Kenyansk forestilling om kolonialisme og migration på Karen Blixen Museet

Forfatter billede

Under titlen “Rebuilding, Remembering & Renewing” gemmer sig både en forestilling, en installation og et værk in progress. Det kan altsammen opleves på Karen Blixen Museet lørdag d. 16. oktober 2010 kl. 13.00-14.00.

“.. in a way we are imprisoned by who we are when we shape our stories.” (Lesley-Ann Brown)

De kenyanske kunstnere Ato Malinda og Gillion Grantsaan udforsker forholdet mellem at opbygge en fortælling og at skrive. Samtidig sætter Malinda og Grantsaan fokus på kolonitiden i Afrika og immigration i Danmark.

Det kan man opleve 16. oktober med forestillingen Rebuilding, Remembering & Renewing, som foregår i en spinkel hytte med bølgeplasttag ved Karen Blixen Museet i Rungstedlund i Nordsjælland.

Malinda og Grantsaans projekt er en del af udstillingen NotAboutKarenBlixen, som blev vist under My World IMAGES festivalen for nylig.

Forestillingen er afslutningen på et kunstværk, som startede med selve opbygningen af hytten.

– Vi ønsker bogstaveligt talt at genopbygge, huske og genbruge, siger Gillion Grantsaan.

– Når folk ser to afrikanere, som er klædt ud i mærkeligt tøj, og som går rundt og bygger en hytte i Danmark, så tror de nok, at man vil sætte fokus på kolonialismen og historien. Men det, vi egentlig vil vise ved selv at være en del af kunsten, er, at det er processen, det handler om, forklarer han.

– Vi vil gøre folk bevidste om, at den måde, vi lever på i dag, hænger sammen med kolonitiden, og at kolonitiden også hænger sammen med indvandrere i Danmarks historier.”

Hytten kan også symbolisere, hvordan indvandrere i Danmark lever i dag og bygger deres hytter under de forhold, som de danske myndigheder har givet dem, anfører han.

For at få publikum til at mærke de historiske bånd, har Malinda og Grantsaan bedt folk om at træde ind i hytten og skrive deres historier:

– F.eks. har jeg inviteret en skoleklasse herop fra en international skole. Der var børn fra alle mulige steder i verden. De skrev deres egne historier og jeg forsøgte at gøre dem bevidste om, at deres historier også er den del af en større historie, der både hænger sammen med kolonitiden og indvandringen i Danmark.

På lørdag tilføjer Grantsaan et audio-show, som bl.a. er sat sammen af de tekster, som børnene har produceret.

NotAboutKarenBlixen kan opleves frem til den 30. oktober med udstillinger af James Muriuki, Ato Malinda, Miriam Syowia Kyambi Michelle Eistrup, Gillian Grantsaan, Søren Assenholt og Steffan Saffer

Det er gratis at overvære forestillingen den 16. oktober, men det koster almindelig museumsentré (60 kr.) at opleve museet og resten af særudstillingen.