Komikere og politikere spiller fodbold mod tortur i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Politiet, Forsvarets Auditørkorps, RCT-forskere, kendte komikere, politikere og sportsfolk fra håndboldklubben AG København tørner lørdag 26. juni sammen på Nytorv i Københavns Indre By til Fodbold mod Tortur.

På banen kan man bl.a. opleve SFs tidl. partileder, Holger K. Nielsen, spille side om side med politiske modstandere som Naser Khader og Simon Emil Ammitzbøll mod kendte komikere som Carsten Eskelund, Jacob Wilson og Omar Marzouk.

Fodbold mod Tortur bliver afviklet af Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København, der ønsker at sætte fokus på den massive udbredelse af tortur i verden i anledning af FNs internationale dag til støtte for torturofre, skriver RCT i en pressemelding tirsdag.

– Tortur er ekstremt udbredt. RCTs forskere vurderer, at ca. 4,2 milliarder mennesker lever i risiko for at blive udsat for tortur. Ifølge Amnesty Internationals seneste årsrapport foregår der tortur eller anden mishandling i 111 lande. Derfor er det vigtigt at sætte bekæmpelse af tortur højt på den politiske dagsorden, siger Bengt Sjölund, professor og direktør i RCT.

– Mange torturoverlevere i Danmark lever et isoleret liv og deltager ikke i fritidsaktiviteter eller arbejdslivet som andre. Ved at vise en aktivitet, som mange tager for givet, ønsker vi at sætte fokus på torturoverlevernes problematiske dagligliv, uddyber Bengt Sjölund.

Mød forskere og programmedarbejdere fra RCT

Foruden fodbold-turneringen er der mulighed for at tale med RCTs forskere om den nyeste forskning i torturrelaterede emner.

Ph.d.-studerende Karen Prip forsker i de skader, som falanga-ofre har fået efter at være blevet udsat for slag under fødderne:

– Falanga-tortur er en meget udbredt torturform. Konsekvensen er forfærdelige smerter i ben, fødder, ryg og problemer med at gå, stå og sidde. Det efterlader i nogle tilfælde permanente skader med kronisk smerte. På den måde bliver torturoverleveren mindet om torturen hver gang, han tager et skridt, forklarer Karen Prip.

Besøgende kan også få indsigt i RCTs programsamarbejde i Sydafrika.

Man kan bl.a. høre om det mangeårige samvirke med RCTs partner-organisation, “Centre for the Study of Violence and Reconciliation” (CSVR), om rehabilitering af torturoverlevere og forebyggelse af tortur i det sydlige Afrika. CSVR bruger bl.a. fodbold til at bekæmpe xenofobi.

Yderligere oplysninger hos:
Anders Bernhoft, kommunikationsmedarbejder, RCT.
Tlf.: 33 76 06 00 og mobil 26 85 42 04

Se mere i u-landsnyts kalender under dato 26.06.10.