KD støtter kommission om udviklingsbistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I en leder med overskriften “Blik for bistand” skriver Kristeligt Dagblad (KD), at det er en “oplagt idé at få nedsat en udviklingskommision”.

Bladet fortsætter:

Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas Danmark og tidligere energiminister forslår i dag i en kronik, at der nedsættes en kommission, der skal give den danske udviklingsbistand et serviceeftersyn.

Begrundelsen er først og fremmest udviklingen dels på den indenrigspolitiske scene, hvor Danmarks u-landsbistand nu er nede på 0,8 procent af bruttonationalindkomsten (BNI), dels på den internationale scene, hvor terrorbekæmpelse, sikkerhed og nærområdeindsatser er blevet dominerende interesser.

Lad det være sagt med det samme: Det er en rigtig god idé at give udviklingsbistanden er overordnet eftersyn. Et grundigt kommisionsarbejde kan være med til at sikre og forankre en langsigtet politik på et område, hvor det lange, seje træk netop er alfa og omega.

Og det gælder både i forhold til fattigdomsbekæmpelse og til det, Sjursen kalder “øvrige internationale indsatser” – samt i forhold til de områder, hvor elementerne lapper over hinanden.

Det er ikke nogen ny idé, Jann Sjursen bringer på banen. Han foreslog allerede en sådan kommission nedsat i 2004, da han var formand for Folketingets udenrigsudvalg. Forslaget faldt, fordi regeringspartierne og Dansk Folkeparti var imod.

Nu gør Sjursen så forsøget igen, og man kan kun opfordre Venstre og De Konservative til at gribe chancen denne gang.

For en regering, der lægger vægt på, at Danmark har en rolle at spille også internationalt, er det ganske enkelt helt ulogisk, at udviklingsbistanden ikke tænkes ordentligt igennem i et globalt perspektiv.

Nok sker der løbende en evaluering af enkeltprojekter og den aktuelle indsats, ligesom Danidas strategipapirer i disse år reflekterer over de ændrede forhold for udviklingsbistanden, men der er behov for samlet og i et bredere forum at eftertænke udviklingsbistanden, sådan som de andre nordiske lande allerede har gjort det.

Det er måske knap så hipt som at lade kendte udpege bistandsprojekter, men effekten er til gengæld langt større.

Regeringen har gjort en dyd ud af, at det ikke er mængden, men kvaliteten og effektiviteten i udviklingsbistanden, der er afgørende.

En udviklingskommision er en oplagt mulighed for at lokalisere de områder, hvor Danmark virkelig kan gøre en forskel, slutter Kristeligt Dagblad sin ledende artikel.

Lederen stod i Kristeligt Dagblad lørdag den 21. april 2007.

Læs også telegrammet “Caritas: Giv dansk u-landsbistand et grundigt eftersyn”, dato 03.05.07, under Dansk bistand