Kommentar: Ulla Tørnæs – ikke medierne – er problemet i dansk u-landsoplysning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KOMMENTAR

Af Jesper Søe
journalist med u-landsforhold som speciale siden 1971

Der er ingen grund til at slå de danske medier i hovedet med u-landsdækningen. Langt hed ad vejen er den udmærket og ekspanderende.

Det egentlige problem ligger hos den (VK)-regering og i særdeleshed hos den minister (Ulla Tørnæs (V), som i så høj grad har forringet betingelserne for den folkelige u-landsoplysning herhjemme.

At give medierne skylden for manglende u-landsoplysning er med andre ord at rette smed for bager.

De store blade bringer ganske mange artikler om forholdene i Den 3. Verden. Også om bistandsrelaterede emner. Det kan enhver forsikre sig om ved selvsyn.

Også “Information” er godt med, mens det eneste store minus er Kristeligt Dagblads helt unødige fjernelse af det prisbelønnede tilllæg “Danmark og den tredie Verden” – som i parentes bemærket hentede pæne annonceindtægter hjem.

Selv gratisaviserne er ikke at kimse ad. Flere af dem har været aktive på stofområdet. Og her tænkes ikke blot på den nu hedengangne “Nyhedsavisen”s aktive kulegraver-journalistik, der i august bragte stribevis af ikke-offentliggjorte sager om korruption og svindel med danske bistandsmidler ud til offentligheden.

Selvfølgelig kan der ske forbedringer, især i dækningen af Afrika og Latinamerika, men her er danske globalt interesserede (og som oftest engelsk-talende) heldigvis, ligesom alle andre rundt om på kloden, i besiddelse af et nyt medieværktøj – internettet – som i meget høj grad fuldstændiggør dækningen af udviklingsdramaet.

Danmarks Radio har både på TV og radio-siden forstærket dækningen af udviklingskontinenterne betydeligt de senere år. Aktualitetsmagasinerne DR 2 Udland og Deadline på samme kanal er en klar styrkelse af denne dækning.

Det estimerede udenrigsmagasin “Horisont” på DR 1 har tillige p.t. en 3V-engageret journalistisk stab og over halvdelen af de ugentlige emner (forsigtigt sat) kommer fra Asien, Afrika og Latinamerika eller har udspring heri.

Horisont er tilmed udvidet til at omfatte radiosiden med “Horisont på P1”, som over halvanden time går i dybden med ugens valgte tema/emne.

På Program 1 finder vi også “Orientering”, der trods aftapning af nøglemedarbejdere i bemærkelsesværdig grad har formået at holde fanen højt. Igen set fra en global vinkel og med 3V-øjne. Andre faste magasin-programmer på P1 vender gang på gang tilbage til emner, der omfatter Den 3. Verden.

Timbuktu Fonden

De positive tendenser rækker videre. Journalist og forfatter Jørgen Harboes storslåede gave sidste år på 10 mio. kr. til at forbedre og forny oplysningen om u-landene herhjemme har allerede givet resultater.

En ny fond – Timbuktu Fonden – er skabt. Den har som sin første gerning ydet 160.000 kr. i støtte til internettenesten u-landsnyt.dk, der er et målbevidst og slidstærkt forsøg på at komplettere dækningen af Den 3.Verden herhjemme.

Støtten skal gå til at forbedre denne nettjenestes muligheder for at blive økonomisk selvbærende og falder efter over 5 års fremgang for initiativet, der måned for måned henter flere brugere på nettet og flere modtagere af det ugentlige nyhedsbrev.

For nylig kom så Timbuktu Fondens næste store initiativ: En pris – Danmarks største journalistpris overhovedet – på 100.000 kr. til en person eller et projekt, der anviser nye veje mod og praktiserer kritisk u-landsjournalistik. Et markant udspil, må man vist sige.

