Kommentator: Lad os få den udviklingsfaglige debat tilbage i Rådet!

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KOMMENTAR

Af Elsebeth Krogh
seniorprojektleder i COWI A/S

Vi har brug for gode debatsteder i det danske udviklingsmiljø, og personligt synes jeg rådsmøderne kunne udgøre et glimrende forum for konstruktive faglige debatter mellem ministeren og repræsentanter for NGOer, erhvervsorganisationer, forskere, konsulenter, mediefolk osv.

Gårsdagens møde i Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde (U-landsrådet) bragte mange interessante temaer op i forbindelse med regeringens nye udviklingspolitiske prioriteter for de kommende fem år.

Mødet trak rigtig mange gode folk til fra branchen, som tilsammen repræsenterede mange, mange års erfaring og et hav af ekspertiser. Udviklingsminister Ulla Tørnæs præsenterede prioriteterne og overvejelserne bag dem, og hun lancerede Danmarks nye humanitære strategi.

Den efterfølgende debat bragte væsentlige emner op, som den afsatte halve time desværre ikke levnede plads til at få belyst nærmere. Var det ikke en ide at bringe det faglige indhold stærkere tilbage i Rådet?

Når nu så mange kloge mennesker ulejliger sig ind i Eigtveds Pakhus en eftermiddag i september, er der tydeligvis en interesse for at deltage og bidrage.

Regeringens respons på verdens aktuelle tilstand med økonomisk krise, klimaforandringer og konflikter indeholder en lang række stærke prioriteter, som ville være relevante at diskutere nærmere.

Tag nu bare den bebudede omlægning af udviklingssamarbejdet i Afrika som opfølgning på Afrika-kommissionens anbefalinger.

Her ville det være værd at diskutere, hvordan den stærkere indsats på privatsektordrevet vækst kommer til at spille sammen med indsatser til sikring af god regeringsførelse og styrkelse af civilsamfundet – områder de fleste er enige om er afgørende for vækstindsatsernes mulighed for succes.

Det er vigtigt, at denne debat ikke bliver præget af en konkurrence mellem den ene eller anden form for bistand, men tager udgangspunkt i kontekstanalyser og helhedstænkning.

Indsatserne inden for demokratisering og stabilisering ville også være interessante at drøfte nærmere i Rådet og den danske ressourcebase, som kan levere stor faglig ekspertise og erfaring fra verdens brændpunkter.

Disse indsatser løber ofte ind i forhindringer og politiske vanskeligheder, ikke mindst i skrøbelige stater og konfliktramte områder, og det anerkendes af regeringen i form af særlige bevillinger i det nye udspil.

Det ville være interessant, om også de svære dilemmaer og svingende resultater, man står over for i vanskelige lande som Afghanistan, blev genstand for en åben drøftelse i Rådet, hvor erfaringer og ideer kunne udveksles til fælles berigelse og læring.

Ministeren har bebudet en omfattende proces omkring formuleringen af den nye strategi for dansk udviklingssamarbejde det kommende år, og det ville være oplagt at bruge rådsmøderne som et af omdrejningspunkterne i en kreativ og energifyldt proces!

Kommentaren er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk