Kenyas førende korruptionsbekæmper, John Githongo, trak sig fra sin post mandag og onsdag kom det frem via en kollega, at han følte sig personligt truet, skriver BBC Online.
Githongo blev udnævnt af præsident Mwai Kibaki efter hans valgsejr i 2002 til at forestå korruptionsbekæmpelsen. Han kom fra en post som formand for Kenya-afdelingen af Transparency International (TI), der bekæmper korruption, og det er netop hans efterfølger i TI, Gladwell Otieno, der onsdag bragte de overraskende oplysninger frem.
– Det ser ud til, at hans (Githongos) liv er i fare, anførte Otieno efter at have talt med Githongo, der ikke selv offentligt har begrundet sin afgang. Otieno sagde videre, at Githongo har udsat sig for store personlige risici i sin kamp mod korruption og malkning af de offentlige kasser.
– Man kan ikke aktivt søge at forhindre folk i at tjene milliarder af shillings på ulovlig vis uden at løbe ind i reaktioner fra sådanne personer, sagde Otieno til BBC newsservice.
Hun sagde, at hun af samtalen med Githongo fik indtryk af, at han ikke længere havde tillid til, at præsident Kibaki og hans regering tager korruptionsbekæmpelsen alvorligt.
Udenlandske diplomater og lokale medier udtrykte stor beklagelse over John Githongos afgang. USAs ambassadør i Nairobi, William Bellamy, sagde, at hans regering vil indstille de næste 2 års bistand til korruptionsbekæmpelsen på planlagt 2,5 mio. dollar (14 mio. kr.).
Bellamy kaldte afgangen for et “slemt tilbageslag” og sagde, at den kenyanske regering “omgående bør udpege en stærk, uafhængig og effektiv person til at stå i spidsen for kampen mod korruption”.
Diplomater anslår, at Kenya har mistet store værdier, der er havnet i de forkerte lommer, under Kibaki og hans regering. Nogle taler om “massive plyndringer”, andre sætter det samlede tal så højt som en milliard dollars (5,6 mia. kr.).
Den seneste årlige status over korruptionen i verden indrangerer Kenya nede som nr. 122 ud af 133 målte lande.
Samtidig løber der en undersøgelse af den såkaldte Goldenberg-affære, som angiveligt betød tab for den kenyanske statskasse på ca. 600 mio. dollars fra 1990 til 93, mens præsident Daniel arap Moi sad ved magten. Pengene forsvandt i form af rundhåndede statslige eksporttilskud til udførsel af ikke-eksisterende diamanter og guld.
En af Kenyas førende aviser, “The East African Standard”, kaldte tirsdag Githongos afgang for både “en total katastrofe for præsidenten personligt, regeringen som helhed og landet i det hele taget”. Avisen opfordrede præsidenten til at fjerne korrupte embedsmænd.
Ambassadør Bellamy forsikrede, at “vi er ivrige efter at arbejde sammen med Kenya om bedre regeringsførelse og bestemt villige til at være generøse (med bistand) i så henseende”.
– Men vi kan ikke stille os til rådighed med hjælp, når regeringen ikke tager sagen (korruptionen) seriøst, eller værre endnu – selv er roden til problemet, sagde den amerikanske diplomat, ifølge BBC Online.