Katja Iversen blir Årets Dansker

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ildsjælen Katja Iversen blev torsdag kåret til Årets dansker 2018 ved et arrangement hos Berlingske i Pilestræde i Københavns centrum, hvor læsere, venner, familie samt flere af de ti nominerede til prisen var mødt op.

Det er femte år i træk, at prisen som Årets dansker bliver uddelt, og den gives til en person, som har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem.

49-årige Katja Iversen vinder prisen, fordi hun som direktør i organisationen Women Deliver har det som sin mission – og lykkes med – at forbedre piger og kvinders rettigheder og muligheder, bl.a. med fokus på reproduktiv sundhed og uddannelse, hedder det.

Piger og kvinder kan, og piger og kvinder vil, så det skal de have mulighed for på lige fod med mænd, mener Katja Iversen.

“Den her pris er ikke bare til mig. Den er til Women Deliver og piger og kvinder i hele verden”, siger hun il Berlingske. Se også https://globalnyt.dk/content/verdens-storste-kvindekonference-til-canada 

Hun har en fortid som kommunikationschef i NGOen Sex & Samfund, i en periode havde hun sit eget kommunikationsbureau, og senere fik hun job i FNs Befolkningsfond (UNFPA) og flyttede til New York, inden hun i 2014 kom til at stå i spidsen for Women Deliver.

Her en beskrivelse af hendes karriere fra Verdensbanken:

Katja Iversen joined Women Deliver as Chief Executive Officer (CEO) in March 2014. Iversen, an internationally recognized expert on development and communications, has more than 20 years of experience working in NGOs, corporates and United Nation agencies. Previously, she held the position as Chief of Strategic Communication and Public Advocacy with UNICEF, a position she came to after almost six years of leading the team responsible for communication on reproductive health and MDG 5 at UNFPA.

She holds a master’s degree in communications, bachelor’s degree in public administration and certificates in management, conflict resolution and international development. Iversen has worked in global health for a decade and has an extensive network within the UN, development communities and global media.

She was on the Advisory Board of Women Deliver from December 2006 to May 2012, and has participated in all three Women Deliver conferences. Following a transition period, she succeded Jill Sheffield as President. Meget mere om hende på https://globalnyt.dk/content/katja-iversen-rykker-til-women-deliver 

“Man kan godt være både dansk og international”

Ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tom Jensen lagde i sin tale til Katja Iversen særligt vægt på, at der ikke er noget til hinder for både at være dansk og åben for verden, hvilket forfatter og eventyrdigter H.C. Andersen allerede fastslog, da han i sin tid blev kritiseret for at rejse for meget ud og væk fra fædrelandet:

“Dit virke er globalt, Katja Iversen. Men kernen i den forskel, du gør, er ægte dansk,” sagde Tom Jensen:

“Der er nemlig ikke noget modsætningsforhold mellem det at være dansk og det at have et virke i global skala. Det kan forandre verden til det bedre for mange. Det er du et af tidens allerbedste beviser på”, lød det fra chefredaktøren,

Katja Iversen var beæret og bevæget over kåringen og fortalte, at hun er klar til at kæmpe videre for at opnå den forandring, hun ønsker at se i verden.

For selv om tingene bevæger sig i den rigtige retning for piger og kvinder, sker det ikke hurtigt nok, og der er fortsat meget at tage fat på, før verdens piger og kvinder har lige ret og muligheder:

“Lige nu er vi i en verden, hvor der stadig er folk, som synes, at det er en tragedie at få en lille pige i stedet for en lille dreng. Hvor magtfulde folk synes, at kvinder ikke skal have lov til at bestemme over deres egen krop og deres eget liv. Få en uddannelse eller tage del i samfundet. Som synes, at kvinder ikke er lige så gode ledere som mænd, og som siger, at ligestilling, dét har vi da”, anførte Katja Iversen og tog et opgør med den opfattelse:

“Der er ikke ét eneste land i verden, hvor der er fuld ligestilling. Heller ikke her i Danmark, hvor vi står. Så der skal prioriteres, investeres og accelereres,« sagde hun og mindede om, at en bedre verden kræver, at vi hver især ser på, hvad vi kan bidrage med for at opnå netop det”.

“Som vi siger. Women deliver – and a lot more than babies. Når verden investerer i piger og kvinder, så vinder alle.”

Tre store helte

Privat har hun tre store helte ifølge Berlingske: Nelson Mandela, Pippi Langstrømpe og sin mormor.

Mandela, fordi han aldrig blev bitter, men fortsatte kampen for det bedre.

Pippi, fordi hun tager hånd om de mindre stærke og har tiltro til, at hun kan, hvad hun endnu ikke har prøvet.

Og mormoren, fordi hun lærte Katja om fællesskab, og at verden ikke er et farligt sted.

For Katja Iversen er de tre beviset på, at forandring er mulig, hedder det.

Årets Dansker udvælges af Berlingskes læsere i samarbejde med en særlig jury. Læsernes og juryens stemmer vægter hver med 50 procent.