Klar besked fra U-landsnyts årsmøde: Gerne samarbejde, men ingen skår i uafhængigheden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Internetsitet U-landsnyt.dk kan godt sondere mulighederne for at samarbejde med en ny portal, som en række organisationer i det danske u-landsmiljø – de såkaldte NGOer – muligvis har tænkt sig at søsætte.

Men et sådant samarbejde må under ingen omstændigheder påvirke nyhedstjenestens frie stilling og redaktionelle uafhængighed. Portalen skal efter det foreløbigt skitserede tilbyde NGOernes materiale et samlet sted på nettet.

Det var hovedkonklusionen efter en intens debat blandt de 25 fremmødte på den almennyttige forening “U-landsnyt.dk”s første ordinære generalforsamling tirsdag i København.

Generalforsamlingen fandt sted næsten et år efter, at foreningen blev stiftet og overtog udgivelse og drift af nyhedstjenesen, der har eksisteret siden august 2003.

Foreningens formand, Alfred Rosenfeldt, opsummerede debatten således:

– Jeg opfatter det sådan, at bestyrelsen har fået tilladelse til at gå videre med at afsøge samarbejdsmuligheder, men det skal ske med meget stor forsigtighed, og det må ikke gå ud over u-landsnyts troværdighed og uafhængighed.

– U-landsnyts klare karakter som et let tilgængeligt nyhedssite må desuden fastholdes, vi skal ikke sætte alt muligt flitterstads på siden uden at tænke os godt om, anførte han i sin replik (hans skriftlige beretning kan læses nedenfor).

Den mulige nye NGO-portal blev omtalt offentligt første gang på en stor konference om fremtidens u-landsoplysning, der blev afviklet 11. september på Christiansborg.

Her sagde generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, bl.a., at det vllle “være et drømmescenarie”, hvis man kunne samarbejde med u-landsnyt i den henseende.

NGOerne har tidligere drevet portalen global.dk, som imidlertid gik ned med et brag i december 2005 efter en større svindelsag og fordi Danida smækkede kassen i efter flere år med store tilskud. De ca. 900.000 kr., som global.dk blev bedraget for, er tilsyneladende aldrig inddrevet.

Indspark i debatten på generalforsamlingen:

Niels Dabelstein: – Vi må holde fast på u-landsnyt som et uafhængigt nyheds- og debatsted. Et samarbejde med en ny (NGO-drevet) portal må ikke beskadige dette gode image. Det er meget vigtigt, vi holder os det for øje.

Dan Larsen: – Det, vi har brug for, er penge og folk til at sende flere nyheder ud. Altså nyheder, nyheder, nyheder, så er det underordnet, hvordan siden ser ud. Lad bare NGOerne lancere en ny dødsejler. Sidste gang kunne de ikke samarbejde om at levere stof til den gamle portal (global.dk). Den adfærd har næppe ændret sig.

Aage Huulgaard: – Man bør være varsom med at hægte sig på andet end et teknisk samarbejde, ikke sælge sin sjæl til alle mulige andre.

Ulrik Kristiansen: – Hvis man vil have penge af nogen, så kommer afhængighedsforholdet. På den anden side er det mit indtryk, at der er mange derude, der gerne vil støtte os. Hvad med at nedsætte et fundraising-udvalg?

Elsebeth Krogh: – Den frie debat er alfa og omega, et vigtigt kendemærke for os. Og den debat må ikke drukne i alle mulige tekniske gimmicks. U-landsnyt.dk skal ikke være underlink på en ny større NGO-portal, men fremtræde selvstændigt. Det er OK med at sondere samarbejdsmuligheder, men vi må bevare den perle, vi har.

Susanne Neertoft: – Jeg har siddet 27 år i en NGO (UNICEF Danmark, red.), så jeg kan kun sige, at det er uafhængighed først og sidst for u-landsnyt.

Poul Struve Nielsen: – Vi må ikke udelukke de nye teknologiske muligheder og ikke på forhånd sige, vi afviser at samarbejde. Tværtimod er det godt med mange samarbejdspartnere.

Jesper Søe: – Vi må gøre NGOerne begribeligt, at vi allerede står med den portal, de OGSÅ har brug for. Samarbejde er vejen frem- naturligvis på betingelser. Man kunne forsøgsvis lave en aftale om et samarbejde et år, og så se, hvordan det gik. Begge parter kunne evaluere på det.

Jørgen Harboe: – Overlevelseschancen er større, hvis u-landsnyt spreder sig ud på nye ting, nye elementer, ser på nye muligheder. Har man i øvrigt en vision i bestyrelsen for, hvad man gerne vil? Ja, er der overhovedet nogen vision for u-landsnyt?

