Kendt nødhjælpsmand til Malawi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det er en erfaren medarbejder, der sætter sig i stolen, når Lennart Skov-Hansen i begyndelsen af oktober overtager ledelsen af Folkekirkens Nødhjælps regionalkontor for det sydlige Afrika, skriver organisationen i sit seneste Nyhedsbrev.

Regionalkontoret ligger i Lilongwe, hovedstaden i Malawi – landet hvor det meget omtalte kuldsejlede hønseriprojekt befinder sig (se mere i u-landsnyt.dks arkiv under søgeordene Høns i Malawi).

Lennart Skov-Hansen kom efter endt uddannelse på Handelshøjskolen til Folkekirkens Nødhjælp i 1973 – i øvrigt som en af de første katolikker overhovedet. Her fik han ansvaret for administrationen af udviklingsprojekterne og katastrofehjælpen.

Efter 2 år var det tid til få praktiske erfaringer fra felten. Fra 1975 og 3 år frem arbejdede han for Det lutherske Verdensforbund i Bangladesh. Herfra blev han hentet over til Danidas store banebrydende egnsudviklingsprojekt i Noakhali i Bangladesh.

I 1983 vendte han tilbage til Folkekirkens Nødhjælp i Nørregade, hvor han i begyndelsen fik ansvaret for udviklingsprojekterne i Asien. Senere udvidedes ansvarsområdet, og der kom ledelsesmæssige opgaver til. Han blev afdelingsleder og senere vicegeneralsekretær (1988-95).

Fra 1995 valgte Skov-Hansen atter at opprioritere det faglige, og han specialiserede sig i katastrofeindsatser over hele verden og har haft fingrene nede i samtlige de brændpunkter, hvor Folkekirkens Nødhjælp har været involveret.

Som nu 59-årig var det noget nær sidste udkald, hvis Skov-Hansen atter skulle ud i felten og bestyre et job i Den 3. Verden. I Lilongwe skal han passe Nødhjælpens udviklingsprojekter i fokuslandet Malawi og organisationens nødhjælpsindsats i Zambia, Zimbabwe, Mozambique – og Malawi. Han afløser Mette Lund Sørensen på posten og skal være dernede i 3 år.

Mange er de danske journalister, som den behagelige og vellidte mand fra Tåsinge har hjulpet gennem årene. Også her fra redaktionen skal der lyde et ønske om alt godt, før afrejsen til Malawi den 9. oktober.

Læs om Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Malawi på: www. noedhjaelp.dk/afrika