Kendte bakker op om indsamling til Afrikas kvinder søndag d. 13. maj

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Christina Jensen
medarbejder i CARE Danmark

4 kendte mænd og en enkelt kvinde satte mandag kalenderen på standby i den gode sags tjeneste.

CARE Danmark og IBIS havde hevet de 5 kendte danskere ind for at ringe deres private telefonbøger igennem.

Formålet var at hverve indsamlere til de 2 organisationers landsindsamling søndag den 13. maj. Temaet for indsamlingen, Kvinder i Afrika, var der enighed om at støtte op om.

– Jeg er med i dag, fordi det er en sag, som jeg selv kan bakke op om. Man hører meget om, at hjælp til kvinder er mere stabil hjælp, så jeg synes, det er fint at hjælpe kvinder mere målrettet, siger Simon Emil Ammitzbøll, folketingsmedlem for Det Radikale Venstre.

Også forfatter Peter Adolphsen kunne se fornuften i det valgte tema.

– Jeg synes, det er meningsfuldt at bruge et par timer til fordel for kvinder i Afrika. Jeg skal også selv ud og samle ind, så nu prøver jeg at overtale venner til at gøre det sammen. Indimellem kan tilværelsen føles så meningsløs. Det her giver mere mening end så meget andet, man foretager sig.

Udover Simon Emil Ammitzbøll, var Peter Adolphsen i selskab med politikerne Mogens Lønborg (K), Mikkel Warming (EL) og smykkedesigner Charlotte Lynggaard.
Warming er socialborgmester i København.

Da uret viste 13.00, blev røret lagt på for sidste gang. På trods af, at det sommerlignende vejr havde lokket mange danskere ud i det blå og langt væk fra telefonen, endte dagen alligevel positivt.

– Vi har fået over 60 tilmeldinger i de 2 timer, det har varet. Det er rigtig flot. Vi havde ikke turde håbe på mere end 40-50 indsamlere, så det er gået over al forventning. 60 indsamlere betyder omkring 60.000 kr. Det er dejligt at se, at folk vil sætte en søndag af – det betyder meget for os, siger Troels Busk Hoff, leder af landsindsamlingen.

Udstyret med headset, der fik tankerne til at flyde i retningen af en Sonofon reklame, sad de 5 travle klar fra klokken elleve. Alle salgstalenterne var pudset af, og der blev trykket og tastet.

“Man har valgt kvinder, fordi det bedst kan betale sig at hjælpe dem”. “Det tager kun et par timer”. “Det er en oplagt mulighed for at lære naboerne at kende”. “Men Svend, du kan jo bare tage din kone med” var nogle af de argumenter, der blev taget i brug overfor venner, bekendte og partifæller.

– Det er en kanon god indsamling. Jeg kan godt lide, at det er hjælp til selvhjælp og med et kvindeperspektiv. Jeg synes, at man er forpligtet til at stille op til en event som denne her. Vi lever i et rigt samfund og har mental og økonomisk overskud, så man er forpligtet til at hjælpe dem, der er dårligere stillede. I Afrika står det rigtig slemt til, det kan vi ikke bare se passivt til, siger Mogens Lønborg, sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Stadig brug for flere indsamlere

Smykkedesigner Charlotte Lynggaard var ene høne i kurven, men lod sig ikke afskrække. Hun havde så travlt med at overtale vennerne, at hun måtte have hjælp til at få tastet hverveoplysningerne ind på www.kvinderiafrika.dk

Kilde: www.care.dk