Birgit Lundbak: – Det er vigtigt, vi får et visionspapir for, hvad vi vil, sådan som Harboe efterlyser. Vi må tage det op i bestyrelsen.

Erik Lyngsø-Petersen: – Vi skal højst pointe os til en ny portal, ikke andet. I det hele taget er det fint med en no-nonsens tjeneste som vores. New York Times nyhedsbrev kører såmænd over samme læst: Masser af informativ tekst.

Lis Garval: – Seriøst interesserede kan godt se igennem alt det tekniske stads, men kernen må selvfølgelig bevares – med en ikke umådeholden økonomi.

Lotte Ærsøe: – Hos os i IBIS opfattes u-landsnyt som en nyhedsservice med ufiltreret neutralt nyhedsstof. Det er ikke mit indtryk, at der rundt om i NGOerne er nogen interesse i at lukke eller infiltrere u-landsnyt.

Hans Peter Dejgaard: – Vi må finde en løsning for økonomisk bæredygtighed, som langtidssikrer sitet. Og hvis vi vil søge fondsstøtte, skal det være til nye initiativer og tiltag, ikke til driften. At tage penge for nogle af stillingsannoncerne er et første lille skridt.

Eva Rasmussen: – Det er jo næsten kitsch, det lay-out vi har. Og det har bestemt sin værdi i en tit uoverskuelig medievirkelighed.

Line Marstrand: – Jeg er glad for en no-nonsens side, den er nem og overskuelig, ikke uoverskuelig.

Morten Nielsen: – Når jeg tænker på u-landsnyt, så tænker jeg på nyheder, ikke på et TV-samarbejde, som det, der nu er foreslået af dk4. Den frie debat må ikke drukne i alt muligt andet. Og dk4 har ingen penge.

Flemming Kramp: – Siden bør være let tilgængelig som nu, og jeg er glad for nyhedsbrevet, men jeg ser gerne krydsformidling i form af et relevant samarbejde.

Per Bo: – Vigtigt at bevare troværdigheden og uafhængigheden. Når det er slået fast, er det i orden at samarbejde. Mange er ikke interesserede i “smarte” tiltag på sitet.

Kontingentet i vejret

Foreningen “U-landsnyt.dk” har p.t. ca. 80 betalende medlemmer og håber på en fordobling i 2009. For at styrke økonomien blev det enstemmigt vedtaget at sætte årskontingentet op fra 50 til 100 kr.

Hele bestyrelsen genopstillede og blev genvalgt med akklamation. Den består af:

Formand: Journalist Alfred Rosenfeldt, Odense
Næstformand: Journalist Birgit Lundbak, København Ø
Kasserer: Konsulent Hans Peter Dejgaard, Frederiksberg
Sekretær: Redaktør Poul Struve Nielsen, Trekroner pr. Roskilde
Menigt bestyrelsesmedlem: Seniorkonsulent Elsebeth Krogh, Valby, Kbn

Af de 2 suppleanter blev webmaster Peter Høvring genvalgt, mens cand.jur. Aage Huulgaard ikke ønskede at genopstille og erstattes af journalist Dan Larsen.

Redaktør Erik Lyngsø-Petersen blev genvalgt til parlamentarisk revisor og journalist mag.art. Lis Garval til revisor-suppleant.

BESTYRELSENS BERETNING til generalforsamling i U-landsnyt.dk, d. 23.9. 2008

Dannelsen af U-landsnyt.dk var en redningsaktion, som vi er i gang med at udvikle til aktion for at sikre langsigtet bæredygtighed!

Sitet blev skabt i august 2003 af Jesper Søe, som kørte det på egen hånd indtil eftersommeren 2007. Ændringer i Jespers personlige forhold gjorde, at han ikke længere kunne stå alene med dette ansvar.

Eftersom uafhængighed af interesser – det være sig myndigheder eller organisationer – er en af sitets styrker, var en overdragelse til sådanne utænkelig.
Mulighederne var derfor ret klare: enten måtte U-landsnyt.dk lukke – eller der måtte dannes en forening til at videreføre den.

Glædeligvis lykkedes det sidste d. 30. oktober 2007, takket være en velvillig kreds af stiftere. (Skal ikke forlænge dette med at nævne navnene. De kan ses på U-landsnyt.dk i rubrikken “Om os”)

Formalia skal være i orden, så der blev lavet vedtægter og dannet en bestyrelse.
Foreningens udgifter var så beskedne, at alene de fremmødte på den stiftende generalforsamling kunne finansiere driften i et år med et årskontingent på symbolske 50,- kr.

Jeg påtog mig formandskabet ud fra den tanke, at jeg er et ”ubeskrevet blad” og ikke tilhører nogen myndighed eller organisation, som kunne bringe sitets uafhængighed i fare – et vigtigt element.

