Fødselaren har brugt en stor del af sit arbejdsliv på at studere og beskrive Karen Blixens forfatterskab.
Hun var litteraturanmelder og journalist 1981-2006. Fra dette år vendte Marianne Vaaben Juhl tilbage til sin forskning i Karen Blixen.
Har bl.a. udgivet Dianas Hævn. To spor i Karen Blixens forfatterskab (sm. m. Bo Hakon Jørgensen, 1981), Den afrikanske Farm. Tilblivelsen, udgivelsen og modtagelsen (1984). Udgiver af brevværket Karen Blixen i Afrika. En brevsamling, 1914-31, bd. I-IV (sm. m. Frans Lasson og Karen Blixen museets tidl. direktør Marianne Wirenfeldt Asmussen, 2013).
Bogen indbragte dem Rungstedlund-prisen i 2014.
Var i 2017 aktuel med det illustrerede værk Karen Blixen i billeder – en livsskildring.
Gennem ca. 250 fotos fortælles historien om Karen Blixens liv: barndommen på Rungstedlund, farens selvmord, ægteskabet med Bror von Blixen-Finecke, farmen i Afrika, kærlighedsforholdet til Denys Finch Hatton, skilsmissen, konkursen, hjemkomsten til Danmark, debuten, forfatterskabet og verdensberømmelsen.
Billeder og tekst supplerer hinanden, så de tilsammen danner en biografi, skriver forlaget i en omtale. Fotografier og billedtekster fortæller kort sagt om hele forfatterens tilværelse 1885-1962.
I 1965 blev Marianne Vaaben Juhl gift med pressefotograf Morten Juhl, som i en årrække arbejdede for Det Berlingske Hus. Sammen har de tre børn, syv børnebørn og et ottende er på vej. De har også sammen bygget et bjælkehus på Læsø, hvor de tilbringer hver sommer.
Se også om fødselaren hos Kristeligt Dagblad