Kendt retsmediciner fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Professor i retsmedicin, Jørgen Lange Thomsen, Odense, fylder 60 år lørdag den 27. marts.

Den globalt aktive leder af Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet i Odense siden 1992 er ham udenlandske myndigheder og internationale organisationer kontakter, når politisk følsomme og svære opgaver skal løses af en ekspert, som er neutral og har international erfaring, skriver Berlingske Tidende fredag.

Også menneskeretsgrupper rundt om i verden rekvirerer professorens ekspertise i forbindelse med f.eks. obduktion af torturofre og krigs- og ulykkesofre. Lange Thomsen har arbejdet i tredje verdens-lande som El Salvador, Mexico, Togo, Filippinerne, Cambodja, Indien (Punjab) og i Kosovo i Eks-jugoslavien.

Jørgen Lange Thomsen var medlem af bestyrelsen for Danske læger for Menneskerettigheder 1990-99 og har siden 1983 været med i den danske lægegruppe under Amnesty International, for hvem han frivilligt rejser rundt på opgaver i verden for at lave obduktioner og dokumentere brud på menneskerettighederne.

For et par år siden udgav han “En retsmediciner fortæller”, en bog, hvis nøgterne titel matcher Lange Thomsens måde at fortælle om sit fag på. Uanset om det er rædsler fra Pol Pot regimet i Cambodja eller gruen i børnemishandling i Danmark, anfører Berlingske Tidende.