Den primære ambition var simpelt hen at kunne fortsætte Jespers gode værk.
Det er på baggrund af den situation, man skal se foreningens hidtidige historie.

Jeg/vi har nok taget lidt for let på det. Ikke fordi jeg/vi ikke tager det alvorligt; men fordi ambitionerne var lave.

Først blev vi overvældet af antallet af mennesker, der gerne ville være medlemmer. De kom strømmende før vi overhovedet havde mulighed for at gøre dem til medlemmer.

Da det lykkedes i december at få en bankkonto fik foreningen ret hurtigt mere end 60 medlemmer. Havde vi haft kontoen fra start, var vi nok allerede over 100!
I dag har vi omkring 78 medlemmer.

Foreningsdannelsen betød også en ændret metode for henvendelser. Folk var vant til at kommunikere med Jesper. Nu var det mig, de fik i røret eller min email, de skulle skrive til. Derfor fik vi lavet e-mailen [email protected] som kan læses af alle med adgang til sidens administrationsprogram.

Det sikrer at den, der bestyrer sitet på en given dag også får svaret, lægger stillingsannoncen ud eller hvad nu det måtte være.

Så kom en række uheld, som vi desværre ikke er herrer over. Min private computer ”crashede” og en overgang var jeg uden kontakt til medlemmer og siden.

Allerværst var dog at selve U-landsnyt.dk gik ned med flaget i april. Serveren døde, simpelt sagt, og i en måned kom der hverken nyheder eller nyhedsbrev ud.

Jens Søe, vores alt for ubetalte IT-mand, kæmpede en hård kamp for at genetablere siden og at få den til at fungere. Det lykkedes. Bestyrelsen kan kun udtrykke vores dybeste respekt.

Som en udløber af det ”crash”, har det været nødvendigt at anskaffe en software, som sikrer udsendelse af det ugentlige nyhedsbrev. Dette er i dag foreningens største udgift.

Selv om det ikke koster alverden, æder det omkring halvdelen af vores indtægter, og er et tegn på, at det symbolske kontingent på 50,- kr. ikke længere rækker. Derfor bestyrelsens forslag om forhøjelse af kontingentet til 100 kr./år, som vi vender tilbage til i dagsordenen.

Den begrænsede økonomi er også årsag til bestyrelsens andet forslag om vedtægtsændring med hensyn til revision, som vi også kommer til senere.

Og selvfølgelig voksede bestyrelsens ambitioner. Vi står med et unikt produkt, et vel funderet brand og en fornemmelse af uudnyttede muligheder.

Selve hjemmesiden kan udvikles med alle tidens teknologiske muligheder. Billeder, debatforum, endog video, for eksempel tilsendt via MMS fra en bruger, der arbejder i Syd … mulighederne er utallige.

Men det koster!

Tidligere administerende direktør på Ingeniøren, Erik Lyngsøe-Petersen har lavet en første scanning af U-landsnyt.dks potentiale mht. at tjene penge.

Vi finder det fint, at f.eks. Svalerne kan få en gratis stilingsannonce, men vi finder det IKKE rimeligt, at et stort dansk rådgiverfirmaer får bragt deres stillingsannonce på forsiden – gratis.

Eriks resultater viser at der kan være pæne indtægter at hente på stillingsannoncer, og at det kan administreres af et specialiceret byro.

Disse ting fremgår af referatet fra seneste (og eneste fysiske, ellers har vi en masse emails) bestyrelsesmøde, som I gerne skulle have modtaget.

Her skal blot siges, at der ER muligheder; men foreningen skal overveje nøje hvilke muligheder vi skal kaste os ud i.

Dels kræver en øget satsning på indtægt en stærkere styring, og væsentligt bedre tekniske muligheder for at imødekomme krav fra for eksempel annoncører.
Dels skal vi hele tiden holde os uafhængigheden for øje.

Blandt andet derfor holder vi nøje øje med om vi får mulighed for støtte fra den nydannede fond til U-landsoplysning, som Jørgen Harboe har stiftet.

Hidtil har nogle ganske få personer stået for den daglige drift af U-landsnyt.dk. Bestyrelsen besluttede før sommerferien at annoncere efter hjælp, og det viser sig at ganske mange mennesker gerne vil bidrage med fritid til at bestyre siden.

En person er allerede i gang. 2 personer skal snart oplæres i at betjene hjemmesidens administrationsprogram. Vi tager det step for step. Bare at kaste et større antal mennesker ud i at bestyre hjemmesiden kunne let medføre utilsigtede problemer.

Der har på det seneste været foretaget en række kontakter og sonderinger, som kan give nogle resultater, som den nye bestyrelse skal arbejde videre med og tage stilling til.

Bestyrelsesmedlem Poul Struve har haft en samtale med Tune Nyborg, der er kommunikationskonsulent i Projektrådgivningen, samarbejdsorgan for 224 små og mindre u-landsorganisationer.

