Komité: Gør Afghanistan til programsamarbejdsland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den Danske Afghanistan Komité (DAC) har på sit årsmøde opfordret VK-regeringen og Folketinget til at fastholde støtten til det krigshærgede land i lang tid fremover ved at gøre Afghanistan til et af Danidas programsamarbejdslande, det vil sige lande, der i særlig grad nyder godt af dansk bistand.

“Efter mere end 20 års krig, besættelse og borgerkrig er der langt større ødelæggelser i Afghanistan end på Balkan, alligevel har den internationale støtte til Afghanistan været mindre”, skriver komiteen i en udtalelse.

Organisationen mener, at hvis den økonomiske og politiske genopbygning skal lykkes, er det vigtigt, at afghanerne kan se virkningerne af hjælpen og fastholde troen på fremtiden.

DAC fremfører derfor, at det bør indgå i fremtidsplanerne hos Danida, at Afghanistan gøres til et dansk programsamarbejdsland, når den nuværende overgangshjælp udløber.

Landet er allerede reelt blandt hovedmodtagerne af dansk bistand. Med ca. 160 mio. kr. om året ligger Afghanistan nu på linje med programsamarbejdslande som Nepal. Nicaragua og Zambia.

Der er p.t. 15 programsamarbejdslande. Det er Nicaragua i Mellemamerika, Bolivia i Sydamerika, Benin, Burkina Faso og Ghana i Vestafrika, Egypten i Nordafrika, Kenya, Tanzania og Uganda i Østafrika, Mozambique og Zambia i det sydlige Afrika, Bangladesh, Bhutan og Nepal i Sydasien og Vietnam i Sydøstasien.

VK-regeringen har smidt Eritrea og Malawi ud af kredsen, selv om de begge er meget fattige lande. Samarbejdet med Egypten og Bhutan er under neddrosling, og de forlader kredsen om nogle år.