Kendte danskere i aktion for Amnesty om tortur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Da VK-regeringen endnu en gang har udtrykt, at den ikke ønsker at skrive et forbud mod tortur ind i dansk lovgivning, går Amnesty International på banen igen – denne gang med en stor underskriftindsamling på 14 DSB stationer i hele landet, skriver Amnesty Danmark i en pressemeddelelse mandag.

En lang række kendte danskere støtter aktivt indsamlingen. Lars Bom er en af dem, der tirsdag (19. april) mellem kl. 16 og 19 indsamler underskrifter sammen med Amnesty. Det sker på Københavns Hovedbanegård under slagordet ”Forbyd Tortur”.

På andre metro- og DSB-stationer i København er det Thure Lindhardt og Peter Gantzler, der støtter op om Amnestys arbejde mod tortur. I andre dele af landet hjælper bl.a. borgmestre og lokale kunstnere med at samle underskrifter.

Tortur er et fundamentalt brud på menneskets frihedsrettigheder. Alligevel vil regeringen ikke tage initiativ til at skrive et klart forbud ind i dansk straffelov og den militære straffelov, anfører Amnesty.

Organisationen “forstår ikke regeringens modvilje, da der netop i denne tid dukker
flere og flere tilfælde op, der sætter tortur på dagsordenen – også i Danmark. I Irak er Danmark med i en koalition, der benytter tortur, og i vores naboland England har domstolene accepteret at bruge beviser, der er fremkommet under tortur.

– Hvis vi fra dansk side ønsker at give FNs konvention mod tortur vægt og autoritet overalt i verden, må vi selv vise vejen ved at indarbejde den i vores lovgivning og utvetydigt skrive i straffeloven, at tortur er forbudt og strafbart, siger generalsekretær Amnesty Internationals danske afdeling, Lars Normann Jørgensen.

Danmarks stolte image som foregangsland på menneskeretsområdet er alvorligt svækket, hedder det. “Det er svært at overbevise andre lande om, at de skal tage menneskerettighederne alvorligt, når vi ikke selv gør det.

Den 19. april håber Amnesty derfor med hjælp fra “kendte personer”, at nå et stort skridt nærmere målet – nemlig at få samlet 100.000 underskrifter inden årets udgang og med dem vise regeringen, at den danske befolkning er imod tortur.

For yderligere information om Amnesty og kampagnen, se:
www.amnesty.dk/forbydtortur

Kontakt også pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65