Børn fra så forskellige lande som Uganda, Egypten, Irak, Bolivia, San Marino, Polen og Nepal vil næste efterår myldre til København og mødes med jævnaldrende fra Rusland, Brasilien, Australien, Irland, Israel, Canada og USA og i alt omkring 36 lande.
Anledningen er et stort børne-klimatopmøde, der skal danne optakt, når verdens statsledere efterfølgende mødes i København den 30. november 2009 til et af de vigtigste topmøder i nyere tid: FNs klimatopmøde COP15.
COP15 skal finde en afløser til Kyoto-aftalen og få sat en stopper for de truende klimaforandringer og miljøkatastrofer.
De 180 tilrejsende børn/unge er i alderen 14-17 år og har alle arbejdet med demokrati og klima i perioden op til topmødet.
Børnenes Klimatopmøde arrangeres af UNICEF Danmark og Københavns Kommunes børne- og ungdomsforvaltning.
– 600 millioner flere mennesker end i dag vil dø af sult, og op mod 2 milliarder risikerer at mangle rent drikkevand på grund af klimaforandringerne, anfører generalsekretær for UNICEF Danmark, Steen M. Andersen, og udbygger:
– Børn og unge arver miljøproblemerne, og derfor er det oplagt at inddrage de kommende generationer i klimadebatten. Vi har nået store fremskridt med fald i børnedødelighed og i kampen mod malaria. Men fremskridtene risikerer at blive sat over styr på grund af klimaforandringerne. Derfor vil UNICEF gå langt mere aktivt ind i kampen mod klimaforandringerne, og vi glæder os til at løfte værtskabet for Børnenes Klimatopmøde sammen med Københavns Kommune.
Internationalt sammenhold for klimaet
En håndfuld af hovedstadens folkeskoler vil være værtsskoler, og ugen byder på et intenst program for de unge, der ikke kan undgå at sætte præg på byen.
Børne- og ungdomsborgmester i Københavns kommune, Bo Asmus Kjeldgaard (SF):
– En del af de tilrejsende børn har allerede oplevet at blive ramt af klimabetingede orkaner, skybrud og oversvømmelser og de skal i diskussion med hinanden og med optræden og udstillinger vise, hvordan klimaforandringer påvirker dem i hver deres hjørne af kloden. Og vise os hvilke løsninger de ser for fremtiden.
– Børn og unge arver kloden og skal derfor høres, og vi er overbevist om, at Børnenes Klimatopmøde får mulighed for at sætte reelt aftryk på statsledernes topmøde. UNICEF har mange års erfaring med at inddrage børn aktivt i beslutninger om deres eget liv og fremtid, både ved børnetopmøder og i forbindelse med de årlige G8-møder.
Fakta om Børnenes Klimatopmøde:
– Topmødet finder sted i København i slutningen af november 2009.
– 180 børn fra verdens både i- og u-lande vil deltage.
– Op til topmødet vil de unge samarbejde om at planlægge og forberede topmødet via digitale fora på internettet.
COP 15 er FNs topmøde om Klimaforandringerne. Målet med COP 15 i København er at vedtage en afløser for Kyoto protollen, der begrænser udledningen af CO2 i atmosfæren.
Kilde: www.unicef.dk