Kenya: Stor svindelsag bremset

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efterforskningen af Kenyas største korruptionsskandale nogensinde er pludseligt sat i bero med henvisning til, at undersøgelseskommissionens næstformand, dommer Daniel Aganyana, er blevet suspenderet efter en omfattende granskning af pligtforsømmelse og embedsmisbrug i landets dommerstand, rapporterer BBC Online fredag.

Den uventede besked fra kommisionens formand, dommer Samuel Bosire, vakte opstandelse i offentligheden og kom bag på selv landets statsadvokat (Director of Prosecutions), Philip Murgor. Begrundelsen for udsættelsen var, at der ikke er udsendt en erklæring om, hvem der skal afløse Aganyana på næstformandsposten, skriver Nairobi-avisen Daily Nation.

Daniel Aganyana er en af i alt 23 senior-dommere – halvdelen af landets førende dommere – som i sidste uge blev suspenderet af præsident Mwai Kibaki, mens de undersøges for påstået korruption og anden embedsmisbrug.

Anklagerne herom kom frem i en rapport tidligere på måneden og aviserne har siden været fulde af artikler om den korrupte dommerstand. Således kunne Daily Nation opstille en liste, der angav, hvad det koster at bestikke en dommer i Kenya. Prisen er op til 15 mio. Kenya shilling (190.800 dolllars) for at smøre en appelrets-dommer, mens en underretsdommer (magistrate) kan købes for så lidt som 4.000 shilling (50 dollars).

Bladets prisliste omfatter videre et beløb modsvarende 510 til 17.725 dollars for bestikkelse i sager om drab og væbnet røveri og fra 255 til 6.360 dollars, når det drejer sig om mord, voldtægt og narkohandel.

Korrupte underretsdommere vil ifølge bladets oplysninger til enhver tid tage sig betalt med 10 og 30 procent af de erstatninger, de tilkender i ulykkestilfælde m.v.

Kenyas dybe morads af ulovlig økonomisk berigelse, der har gjort landet til et af verdens mest korrupte, blev grundlagt under landsfaderen Jomo Kenyatta og raffineret under hans efterfølger, Daniel arap Moi, der sad som præsident fra 1978 til 2002.

Den store korruptionssag, der nu er sat i bero indtil videre, benævnes Goldenberg-skandalen, og omfatter svindel med enorme statstilskud til ikke-eksisterende eksport af guld og diamanter. Trafikken strakte sig over årene 1991 til 1993 og menes at have kostet Kenya 600 mio. dollars, svarende til over 10 procent af landets daværende bruttonationalprodukt.

Magtfulde politikere i Daniel arap Mois forrige regering, såvel som ledere i den nuværende regering under præsident Kibaki, beskyldes for at være involveret i skandalen. Undersøgelseskommisionens høringsmøder er da også blevet et tilløbsstykke i Nairobi.

Valutafonden, IMF, og Verdensbanken indefrøs en halv milliiard dollars i lån og bistand til Kenya i 1997 efter en vurdering af, at arap Mois daværende regering ikke gjorde nok for at komme til bunds i affæren. Præsident Kibaki nedsatte Goldenberg-kommssionen i februar kort efter sin valgsejr i december 2002 og håber nu at overbevise IMF og Banken om det betimelige i at genoptage lånebistanden, når parterne mødes i november.

Læs også “Kenya: Halvdelen af dommerne korrupte”, i rubrikken Arkiv under dato 01.10.03