Københavnerne er trætte af NGOernes gadehververe

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Mange NGOer forsøger at hverve nye medlemmer på gaden. Specielt i det indre København møder man mange. Dagbladet Metroxpress har undersøgt danskernes holdning til fænomenet og det viser sig, at et stort flertal er godt trætte af dem.

En undersøgelse viser at et stort flertal af københavnerne er trætte af de mange gadehververe, også kaldet facere, der forsøger at hverve medlemmer til de folkelige organisationer. Det skriver dagbladet Metroxpress i dag.

Avisen har fået lavet en undersøgelse, hvor 807 personer i Københavns og Frederiksberg kommuner er blevet stillet spørgsmålet:

Hvordan har du det med at blive stoppet af facere på gaden? (For eksempel folk fra Unicef, Amnesty eller Green Peace (sic.), der hverver medlemmer på gaden)

Svarene fordeler sig således:
*De er irriterende, men jeg undgår dem bare: 56%
*Det er meget generende og burde ikke være lovligt: 24%
*Jeg er ligeglad med dem: 11%
*Jeg synes det er helt ok, at de står der: 8%
*Ved ikke: 1%

Der er altså temmelig mange, der finder facerne irriterende eller ligefrem generende.

Og NGOerne ved godt at metoden ikke er populær.

”Vi ved godt, at det ikke er populært, men der er intet, der er så effektivt et værktøj som facing,” siger Marie Sisse Brown, der er kommunikationschef hos Care, til avisen.

De fleste af organisationerne, der benytter sig af facere, er medlem af ISOBRO, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation. Her følger man debatten om facerne:

”Vi forholder os til, at gadehvervning er lovligt og at facerne optræder korrekt, men det er også vores opgave at diskutere, om gaderummet bliver overbebyrdet med facere, og den her meningsmåling vil bidrage til den debat,” siger generalsekretær Robert Hinnerskov til Metroxpress