Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Krigens ansigt: Danske soldater i Afghanistan

Tid: Onsdag d. 27. oktober, kl. 14.30 – 16.00

Sted: RCT, Domus Parker, Borgergade 13, 1401 Kbn K

Læge, dr.med. og seniorforsker på RCT, Sven Arvid Birkeland, holder oplæg om nyudgivelsen “Krigens ansigt. Danske soldater i Afghanistan”.

Gratis adgang

I forbindelse med udgivelsen af bogen er RCT vært for en reception i forlængelse af seminaret.


Tid: Onsdag d. 27. oktober, kl. 14.30 – 16.00

Sted: RCT, Domus Parker, Borgergade 13, 1401 Kbn K

Læge, dr.med. og seniorforsker på RCT, Sven Arvid Birkeland, holder oplæg om nyudgivelsen “Krigens ansigt. Danske soldater i Afghanistan”.

Gratis adgang

I forbindelse med udgivelsen af bogen er RCT vært for en reception i forlængelse af seminaret.

“Krigens ansigt. Danske soldater i Afghanistan” er skrevet af Sven Arvid Birkeland, som har talt med over 200 soldater fra menige til generaler, deres kærester, koner, børn og forældre, men også med dræbte soldaters koner og børn, forældre og søskende, og med læger og feltpræster.

Bogen skildrer krigen i alle dens aspekter af frygt og mod, grusomme oplevelser, livet i ’den skarpe ende’ og i lejrene og det dybe kammeratskab, der opstår mellem soldaterne, men også ængstelserne på hjemmefronten. Den videregiver soldaternes og deres familiers egne beskrivelser til læserne.

Denne bog handler om Afghanistan. Soldaterne fra missionerne til Balkan og Irak kommer til orde i en følgende bog, der udkommer marts 2011.

”Krigens ansigt” fortæller, hvorfor soldaterne deltog, hvad de oplevede og frem for alt, hvordan det påvirkede dem bagefter. De har en rygsæk med hjem med oplevelser, gode og dårlige, og det kan være svært at formidle det til dem derhjemme.

Familierne har fulgt med, så godt de kunne, men de får en anden soldat hjem, end ham, der drog ud. Det kan også være svært at tilpasse sig en dansk hverdag, og nogle har i den forbindelse høstet nederlag.

Krigen har ændret soldaternes liv på afgørende vis og har udviklet deres personlighed. Ingen har fortrudt deres deltagelse. Men nogle sidder tilbage med dybe sår på sjælen, og en del familier fik ikke soldaten hjem.

”Krigens ansigt ” er udkommet 19. oktober på Gyldendals Forlag.

Sven Arvid Birkeland om sig selv (fra RCTs website):

Tlf. 33 76 05 10 og e-mail: [email protected]

Jeg er født 1939. Blev læge 1967. Var overlæge på Odense Universitets-sygehus på nefrologisk af­deling i over 30 år med ansvar for nyretransplan-tation for Fyn og Sydjylland og for børnenyre­transplantation i resten af Vest-Danmark.

I 2002 sagde jeg min stilling op for at prøve noget andet, søgte og fik ansættelse på RCT. Fra september 2004 har mit arbejde omfattet projektet: ”I krigens kølvand”.

Født 1939, gift med Lise-Lotte, tre børn.

Lægevidenskabelig embedseksamen, Københavns Universitet 1967.
Specialist i nefrologi (nyresygdomme) og intern medicin 1976. Dr.med. 1977.
Overlæge ved nefrologisk afdeling Y, Odense Universitetshospital 1978-2002.
I forbindelse hermed lektor ved Syddansk Universitet.

62 år gammel sagde jeg i 2002 min stilling op som overlæge for at prøve noget andet i slutningen af karrieren og blev derefter ansat som seniorforsker ved RCT.

Formand for ”4. Maj kollegiets Venner (Frederiksberg)” fra 2001.
Leder af netværk for modstandsbørn fra 2007.
Medlem af Besættelsestidsnetværket ved Frihedsmuseet 2008, medlem af Netværk for Nazisme- og Holocauststudier ved Syddansk Universitet fra 2008.

Mit faglige liv har således fulgt flere spor:

1) Det første er det lægefaglige med nyresygdomme, dialyse og transplantation. Det har været en meget stor glæde – og kun meget få beskåret – at være med til at starte et helt nyt lægeligt speciale op og være med til at præge dets udvikling gennem 30 år.

Da jeg som stud.med. på vikariat i Næstved mødte de første patienter med nyresvigt, spurgte jeg, hvad gør vi her? Svaret var: vi kan give morfin, når det bliver for slemt. Da jeg to år efter som nyuddannet læge blev ansat hos overlæge Jørgen Røjel i Fredericia, der selv startede dialysebehandling op, og vi modtog den første patient med nyresvigt, sad jeg den første nat og fulgte prøverne, og så hvordan patienten langsomt livede op. Det gav stødet til, at nyresygdomme blev mit speciale.

Hurtigt derefter kom muligheden fór transplantation til, og jeg var her med fra første dag. Det blev så mit kliniske og videnskabelige liv i over 30 år. Mit læge-professionelle liv har således omfattet en 35 årig hospitalskarriere, de sidste mange år som overlæge på Odense Universitetshospital centreret om nyretransplantation, klinisk og videnskabeligt.

Jeg startede og drev sideløbende hermed et vævsdyrkningslaboratorium og publicerede omkring 150 videnskabelige artikler i peer-reviewede internationale tidsskrifter og holdt ca. 150 videnskabelige foredrag ved internationale kongresser og møder. (For flere detaljer, se Kraks Blå Bog).

2) Det næste spor er min ansættelse som seniorforsker på RCT.

En fællesnævner for disse spor er min lyst og evne til at tale med mennesker, der har været gennem ekstreme oplevelser. Patienter med kræft, nyresvigt, dialyse, transplantation, pårørende til organdonorer, familienyredonorer, forældre til små nyresyge børn, og nu: Torturofre, modstandsfolk, kz-lejrfanger, krigssejlere og soldater hjemme fra krig.

3) Et tredje spor er som forfatter og foredragsholder med formidling af disse menneskers skæbne.
Har skrevet en del kronikker i dagblade samt artikler til blade og bøger.

Bogprojekter:

”Taget af tyskerne. Danskere i 2. Verdenskrig”. Gyldendal. 2007.
”I krigens kølvand. Danske skæbner efter 2. Verdenskrig”. Gyldendal. Udkommer oktober 2009.
”Krigens ansigt. Danske soldater efter mission på Balkan, i Irak og Afghanistan”. Gyldendal, planlagt at udkomme oktober 2010.
”Sænket af tyskerne. Danske krigssejlere 1939-45.” Gyldendal, planlagt at udkomme oktober 2011.
”Krigens skæbner. Danskere på begge sider af fronten”. Gyldendal, planlagt at udkomme oktober 2012.