Kommentar efter Doha: Verdens fattige taget som gidsler

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Verdens fattige er taget som gidsler af de riges landes protektionisme, skriver næstformand i Mellemfolkeligt Samvirke, Niels Brøgger Jakobsen, i en kommentar efter sammenbruddet i Doha-udviklingsrunden.

Af Niels Brøgger Jakobsen

Mandag var det en realitet, at Doha-udviklingsrunden ikke i nærmeste fremtid kommer til at levere noget resultat i forhold til en mere retfærdig verden. Det ventede, men yderst beklagelige sammenbrud i WTO, er et resultat at de rige landes snævertsynede interesser, og kan kun beklages.

Doha udviklingsrunden blev i 2001 startet med det mandat at sikre udviklingslandene mere retfærdige handelsvilkår. De rige lande har dog ikke udvist reelt interesse, og uenighed mellem EU og USA har nu reelt lagt forhandlingerne i koma på ubestemt tid.

Kommende er spillet om, hvem der vil få ansvarret for sammenbruddet. Både EU og USA vil have travlt med at vaske hænder, men en ting er sikker – ingen af de 2 parter kan fralægge sig ansvaret for ikke at have levet op til mandatet for Doha-udviklingsrunden.

De rige lande har taget de fattige lande som gidsler i spillet om de gældende handelsregler. Forhandlingerne skulle være til fordel for verdens fattige, men disse landes interesser bliver ikke hørt, og imens fortsætter undermineringen af en bedre fremtid i verdens fattigste lande.

Den manglende fremdrift i de multilaterale WTO forhandlinger betyder øget fokus på bilaterale forhandlinger. Under sådanne forhandlingsvilkår bliver u-landene dog altid taberne.

Som resultat af, at Doha-udviklingsrunden ikke bidrager til en mere retfærdig verden, bliver det meget svært at realisere 2015 målene. De rige lande vil prøve på anden vis at vise deres barmhjertighed overfor u-landene, men hvis ikke de overordnede globale strukturer bliver retfærdiggjort, ser det sort ud.

Sammenbruddet er dog ikke kun et tab for verdens fattigste, men for mennesker kloden rundt.

Det er pinligt, at verdens ledere ikke tager den globaliserede verdens seriøst og etablerer et globalt politisk system som til alle bedste vil sikre global bæredygtig udvikling, slutter Nils Brøgger Jakobsen

Læs mere på www.ms.dk