USA
Louis Funder, DI, Washington D.C
November-valg allerede i fokus
Kalenderen skriver maj, men i USA er fokus allerede rettet mod november, hvor årets største politiske event finder sted. 11. november er datoen for det amerikanske midtvejsvalg, hvor de amerikanske vælgere sammensætter den nye kongres som, vanen tro, vil få stor betydning for både den amerikanske økonomi og det politiske klima i Washington D.C. Det store spørgsmål er, om demokraterne kan få kontrol i Kongressen, eller om republikanerne kan holde deres greb trods den senere tids reaktioner på for eksempel våbendebatten og diverse skandaler.
For at puste mere ild til den politiske debat har antallet af republikanske medlemmer, der har valgt ikke at genopstille, allerede rundet 35. Normalt er det samlede antal, der ikke genopstiller, nede på 22 medlemmer for begge partier tilsammen. Midtvejsvalget i USA har en tendens til at favorisere oppositionen, men hvis der er en ting i nyere politisk tid, der er sikkert, er det, at alting kan ske.
Yderligere oplysninger hos Louis Funder [email protected]
Kina
Glen Mikkelsen, DI, Shanghai
Kloden ikke nok for Kina
Kina fylder mere og mere i verden, men også mere og mere i rummet. China Aerospace and Industry Corp (CASIC), nationens største raketproducent, tog i 2016 første spadestik til Hongyun projektet, som skal udgøre et bredbåndsnetværk af satellitter i lavt kredsløb.
I 2018 forventes første satellit i kredsløb for at bekræfte funktionaliteten af de benyttede teknologier. Projektet forventes at være operationelt i 2022, med 156 satellitter som skal sørge for internetadgang globalt, på land, til vands og i luften.
Et sammenligneligt amerikansk projekt er SpaceXs Starlink projekt med ambition om et netværk af 12.000 satellitter. Kina har i perioden 2010 – 2017 udgjort over 21 procent af det totale antal succesfulde raketopsendelser globalt. I 2018 forventer Kina at kunne gennemføre 35 raketopsendelser.
Det danske forsvar fik i starten af februar opsendt dets første satellit, dette skete fra Jiuquan i Kina med en kinesisk long march raket.
Yderligere oplysninger hos Glen Mikkelsen [email protected]
Indien
Kunal Singla, DI, Mumbai
Indisk fintech i vild vækst
I Indien snakker politikere, forretningsfolk og akademikere ofte om termen ”leapfrog development”, hvor innovationsløsninger medfører disruption og udvikling inden for en række sektorer. Det er den indiske it-sektor i finansverdenen, fintech, et lysende eksempel på med en enorm samfundsmæssig betydning til følge.
Drevet af privat innovation og offentlig støtte, vokser fintech sektoren hastigt og stiler mod en værdi på 45 mia. dollar i 2020.
Branchen byder på nye løsninger og apps til indiske forbrugere, virksomheder og myndigheder inden for digitale pengepunge (e-wallets) til banker, forsikring, madbestilling, online shopping osv.
Der er fundamentale forandringer i gang, hvor normen ellers har været at ”cash is king”.
Den store udfordring bliver inklusion af den store fattige del af befolkningen, der endnu ikke er koblet på denne udvikling.
Yderligere oplysninger hos Kunal Singla [email protected]
Sydafrika
Camilla Mai Petersson, DI, Markedsudvikling
Vandekspertise til Sydafrika
Sydafrika står over for alvorlige vandudfordringer som en konsekvens af en længerevarende tørke. Den manglende nedbør har drænet vandforsyningen ved effektivt at tørlægge vandreservoirerne i Cape Town og opland.
Dansk forskning, know-how og teknologi er langt fremme i forhold til grundvand, drikkevand, håndtering af spildevand, effektivisering af vandforbrug og minimering af vandspild. Det har gjort danske virksomheders ekspertise efterspurgt internationalt, og i Sydafrika kan danske kompetencer skabe løsninger på den aktuelle situation.
I samarbejde med den danske ambassade i Sydafrika arrangerer Dansk Industri en dansk fællesstand på African Utility Week 15. – 17. maj 2018 i Cape Town, hvor seks af de danske virksomheder er samtidig udstillere. African Utility Week anses som en førende messe og konference inden for hele energi- og vandværdikæden. Her skal vi promovere danske styrkepositioner og facilitere etablering og ekspansion for danske cleantech virksomheder i Sydafrika – med den aktuelle vandkrise er behovet stort og mulighederne mange.
Yderligere oplysninger hos Camilla Mai Petersson [email protected]
Rusland
Hans Wicks, DI, Moskva
Russisk landbrug trodser sanktioner
Ruslands landbrug er i en rivende udvikling, som ikke synes at lade sig bremse af internationale uenigheder og sanktioner, der siden 2013 næsten har halveret den danske samhandel med Rusland.
Derfor er Ruslands rekordhøje eksporttal på hvede i 2017 ikke gået ubemærket hen, da de formåede at overhale EU på andenpladsen over de største hvede-eksportører. I takt med heftige investeringer i landbrugssektoren forventes 2018 at blive endnu et rekordår med en samlet eksport på 36,6 millioner megaton – mere end noget andet land de foregående 25 år.
I de seneste par år har Rusland med store investeringer kæmpet for at være førende inden for landbrug. Det kræver teknologi og udstyr, hvilket netop ikke er påvirket af sanktioner. Dette giver danske virksomheder en gylden mulighed for eksport af teknologi og know-how.
Udover rekordstor høst og lave transportomkostninger, producerer Rusland til særdeles konkurrencedygtige priser. Således koster det 59 kr. at producere en tønde korn i Rusland mod eksempelvis 103 kr. i Australien.
Yderligere oplysninger hos Hans Wicks, [email protected]