Kender af skovfolk fylder 75

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Cand.polyt., dr. phil. Jesper Trier, Beder pr. Århus, fylder 75 søndag den 2. september.

Som ung drog fødselaren til Asien og boede privat, bl.a. i Indien og Nepal. Og netop Nepal blev drejeskive for hans doktorgrad. Han blev specialist i papirets historie og doktorgraden bygger på en afhandling, “Ancient Paper of Nepal”, om det papirmateriale, som blev hjembragt fra etnografen Werner Jacobsens rejser.

I et 3. Verdens-perspektiv er det dog især Thailand, der har tiltrukket den vidende mand, som i 30 år frem til 2001 var leder af konservatorafdelingen på Moesgaard Museum syd for Århus.

I mange år rejste Jesper Trier sammen med hustruen Birgit i den nordthailandske jungle. Her lærte de gennem 2 års ophold – overnatning bag besværlige læskærme – jæger- og samlerfolket Mlabri at kende.

Man mener nu, at dette folk for mange tusind år siden kom til denne plet fra Malaysia, og det er en glæde for Jesper Trier, at Jysk Arkæologisk Forlag vil udgive hans monografi om Mlabri-folket, der herhjemme nok bedst er kendt som “de gule blades ånder”.

Trier har desuden bl.a. medvirket ved Moesgaards udstilling om dansk-thailandske forbindelser gennem 400 år samt arbejdet med de thailandske samlinger.

Han har tillige stået for den tekniske planlægning af rigsarkivet i Bhutans hovedstad, Thimpu. Det lille bjergland i Himalaya er programsarbejdsland for Danida, og et succesrigt et af slagsen.

DR 2 viser søndag aften den 9. september kl. 19 til 20 en dokumentarfilm om Mlabri-folkets skæbne. Læs mere herom i rubrikken “Se-hør-læs om 3V” ude i menuen til venstre.