De vil meget gerne samarbejde med os og Tune har efterfølgende sendt en formel henvendelse herom.

En begyndelse kunne være, at de sender deres logo til os, og at vi så sætter det på som direkte link til deres website under menuen på forsiden af u-landsnyt.dk

Derved får de flere ind på deres website og vore læsere får hurtig adgang til omtale af en masse aktiviteter. Projektrådgivningen er upolitisk i sit udgangspunkt og et paraplyorgan, så for os en nærmest ideel samarbejdspartner.

Tune siger, at de gerne vil betale et månedligt beløb for at have logoet på vor side og i det hele taget gerne vil støtte os.  

Peter Høvring, webmaster på FKN, og suppleant til bestyrelsen for U-landsnyt.dk, har sagt, at han så vidt muligt vil søge at udarbejde en slags “terms of reference” – opgavebeskrivelse – for en teknisk pakke til udvikling af hjemmesiden, og har her nævnt Kirkeligt Mediecenter som en mulig partner.

Jens, vor tekniker, har tilkendegivet, at han er indstillet på at afsætte tid til at udarbejde en forbedret teknisk løsning generelt for tjenesten. Han har desuden kontaktet Hans Peter D. om udformning af den ønskede debattråd og boks med teksten “Skriv din kommentar” efter hver artikel.

Bestyrelsen vil meget gerne holde fast i Jens, som har gjort et stort stykke ulønnet arbejde på et område, ingen af vi andre har indsigt i. Det er bestyrelsens mål, at foreningen – forhåbentlig snart – får økonomi til at honorere Jens for hans arbejde.

FKNs generalsekretær Henrik Stubkjær, sagde på den seneste konference om U-landsoplysning på Christiansborg, at det ville “være et drømmescenarie”, hvis der kunne skabes et samarbejde med u-landsnyt omkring en ny portal, som NGOerne pusler med at oprette. Et sted, hvor de kan lægge alle deres ting ind et samlet sted. 

Han er efterfølgende telefonisk blevet informeret om at U-landsnyts bestyrelse positivt vil overveje et sådant samarbejde (stiger vi ikke på toget, kommer vi slet ikke med)

Ved samme lejlighed fik han at vide, at u-landsnyt faktisk i 8 måneder leverede nyheder til den nu nedlagte global.dk, der var drevet og ejet af NGOerne.

Den fri nyhedsformidling i form af vore 10 seneste nyhedstelegrammer på deres forside kunne udmærket optræde sammen med deres pressemeddelelser og andre meddelelser.

Jørgen Harboe er blevet kontaktet af Rasmus Hundsbæk, programtilrettelægger på TV-stationen dk4, som har henvendt sig med en model til samarbejde med bl.a. u-landsnyt.dk om TV og andre dokumentar- og billedmidler, også som led i et eventuelt samarbejde med NGOernes portal.

Ideen er, jeg citerer:

at et element i den pågældende platform kunne være regelmæssige tv-programmer, der tager relevante emner op til debat med udgangspunkt i problemstillinger i udviklingsorganisationerne eller med inddragelse og visning af dokumentarprogrammer fra organisationerne. 

TV-programmerne vil selvfølgelig kunne vises på fx dk4 og dermed sikres stor udbredelse. Men de vil også kunne streames som internet-tv, som ligger frit tilgængelig på U-landsnyt.dk og eller den kommende portal, og dermed indgå i fx undervisningsforløb.

TV-produktion sikrer større udbredelse af materialet og debatterne fra en portal, fordi distributionen sker via TV-mediet, som de fleste danskere har adgang til.
Samtidig vil kendskabet til portalen blive styrket generelt.

Endelig er net-versionerne ofte populære blandt især unge mennesker (af samme grund har de fleste større dagblade i dag etableret egne tv-platforme på nettet). Citat slut.

Rasmus Hundsbæk mener, at hvis vi finder ideen interessant, kan han formentlig få opbakning til et samarbejde inde på dk4. Et eksempel på et lignende samarbejde med biblitoteker og Biblioteksstyrelsen findes på www.litteratursiden.dk/

Som tidligere nævnt foregår bestyrelsens arbejde primært pr. email. Vi har haft et enkelt fysisk møde d. 30. Juni i København. Jeg synes at vi har et godt samarbejde i bestyrelsen. Vi vil næste år gerne have flere til at blive medlemmer og betale kontinent til foreningen.

Til slut vil jeg sige, at der ikke er tvivl om U-landsnyt.dk´s eksistensberettigelse. Spørgsmålet er hvordan vi holder den i live uden at kompromittere princippet om uafhængighed af andre interesser. En udfordring; men en af de gode ….

Se også telegrammet www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=15808&mode=Nyhed