Kenyas præsident for retten i Haag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

For første gang skal et siddende statsoverhoved møde ved den internationale straffedomstol i Haag. Præsident Uhuru Kenyatta er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med volden ved Kanyas valg i 2007.

Tirsdag møder Kenyas præsident Uhuru Kenyatta ved den internationale straffedomstol i den hollandske by Haag. Han er det første siddende statsoverhoved, der møder ved retten.

Han møder til en todags-høring forud for retsagen mod ham og en række andre prominente personer fra Kenya, herunder landets vicepræsident William Ruto.

Kenyatta står over for anklager om forbrydelser mod menneskeheden i for bindelse med urolighedrene ved valget i 2007, hvor flere end 1.000 mennesker blev dræbt og mange tusinde fordrevet fra deres hjem. Konkret handler anklagerne om, at han var med til at organisere en gruppe, der begik massakrer.

Vidner er blevet truet

Retssagen er tidligere blevet udskudt fordi de kenyanske myndigheder, ifølge anklageren, tilbageholder bevismateriale i sagen. Flere vidner har også trukket sig og der har været historier fremme om, at anklagerens vidner er blevet truet.

Ifølge BBC deltager præsidenten i høringen som privatperson og ikke som præsident. Det sker for ikke at kompromittere sit land og dets indbyggere, siger han.

I præsidentens fravær er vicepræsident William Ruto fungerende præsident.

Urolighederne i 2007

Uhuru Kenyatta blev valgt som præsident i 2013 på trods af anklagerne i forbindelse med volden i 2007.

I 2007 var han en nær allieret af daværende præsident Mwai Kibaki, der blev udpeget som vinder af valget. Modstanderen var Raila Odinga, der anklagere Kibaki for valgsvindel.

Striden udviklede sig voldeligt og de politiske grupperinger spillede etniske grupper ud mod hinanden. Anklagerne mod Kenyatta går på, at han skulle have organiseret en gruppe fra hans egen Kikuyu-befolkningsgruppe, Mungiki-sekten, der angreb medlemmer andre etniske grupper.

På den anden side af konflikten stod den nuværende vicepræsident William Ruto, der var allieret med Raila Odinga.

Både Kenyatta og Ruto erklærer sig uskyldige i forhold til anklagerne.