Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Seminar: Anerkendelsen af en palæstinensisk stat: Paradigmeskift eller utopi?

Tid: Mandag den 28. marts 2011, 14.30-17.00

Sted: Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet, stuen, Strandgade 71, Christianshavn, 1401 Kbn K


Tid: Mandag den 28. marts 2011, 14.30-17.00

Sted: Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet, stuen, Strandgade 71, Christianshavn, 1401 Kbn K

Til trods for den demokratiske bølge, der i disse uger går gennem Mellemøsten, er håbet om fred mellem Israel og Palæstina beskedent. Tre tidligere danske udenrigsministre mener alligevel, at udviklingen har skabt momentum for at arbejde for anerkendelsen af en palæstinensisk stat som et afgørende led i løsningen på den årelange konflikt.

Mange chancer for en fredelig løsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt er blevet spildt. I 1990’erne var optimismen stor og mange satte deres lid til den omfattende Oslo-proces. I dag hersker pessimismen bredt på begge sider af konflikten, hvor Oslo-processen i mange palæstinensere og israeleres øjne betragtes som død.

Splittelsen af det palæstinensiske folk i to lejre med Hamas i Gaza og det Fatah-dominerede palæstinensiske selvstyre på Vestbredden har i kombination med en højredrejning af israelsk politik gjort forhandlinger om fred mere vanskelige.

Det internationale samfund har med USA i spidsen ikke formået at samle parterne om konstruktive forhandlinger. Som en konsekvens heraf befinder den EU-faciliterede ’Køreplan for fred’ sig nu i et politisk vakuum.

Stærkt inspireret af Kosovo har anerkendelsen af Palæstina som en selvstændig stat de sidste par år været en officiel strategi for det palæstinensiske selvstyre. Nu har tre markante skikkelser i dansk udenrigspolitik valgt at danne trop. Det repræsenterer et potentielt skift i såvel den politiske som den akademiske tilgang til konflikten.

Men hvad betyder det i praksis? Hvilken palæstinensisk stat skal anerkendes? Hvorledes skal man håndtere relationen til Israel? Hvilken betydning har den demokratiske bølge i Mellemøsten for den israelsk-palæstinensiske konflikt? Og hvilke muligheder har henholdsvis EU og Danmark for at spille en aktiv rolle?

Under hvert punkt vil de tre paneldeltagere fremlægge deres analyse.

TALERE
* Mogens Lykketoft, tidl. udenrigsminister, Socialdemokraterne
* Niels Helveg Petersen, tidli. udenrigsminister, Radikale Venstre
* Uffe Ellemann-Jensen, tidl. udenrigsminister, Venstre
Ordstyrer: Ulla Holm, seniorforsker, DIIS

PROGRAM
14.30-14.35
Velkomst – Ulla Holm, seniorforsker, DIIS

14.35-15.05
Status for fred i Mellemøsten: Hvilken palæstinensisk stat?

15.05-15.35
EU’s rolle i anerkendelsen af en palæstinensisk stat

15.35-15.55
Kaffepause

15.55-16.25
Dansk anerkendelse: Foregangsland eller enegænger?

16.25-17.00
Åben diskussion

Seminaret foregår på dansk.

Deltagelse er gratis, men tilmelding påkrævet. Benyt venligst vores online tilmeldingsformular.

Og gør det senest onsdag d. 23. marts kl. 12.00.

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Konferencesektionen, Strandgade 56, 1401 Kbn K, Tlf. 32 69 87 51, e-mail: [email protected] og web: www.diis.dk