Kulturmagasinet “Djembe” er omstøbt til et nyt magasin, som er lagt ind i en flermedial løsning, der skal sikre større viden og oplysning om vore mange bånd og forbindelser til landene på den anden side havene kulturelt såvel som på andre felter. Også et spændende initiativ.

Heller ikke Danida-bladet “Udvikling”s dækning er at kimse ad. Mange og gode relevante emner tages op. Men noget frihedsbrev for redaktionen foreligger ikke.

Tørnæs – først og sidst

Forløberen til torsdagens stormøde i Danida-regi om nye veje for u-landsoplysningen var en konference 11. september 2008, der blev et sandt tilløbsstykke i Landstingssalen på Christiansborg.

Hundreder af globalt-interesserede og -engagerede danskere var mødt frem for at give deres besyv med. De mange deltagere fik et papir i hånden, forfattet af Folkekirkens Nødhjælp, der klart blotlagde tilstanden for den FOLKELIGE u-landsoplysning herhjemme; den der består i organisationernes ageren på området.

Det fremgik, at førende aktører i u-landsmiljøet i høj grad har nedtrappet deres oplysningsvirksomhed til fordel for ansættelse af fundraisere i medfør af VK-regeringens krav om meget større egenfinansiering af deres virke i u-landene.

Kort sagt blev der afsat flere midler til og kræfter på at samle ind og færre til oplysning med langsigtet perspektiv.

På den baggrund er det en kraftpræstation i sig selv, at den seneste Danmarks Indsamling her i januar nåede et rekordbeløb. Og samtidig et vidnesbyrd om, at danskernes vilje til solidaritet med Den 3. Verden reelt er usvækket.

Andre tegn herpå er grøden i udsendelse af ofte unge frivillige på rejseprogrammer med talrige organisationer. Stigningen i mange NGOers medlemstal er også opmuntrende.

NGOerne kan naturligvis selv gøre en del for at forbedre kendskabet til u-landene herhjemme. Omfattende moderniseringer af organisationernes websites det seneste år er et eksempel herpå.

Men sagen er, at VK med Ulla Tørnæs som en aktiv og meget synlig eksponent – i hvert fald på dette felt – har skåret voldsomt ned i oplysningsmidlerne. En nylig evaluering, bestilt af Danida såmænd, gør op, HVOR mange penge det drejer sig om. Vi taler om millioner og atter millioner.

Det er gået ud over indsatsen i det folkelige Danmark i markant grad. Stribevis af programmer/tiltag er droslet ned eller helt nedlagt. Alt fra foredragsholdere til studiekredse. Og den vigtige undervisningssektors midler på området er skamskudt.

Til syvende og sidst skal der penge på bordet. Og det er her, vi står i et vadested. Midt ude i floden af VK-besparelser, men på vej mod bedre tider og et efter næste Folketingsvalg sandsynligt genskabt u-landspolitisk flertal.

Indtil da må alle med hjerte for dansk u-landsoplysning affinde sig med den siddende minister. Affinde sig med millionerne til at sende forudsætningsløse kendte personer ud til u-landene for at vælge projekter ud.

Affinde sig med millionerne til en reelt overflødig Afrika-Kommission, der endnu engang vil opfinde den dybe tallerken på baggrund af flommen af internationale rapporter om kontinentets tilstand

Affinde sig med, at VK og Tørnæs i så høj grad søger at styre og vil lægge enhver realstigning på området ind i en kampagne op til det store prestigeprojekt – klimakonferencen i København i december.

Men klimaet skal og bør ikke dølge de underliggende årsager til verdensfattigdommen. Nedslidningen af det globale miljø. Og alt det andet, som dansk u-landsoplysning burde have kræfter til at favne.

Det er denne indsats, som i år og fremover, vil være den mest betydningsfulde. Og som der politisk skal skaffes midler til at løfte. Vil Ulla Tørnæs overhovedet være med til det?

Læs mere om torsdagens møde om dansk u-landsoplysning i u-landsnyts rubrik “Dansk kalender” under dato 05.02.09

Kommentaren er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk