Kendt ansigt fylder rundt i Udenrigsministeriet

Forfatter billede
Hvis det brænder på et sted i verden, når danskere risikerer at befinde sig midt i farezonen, eller når en dansker er kommet i klemme i et andet lands retssystem, er det ofte ambassadør Ole Egberg Mikkelsen, som er tonet frem på TV for enten at vejlede rejsende eller fortælle om, hvad Udenrigsministeriet har gjort for at hjælpe eller lokalisere danske statsborgere.
 

Chefen for Borgerservice har i flere år været ministeriets ansigt ud ad til, men snart skal danskerne vænne sig til en ny talsmand. Ole Egberg Mikkelsen, som var ambassadør i Syrien, da ambassaden blev brændt af for 10 år siden, fortsætter efter sommerferien som ambassadør i Polen. Det sker som led i ministeriets årlige rokade.

Ny mand som chef for Borgerservice bliver 45-årige Rene Dinesen, som vender tilbage til Udenrigsministeriet, efter at han i januar 2015 blev direktør i KR Foundation. Dinesen har 17 års diplomatisk erfaring, bla som ministersekretær, souschef ved FN-missionen i New York og som ambassadør i Afghanistan og Sydafrika.

Været vidt omkring

Ole Egbjerg Mikkelsens karriere i udenrigstjenesten indledtes i 1987, da han hurtigt blev udsendt til Wien for at beskæftige sig med menneskerettigheder og menneskelige kontakter mellem øst og vest indenfor rammerne af Konferencen om Sikkerhed og Samarbejde i Europa.

Efter et par år som ministersekretær var han 1993-97 udsendt til Danmarks FN-mission i Geneve i Schweiz. I 2000-2005 var han chef for udenrigsministeriets økonomikontor og 2005-2009 så dansk ambassadør i Damaskus i Syrien i den dramatiske periode efter Muhammed-tegningerne.

2009-2011 var han ambassadør i Tyrkiets hovedstad Ankara og de seneste fem år har han været chef for ministeriets center for borgerservice og kommunikation.

Ole Egberg Mikkelsen har tidligere været ekstern lektor i international forvaltning på Institut for Statskundskab under Københavns Universitet og medlem af censorkorpset på statskundskabs-uddannelserne.

Privat er han gift med sygeplejerske Anne-Marie Mikkelsen. Parret har tre voksne børn.

Næste rokade

Efterårets rokade i udenrigstjenesten betyder, at det vigtige udenrigspolitiske indsatsområde Arktis får nyt ansigt, når Hanne Fugl Eskjær vender hjem fra Bangladesh for at afløse Erik Vilstrup Lorenzen, der tager til Rom for at afløse Birger Riis-Jørgensen som ambassadør i Italien.

At Udenrigsministeriet prioriterer vekselvirkning med det private erhvervsliv eller internationale organisationer afspejles desuden ved, at Tomas Anker Christensen vender hjem fra FN, hvor han nu er kabinetschef for Mogens Lykketoft, for at blive udsendt som ambassadør i Kairo.

Den nuværende ambassadør i Egypten, Pernille Dahler Kardel, rejser til Kabul for at blive ambassadør i Afghanistan.

Rokaden indebærer desuden, at Ruben Madsen afløses af Svend Olling i Ankara, Uffe Wolffhechel, som sidder i Kabul, tager til Bangkok.

Mikael Hemniti Winther udsendes til Dhaka, Ole Tonke, der nu er på den lukningsudpegede ambassade i Bolivia, tager til Islamabad, Dorte Bech Vizard sendes til Singapore, og Susan Ulbæk udsendes som ambassadør ved Verdensbanken.

Udenrigsministeriet står midt i en større sparerunde, som bl.a. indebærer, at ud over ambassaden i Bolivia er ambassaderne i Zimbabwe, Mozambique og Nepal udpeget til at lukke.