Af Søren Bjerregaard Jepsen
Mellemfolkeligt Samvirke
Trods et nederlag i parlamentet satser den kenyanske regering fortsat på, at en særlig kenyansk domstol skal placere ansvaret for omkring 1.500 dræbte ved uroligheder efter valget i december 2007.
Det kenyanske parlament kunne torsdag ikke vedtage regeringens forslag om en justering af grundloven, så de ansvarlige – herunder flere højtstående politikere – kan stilles til ansvar for urolighederne ovenpå valget for godt et år siden.
Ifølge justitsminister Martha Karua vil regeringen nu lægge hovedet i blød for at finde en juridisk udvej, der kan åbne op for en kenyansk rettergang. Hvis det mislykkes, vil sagerne efter alt at dømme blive ført ved den internationale domstol i Haag.
Regeringen bl.a. foreslået en lokal FN-domstol, men den kenyanske befolkning har ikke den store tiltro til rettergang i Kenya. Under siddende præsident Mwai Kibaki har mindst en håndfuld undersøgelseskommissioner kulegravet beskyldninger om korruption, vold og svindel, men ledende politikere er gået fri, og store dele af befolkningen har derfor mistet tiltroen til retssystemet.
Den såkaldte Waki-kommission, der har undersøgt urolighederne, har anbefalet en rettergang i Kenya, så anklagerne kan blive prøvet ved en domstol inden næste valg.
Kommissionen har overleveret en forseglet kuvert med anklagerne og navnene på de involverede til FNs tidl. generalsekretær Kofi Annan. Kommissionen anbefaler, at Annan overdrager kuverten til den internationale domstol i Haag, hvis det mislykkes at oprettet en særlig kenyansk domstol.
Tidligere modstandere delte magten
Mwai Kibaki løb med sejren ved valget i december 2007, men blev fra flere sider anklaget for valgsvindel, og det førte til de værste politiske uroligheder siden Kenyas uafhængighed i 1963.
Udover de 1.500 dræbte flygtede over 300.000 kenyanere fra deres hjem. I slutningen af februar 2008 udnævnte Kibaki oppositionsleder Raila Odinga til premierminister, og siden har de 2 delt magten i det korruptionsplagede land.
Mwai Kibaki og Raila Odinga mener ikke, at domstolen i Haag vil tage samtlige sager op. Modstanderne af rettergang i Kenya har på den anden side peget på, at der er for meget korruption i landet til, at det overhovedet er muligt at gennemføre en uafhængig rettergang lokalt.
Kilde: www.ms.dk