen – oplever de, at deres eget og deres kollegers arbejde er blevet farligere, at grænserne er skredet mellem civile og militære interesser? – Tre bud på, hvordan en mere broget, politisk verden ser ud fra felten.

11.55: Frokost

Panel 2: Det humanitære arbejdsrum – dets nuværende og fremtidige rolle i Danmarks politiske strategier.
12.30: Introduktion til panelet ved Jesper H.L. Jørgensen, formand Læger uden Grænser, Danmark
12.40: Christopher Stokes, general director, MSF Operational Centre, Belgium
13.00: Kurt Mosgaard, generalmajor, Forsvarskommandoen
13.20: Nikolaj Villumsen, MF, forsvarsordfører, Enhedslisten
13.35: Bjarne Laustsen, MF, forsvarsordfører, Socialdemokraterne
13.50: Oplæg og debat: Hvordan sikrer man klare skillelinjer mellem de humanitære indsatser og de andre interventioner? Hvilke konsekvenser har det fået og vil det få, når interesser blandes
sammen? Hvordan lever det humanitære og det militære arbejdsrum side om side? Er der plads til neutrale, uafhængige, upartiske arbejdsmetoder i et stærkt politiseret felt? Hvordan skal det humanitære arbejdsrum se ud, og hvordan sikres det for fremtiden?

Christopher Stokes, Kurt Mosgaard, Nikolaj Villumsen, og Bjarne Laustsen diskuterer, hvordan virkeligheden ser ud fra henholdsvis den humanitære, den militære og den politiske synsvinkel – hvad er de største udfordringer lige nu og i fremtiden for de tre parters sameksistens.

14.10: Kaffe og kage

Panel 3: Det humanitære arbejdsrum under pres.
14.30: Introduktion til panelet ved Jesper H.L. Jørgensen, formand Læger uden Grænser, Danmark
14.35: Finn Stepputat, seniorforsker, Ph.d., Dansk Institut for Internationale Studier
14.50: Anders Ladekarl, generalsekretær, Dansk Røde Kors
15.05: Henrik Stubkjær, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
15.20: Michael G. Nielsen, direktør, Læger uden Grænser, Danmark
15.35: Jeppe Kofod, MF, udenrigs- og udviklingsordfører, Socialdemokraterne
15.50: Oplæg og debat: Det humanitære arbejdsrum er under stærkt pres – spørgsmålet er, om neutraliteten i dette rum blot er ved at være en illusion? Hvad kan de humanitære organisationer selv gøre for at rekonstruere og bevare et neutralt arbejdsrum – og hvad kan politikerne gøre? Hvad stiller man op i de mest ustabile krise- og krigskontekster, hvor sikkerhedspolitiske interesser og behovet for humanitær hjælp bare er to elementer i en meget stor smeltedigel af næsten uløselige udfordringer?

16.30: Tak for i dag og på gensyn

Tilmelding: online her senest torsdag den 22. marts