Tid:
Sted:
Arrangør: N/A
Workshop om kulturudveksling Nord-Syd: ”Everyones’s invited or are they?”
Workshoppen holdes i forbindelse med den årlige konference for IFEA – den internationale organisation for festivaler og events – , der finder sted på Frederiksberg 8.-10. september 2010.
Workshoppen holdes i forbindelse med den årlige konference for IFEA – den internationale organisation for festivaler og events – , der finder sted på Frederiksberg 8.-10. september 2010.
Sammen med IFEA præsenterer CKU og My World IMAGES her kunstnere og festivalarrangører fra Syd samt et særligt kunst-, film-, musik- og teaterprogram. Tilmelding og konferenceprogram på IFEA Europes hjemmeside:
http://www.ifeaeurope.com/
WORKSHOPPEN:
Tid: Torsdag den 9. september, kl. 14.15 – 17.10
Sted: Falkonerbiografen, Sylows Allé 15, 2000 Frederiksberg
Kontaktpersoner, CKU:
Gavin Clarke, tlf. 33 97 97 10
Assistent og informationsmedarbejder, CKU:
Maria Bierbaum Oehlenschläger,
tlf. 33 38 97 38 / 26 22 76 02
* KOM og bliv inspireret, når CKU/IMAGES præsenterer kunstnere og festivalarrangører fra Afrika.
* Hør erfaringer fra Syd, få ideer og indtryk, del din viden og bliv bevidst om, hvordan festivaler og festivalsamarbejde kan styrke kvalitet, kultur og identitet.
* VÆR med, når repræsentanter fra Forum for Kultur og Udvikling, kunstnere fra IMAGES og internationale oplægsholdere fortæller om festival- og kultursamarbejde med udviklingslande under overskriften ”Everyones’s invited or are they?”
* GÅ ikke glip af kunstnerdebatten over emnet ”Artist speak out” – om hvordan festivaler bidrager til udveksling af lokale og globale forhold, og hvordan kunstnere fra udviklingslande kan få en stemme på internationale festivaler.
* MØD bl.a. initiativtager og direktør for hip-hopfestivalen FESTA 2H Amadou Fall Ba fra Senegal, den 46-årige kvindelige trommeslager Mouneïssa Tandina fra Mali, kunstadministrator og kurator Koyo Kouoh fra Cameroun, spoken word-kunstner Linda Gabriel fra Zimbabwe m.fl.
Registrering til konferencen foregår på IFEA Europes hjemmeside indtil 6. september 2010:
http://ifeacopenhagen2010.eventbrite.com/.
For deltagere inviteret af CKU/My World IMAGES er workshoppen d. 9. september 2010 gratis. Det er desuden muligt at deltage i hele konferencen til en yderst favorabel pris for IMAGES-delegater.
PROGRAM FOR WORKSHOPPEN: Forum for Culture and Development Workshops
EVERYONE’S INVITED OR ARE THEY?
Arts Institutions, Festivals and Cultural Co-operation with Developing Countries
Kl. 14.15
Velkomst v. Hans-Henrik Holm, DCCD Board member
14.20-15.05
Workshop part 1: Culture, Development and Artistic Collaboration – Our world image
By aiding cultural development in the South, DCCD plays a role in developing culture in the North. The IMAGES festivals reflect this duality. DCCD also supports festivals and festival networks in the South. What is the impact of this aid? Can the DCCD/IMAGES experience translate to other institutions and festivals?
Speakers: Annemari Brogaard Clausen – Festival Manager, IMAGES, DCCD
Tine Fischer – Festival Director, Copenhagen International Documentary Film Festival
Morten Gøbel Poulsen – Head of Culture and Development Projects, DCCD
Chair: Annette Max Hansen – Head of Communication, DCCD
15.25-16.15
Workshop part 2: Creativity, Innovation and Mobility – Festival to festival cooperation
Arts festivals and cultural networks in the South are developing creative and innovative ways to deal with economic, social, geographical and political challenges and at the same time reinforce a renewed awareness of identity and artistic expression. What can we learn from each other? What can we share with each other? How can we inspire each other?
Key note speaker: Fungai Tichawangana – Bushfire Festival, Swaziland, Research Report, Zimbabwe,
Panel: Amadou Fall Ba – Artistic Director, Festival Festa 2H, Senegal
Shivani Ahlowalia – Cobiana Culture and Communication & Hip Hop Harmony, Guinea Bissau/USA
Chair: Annette Max Hansen – Head of Communication, DCCD
16.20-17.10
Workshop part 3: Trip hop, Hip hop, Slam pop and Bebop – Artists speak out
Artists are redefining our perception of culture by taking influences from “the West” and fusing them with local forms of artistic expression to reflect and comment on glocal issues and global relationships. Festivals play a central role in allowing these voices to be heard in Europe. The panel discussion with artists from the My World IMAGES festival is moderated by Johan Moerman, CEO Rotterdam Festivals and Chairman for IFEA World.
