Kampagnefolk til Fogh: Hold USA fast på 0,7-procentmålet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske MakePovertyHistory kampagne opfordrer Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at benytte Danmarks tætte forbindelser til USA til at sikre, at FN-topmødet i New York den 12.–14. september fastholder målet om, at alle rige lande skal yde 0,7 procent af deres bruttonationalindkomst (BNI) i udviklingsbistand.

Op til FN topmødet i New York om 2015-målene er der udarbejdet et udkast til slutdokument som stats- og regeringscheferne skal tage stilling til. Men inden topmødet er gået i gang har USA leveret en lang række ændringsforslag som kan få alvorlige konsekvenser for FN-topmødets indsats for at reducere fattigdommen i verden.

Et af de mere foruroligende forslag er at slette målet om at yde 0,7 procent i udviklingsbistand og de tilhørende tidsfrister for at for at nå målet (0,5 pct. i 2009 og 0,7 pct. i 2015).

I forvejen er slutdokumentet ikke særlig ambitiøst på dette punkt, men trods alt er det et skridt i den rigtige retning og det ligger i tråd med de initiativer som EU-landene har lagt op til for at øge den europæiske udviklingsbistand.

Med USAs underminering af at øge udviklingsbistanden til verdens fattigste mennesker, risikerer FN-topmødet at løbe ud i uforpligtende hensigtserklæringer, hedder det i en pressemeddelelse fra den danske MakePovertyHistory Kampagne onsdag.

Derfor opfordrer kampagnen Anders Fogh Rasmussen til bruge de gode relationer han har til USAs regering og overbevise den om, at den er på galt spor, hvis fattigdommen i verden skal bekæmpes.

Danmark skal på topmødet arbejde for at fastholde det foreliggende slutdokuments ordlyd om at afsætte 0,7 pct. af BNI til udviklingsbistand i år 2015. EU-landene har lagt en plan for at nå det mål og kan være en væsentlig inspirationskilde for en lang række andre lande på topmødet. Det perspektiv er ikke uvæsentligt at fastholde for den danske regering.

– Det er virkelig tragisk, at USA undergraver de internationale bestræbelser for at bekæmpe fattigdommen og nå 2015-målene, siger generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen og uddyber:

– Og det netop i en situation, hvor det internationale samfund over en bred kam stiller sig solidarisk med ofrene for orkanen i sydstaterne. Jeg håber virkelig at statsministeren vil markere det meget stærkt til FN-topmødet.

Ibis er en af organisationerne bag Make PovertyHistory

G8-landenes møde i Skotland i juli var et første skridt i den rigtige retning. Men skal kampen mod fattigdommen vindes, så kræver det at FN-topmødet i New York kan følge den linie op og understrege at bekæmpelse af fattigdom står øverst på den globale dagsorden, hedder det.

Yderligere oplysninger hos René Jacobsen, Ibis, tlf. 35 20 05 31 og Mattias Söderberg, Folkekirkens Nødhjælp, tlf. 33 15 28 00

MAKEPOVERTYHISTORY om MAKEPOVERTYHISTORY:
Det er en global kampagne mod fattigdom og ulighed, der sender et vigtigt budskab: Sæt punktum for fattigdommen. Kampagnens konkrete mål er at udrydde fattigdom ved at sikre en retfærdig verdenshandel, gældseftergivelse samt mere og bedre udviklingsbistand til verdens fattige lande.

Bag den danske MakePoveryHistory kampagne står: UNDP, Mellemfolkeligt Samvirke, Folkekirkens Nødhjælp og Ibis.