Lederen af den katolske kirke i England og Wales, kardinal Cormac Murphy-O´Connor, sagde onsdag på en konference i London, at den største trussel i verden ikke er terrorisme, men fattigdom, rapporterer nyhedskilder.
Kardinalen sagde lige ud, at fattigdommen er menneskehedens “største skandale og svøbe” og lagde til, at verdenssamfundet risikerer at få sine definitioner og prioriteter galt i halsen ved at koncentrere sig så meget om terror-bekæmpelse.
Kardinalen, der har titel af ærkebiskop af Westminster, understregede, at han ikke ønskede at forklejne “terrorismens forfærdelige svøbe, eller sandheden om, at den er mere farlig i dag end nogensinde”.
– Der tales imidlertid i stigende grad om såkaldte fallerede stater, altså stater, hvor de kontrol- og reguleringsmekanismer, som kendetegner et ordentlgt og sikkert samfund, ikke er til stede. Vi peger fingre ad sådanne stater, fordi vi frygter, det er den slags steder, at terrorismen især vil finde gode vækstbetingelser, sagde kardinal OConnor.
– Dette bekymrer mig en del; ikke fordi det ikke er sandt, men fordi vi risikerer at få vore definitioner og prioriteter galt i halsen. Stater bryder sammen, når de er ude af stand til at løfte deres indbyggere ud af fattigdom, eller når de ikke giver nok agt på vigtigheden af at sikre, at samfundsværdierne fordeles til de mange, så hele befolkningen kan nyde godt af dem, sagde kardinalen.
– I virkeligheden er det jo sådan, at stater, der så at sige slår fejl, de gør det, fordi de ikke tager den forpligtelse alvorligt, den forpligtelse, som tilsiger dem at sikre velstand for alle ikke blot de få. Den største skandale og svøbe, menneskeheden står overfor, er den dybe fattigdom og den elendighed og udnyttelse, som ledsager og forværrer den.
– Det er det, der er den virkeliged skandale.. og jeg tror der er almindelig enighed om, at dette er vor tids største spørgsmål og alvorligste udfordring, anførte kardinal Murphy-O Connor.
Han lagde til, at verden står overfor en enorm opgave, hvis man skal kunne opfylde FNs og verdenssamfundets årtusindmålsætning, som går ud på at skabe en bedre verden i 2015 både indenfor ernæring, fred, sundhed m.v.
Verdens Økonomiske Forum sagde efter sit møde i Schweiz for en måned siden, at industrilandene kun stiller med en tredjedel af de midler, der skal til for at nå de såkaldte Millenium-mål, som bl.a. betyder en halvering af antallet af fattige i verden over de næste 11 år.