Moderator: Johan Moerman – CEO Rotterdam Festivals and Chairman for IFEA World
Panel: Amadou Kane Sy – Visual artist, Senegal
Koyo Kouoh – Visual arts curator, Cameroon
Linda Gabriel – Spoken word artist, Zimbabwe
Mouneïssa Tandina – Artist/musician, Mali
Joseph Kanyenje – Dancer/choreographer, Kenya
Chair: Annette Max Hansen – Head of Communication, DCCD
Se det øvrige program på ifeaeurope.com
PORTRÆTTER AF TALERE/PANELDELTAGERE
Amadou Kane Sy: Senegal
Ud over at skrive om afrikansk nutidskunst, spænder Amadou Kane Sy (f. 1961) som kunstner over en række genrer og udtryksformer. Hans grundtanke er, at Afrika i dag til en vis grad defineres udefra. Hver gang et afrikansk land modtager penge eller udviklingsbistand er støtten altid ledsaget af en kontrakt. En aftale, der binder landet og tvinger det til at handle i overensstemmelse med donorlandenes ideologier.
Af samme grund kunne My World IMAGES i februar 2009 lægge scene til hans video-kunstværk ’Lu et approuvé’ (’Læst og godkendt’), der henter sin titel fra standardformularen på franske kontrakter. Essensen af værket og målsætningen for Kane Sy Amadou er kort sagt ’globalisering fra neden!’ – kunstnerisk såvel som kulturelt.
Koyo Kouoh: Cameroun
Koyo Kouoh er en anerkendt kunstadministrator, kurator og – formidler. Med base i hjemlandet Cameroun arbejder hun for at fremme intellektuel og kunstnerisk kreativitet i Afrika. Det har hun bl.a. gjort som koordinator for de kulturelle programmer på Gorée Institute, der fra Senegals hovedstad Dakar arbejder med fredsarbejde, udvikling og fremme af afrikansk kunst og kultur.
Koyo Kouoh har samarbejdet med Dakar-biennalen siden 2000, samkurateret ’Recontres de la Photographie Africaine’, og hun stod som en af drivkræfterne bag La caravane de la Poésie – en litteratur-tur fra Gorée til Timbuktu i Mali. Hun har speciale i fotografi og projekter, der griber ind i det offentlige rum, og har kurateret udstillinger i Brasilien, Schweiz, Østrig, Tyskland og USA.
Senest har Koyo Kouoh været rådgiver for den kunstneriske leder af den tyske kunstfestival Documenta 12. Desuden har Koyo Kouoh medvirket til at udbrede kendskabet til moderne afrikansk kunst gennem bøger og artikler.
Linda Gabriel: Zimbabwe
Linda Gabriel (24) er en af de mest lovende og spændende kvindelige spoken word kunstnere i Zimbabwe. Hendes brillante digte er skrevet enten på engelsk, chewa eller shona afhængig af emnet. Hun begyndte at optræde med sin poesi allerede i gymnasiet og har siden deltaget i mange store litterære begivenheder i Zimbabwe og i resten af Sydafrika.
Linda Gabriel er den del af gruppen Dario, som består af kvindelige spoken word performere. Hun er en af de eneste kvinder, som er medlem af House og Hunger poetry Slam in Zimbabwe. Linda Gabriel er født i Malawi men i dag bosat i Harare i Zimbabwe, hvor hun arbejder for Pamberi Trust.
Mouneïssa Tandina: Mali
Mouneïssa Tandina er klassisk singer-songwriter og professionel trommeslager. Hendes mørke stemme smyger sig om guitaren, og de personlige sange handler om hendes livserfaring. I 1980erne som 16-årig begyndte hun sin karriere som trommeslager på et tidspunkt, da kvinder normalt ikke spillede instrumenter. Hun har spillet med navne som Oumou Sangare, Salif keita og Toumani Diabaté.
Mouneïssa Tandina deltager i det musikalske udvekslingsprojekt KonoKone mellem kvindelige musikere fra Mali og Danmark. KonoKones overordnede mål er at udbrede kendskabet til kvindelige maliske musikere i Danmark.
Amadou Fall Ba/Festa 2H: Senegal
Hiphop- og graffitti-kunstneren Amadou Fall Ba fra Senegal er efterhånden noget af et navn på det afrikanske kontinent. Som projektleder for sammenslutningen Africulturban med hjemsted i den fattige Dakar-forstad Pikine har han gjort hiphop til den røde tråd i empowerment-projekter med ungdomscenter, scener og radio for områdets unge.
