2015 er et spændende år.
I december skal en klimaaftale falde på plads i Paris, men store dele af indholdet begynder allerede nu at blive tydeligt. Desværre ser det ikke godt ud.
Alle lande skal præsentere, hvordan de vil bidrage til en global klimaaftale. Oprindeligt var der sat en deadline sidst i marts, men på det tidspunkt var kun fem bidrag indleveret til FN’s klimasekretariat.
De fleste lande trækker tiden, og forventes at komme med deres præsentationer senere på året, måske først et par måneder inden mødet i Paris.
Men med en så sen præsentation vil der ikke være meget tid til at vurdere bidragene, og slet ikke tid til at øge ambitionsniveauet. Og netop øget ambition, bliver der brug for!
Schweiz, EU, Norge, Mexico og USA præsenterede deres bidrag inden sidste dag i marts. Schweiz kom med et 50% reduktionsmål i 2030, men det blev hurtigt tydeligt, at en stor del af dette tal skal dækkes gennem reduktion af udslip i andre lande, og ikke gennem omstilling i Schweiz.
EU's mål dækker udslip i unionen, og formuleringen om at det er et ”minimums” mål, åbner op for et øget ambitionsniveau.
Det er godt, da det nuværende mål, med 40% reduktion i 2030, ikke er fair, med tanke på EU's store historiske ansvar for klimaforandringerne.
EU's mål er dog bedre end USA’s, som både begynder på et betydeligt højere udslipsniveau, og som ikke har samme reduktionsmål. Det amerikanske mål er dog for 2025, og ikke 2030 som EU’s.
Det er godt, da en kortere forpligtelsesperiode vil gøre det muligt at skrue op for ambitionen i løbet af nogle få år.
De bidrag der er kommet indtil nu, ser meget forskellige ud.
Det er ikke nogen overraskelse, da der ved det seneste klimatopmøde ikke var enighed om, hvad de skulle indeholde.
Det skaber dog problemer, da det ikke er muligt at sammenligne landenes planer. Uden mulighed for at sammenligne bliver det svært at diskutere, hvad der vil være en fair opgavefordeling.
Landenes klimamål tikker ind, men det trækker op til et stort skænderi i Paris.
Mattias Söderberg er klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp
Kilde: 92-Gruppens Nyhedsbrev, april 2015