Den kendte danske ekspert i valgprocesser og valghandlinger, ikke mindst i u-landene, professor og dr.scient.pol. Jørgen Elklit, retter i en kronik fredag i Berlingske Tidende benhård kritik af VK-regeringens lovforslag om at skabe et “Institut for Flerpartistøtte”, som skal bistå med at udvikle partisystemer i u-landene og de danske partiers søsterpartier i disse lande.
Lovforslaget førstebehandles fredag i Folketinget og ventes på forhånd sikret opbakning fra Socialdemokraterne, som var de første, der lancerede tanken om “politisk” u-landshjælp. Dav. udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) greb tanken og fik afsat 75 mio. kr. over 3 år til det nye tiltag med start fra 2010.
Jørgen Elklit, der gang på gang har været anvendt af Danida som valgekspert, konkluderer, at forslaget helt bør lægges på hylden.
“Partistøtte er svært, og der er endnu ingen, der har været i stand til at udvikle en model, der ikke som et vigtigt og måske næsten afgørende element har haft, at det også (især?) skulle være en støtte til giverlandets politiske partier”, anfører han og fortsætter:
“De kan naturligvis godt trænge til støtte, men hvorfor skal den tages fra udviklingshjælpen til de fattige i de fattige lande?”
Elklit mener, at hverken de danske partier eller deres søsterpartier i de øvrige nordiske lande (der har forsøgt sig med samme model) har personelle eller organisatoriske erfaringer, som er “specielt relevante i de fleste afrikanske eller asiatiske parterlande”.
“De (dårlige, red.) norske og svenske evalueringer (med denne form for støtte, red.) bør føre til…. et mere seriøst forslag til, hvordan den værdifulde danske støtte til demokratiudvikling i vore partnerlande kan videreudvikles indenfor den kommende udviklingsstrategis rammer”, gør Jørgen Elklit gældende og konkluderer:
“Det bør vel at mærke være et forslag, der ikke som hovedelement har at bruge dele af udviklingsbistanden på de danske politiske partier!”
Man kan læse hele kronikken på www.berlingske.dk