Men det er først og fremmet som initiativtager og direktør for hip-hopfestivalen FESTA 2H, Amadou Fall Ba har vundet berømmelse uden for Senegal. Initiativet til Festa 2H kom i 2006, og i dag er det en international festival med en vifte af hiphop-relaterede kulturevents som rap, break dance, slam poesi, DJs, og graffiti-kunstnere.
Africulturban har samlet over 200 kunstnere fra Senegal og flere end 20 deltagere fra resten af verden. Festivalen er gratis for publikum og tilbyder deltagerne et netværk for de involverede og mulighed for at udveksle interesser og udvikle deres håndværk med forestillinger, workshops og udstillinger.
Fungai James Tichawangana: Zimbabwe
Fungai James Tichawagana arbejder som akademiker, fotograf, skribent og web-udvikler med base i Harare. Han har været involveret i flere festivaler bl.a. the Harare International Festival of the Arts (HIFA) og Zimbabwe International Film Festival (ZIFF).
I 2010 blev Fungai ansat af African Synergy til at udarbejde en evalueringsrapport af Bushfire Festival i Swaziland. Under workshoppen vil Fungai bl.a. fremlægge en del foreløbige konklusioner på festivalens metoder, effekter og muligheder. Tichawangana er desuden chefredaktør for zimbojam.com, hvis formål er “To talk about Zimbabwean entertainment, entertainers, showbiz and lifestyle as if there was no tomorrow.”
Shivani Ahlowalia: Cobiana Communications & Culture, Guinea-Bissau
Udover at være Sustainable Sound Consultant i Cobiana Records, et pladeselskab der promoverer musik fra Guinea-Bissau, er Shivani Ahlowalia grundlægger af Cobiana Communications & Culture, der en non-profit kulturorganisation med base i Guinea-Bissau. Mottoet for organisationen er: “We focus on and believe in the power of culture and communication to drive social and economic transformation.”
Shivani Ahlowalia er desuden medarrangør af den vestafrikanske hiphop event Hip Hop Harmoni. Formålet med Hip Hop Harmony er at styrke den urbane kultur i Guinea-Bissau, og som alt Shivani Ahlowalias arbejde er det drevet af en tro på, at kultur og kommunikation kan ændre alt. Derudover er hun initiativtager til hiphopkollektivet Big Up Movement.
OM CENTER FOR KULTUR OG UDVIKLING
CKU varetager kultursamarbejdet mellem Danmark og udviklingslandene i Afrika, Asien, Latinamerika og Mellemøsten. CKU arrangerer de landsdækkende internationale Images festivaler og fungerer som videns- og rådgivningscenter for de kredse inden for den danske ressourcebase, som i de senere år har opprioriteret det kulturelle samarbejde med udviklingslandene. dccd.dk
OM MY WORLD IMAGES
My World IMAGES er en landsdækkende kunstfestival. Festivalen bevæger sig fra Nordjylland i vest til København i øst. My World IMAGES åbner den 26. august i Skørping – byen med de mange engagerede iværksættere og aktive kulturbrugere. Her vil vi som i de andre danske byer skabe den nære oplevelse mellem kunstnerne og de lokale borgere.
Med den kommende IMAGES festival, My World IMAGES ryster vi posen, udligner afstanden og lader kunstnerne fortælle. Vi opgiver vores fortælling om dem – de andre, de fremmede – til fordel for deres mange fortællinger: 170 individer, 170 verdener, 170 fortællinger af 170 kunstnere. Vi overlader roret til musikere, sangere, dansere, film og teaterinstruktører, billedkunstnere og forfattere.
Images-konceptet blev lanceret med Images of Africa i 1991. Siden fulgte endnu 2 Images of Africa i henholdsvis 1993 og 1996. Derpå Images of the World i 2000, Images of Asia i 2003 og endelig Images of the Middle East i 2006.
images.dk
OM INTERNATIONAL FESTIVALS AND EVENTS ASSOCIATION EUROPE
IFEA Europe er en global netværksorganisation for professionelle, der arbejder med kulturfestivaler og indenfor den offentlige eventsektor. IFEA er repræsenteret i 40 lande på 5 kontinenter og spænder over alt fra verdenskendte kulturfestivaler til mindre byers events.
Medlemmer af IFEA mødes for at dele ideer, viden og best practice samt skabe personlig og professionel udvikling og fremme netværk og international udveksling. IFEA er en ramme for stærke personlige og professionelle netværk og relationer, og stræber efter fortsat forbedring af evner, viden og praksis inden for sektoren. ifeaeurope.com