Meningsdannere og religiøse ledere fra Syrien, Egypten, Libanon og Danmark mødes onsdag til søndag (07.03-11.03) til en stor dialogkonference, der afvikles flere steder i København.
Konferencen er finansieret af Udenrigsministeriet og arrangeret af den folkekirkelige missionsorganisation Danmission som led i et større freds- og forsoningsprojekt.
Er der religiøs neutralitet, når et islamisk parti vinder et parlamentsvalg? Er der social samhørighed, når en befolkningsgruppe frygter en anden? Det er nogle af de brandvarme emner, som religiøse ledere og menings-dannere fra Mellemøsten og Danmark debatterer på Danmissions dialogkonference den kommende uge.
Mens kampene raser i Syrien, og Egypten kæmper for sit spirende demokrati, mødes religiøse ledere, politikere, mediefolk og akademikere fra Mellemøsten og Danmark for at tale dialog.
Mødet er led i et interreligiøst dialogprogram og gennemføres af Danmission. Målet er at skabe kulturel og religiøs forståelse mellem deltagerne og derigennem bygge broer mellem deres ofte stridende bagland.
”Vi er nødt til at mødes og tale sammen på en konstruktiv måde. Vi må stå sammen om de udfordringer, der møder et multireligiøst samfund i en globaliseret verden med forskellige kulturer,” siger en af deltagerne, som er protestantisk præst fra det urohærgede Syrien.
Dialogprogrammet er bygget op over tre seminarer, der foregår på flere adresser rundt om i København.
Deltagerne fra Danmark, Egypten, Libanon og Syrien mødte hinanden ved det første seminar i Kairo i november i fjor. Her debatterede de under titlen ”Religiøs frihed og frihed for individet.” Seminaret i Danmark vil centrere sig om spørgsmålet “Sekulær stat, religiøs neutralitet og social samhørighed.”
Til sommer vil deltagerne mødes i Libanon, denne gang under titlen, “Politisk dimension af interreligiøs dialog.”
Kampene i Syrien og valget i Egypten understreger, at diskussionen om en neutral stat, der respekterer alle mennesker, er utrolig vigtig. Derfor vil deltagerne i København diskutere, hvordan man opnår en sekulær stat, samtidig med at man skaber socialt fællesskab i landene.
Mange med – lærer e-learning
Der er 8 deltagere fra Danmark, 8 fra Libanon, 8 fra Egypten og 8 fra Syrien med meget bred faglig baggrund.
Ønsket er at skabe langvarigt samarbejde og en forståelse for kultur og religion mellem de forskellige samfundsgrupper, så religion kan få lov at spille en positiv rolle for reformer i Mellemøsten og mellem Danmark og Mellemøsten.
Konferencen i København slutter af med en dialoggudstjeneste i Helligåndskirken søndag 11. marts kl. 11. Til gudstjenesten prædiker pastor Hadi Ghantous, der er syrer, men til daglig er præst for en kristen presbyteriansk menighed i det nordlige Libanon.
Gudstjenesten vil inkludere kristne og muslimer fra Mellemøsten og Danmark.
Før, mellem og efter seminarerne har deltagerne mulighed for at være med i tre e-learningskurser. Kurserne foregår over nettet, og lægger op til diskussionerne på seminarerne. Det giver projektet mere bredde og deltagerne mulighed for at arbejde og samarbejde på tværs af landegrænser.
På e-learningskurserne får deltagerne bl.a. viden om, hvordan man i Mellemøsten og i Danmark bruger og ser på bestemte begreber – f.eks. verdslighed. Derved skaber man et fælles grundlag for diskussionerne, når deltagerne mødes. Dialogprogrammet munder ud i en bog på dansk og arabisk.
Det er muligt at deltage i seminaret i København 7. til 11. marts 2012.
”Ledere for interreligiøst forståelse og samarbejde”:
LIU: Dialogprogrammet bærer titlen ”Ledere for interreligiøst forståelse og samarbejde”. Gennem ”Det Arabiske Initiativ” (DIA) bevilgede det danske udenrigsministerium 1,5 mio. kr. til projektet i 2011.
Dermed tik religion en ny rolle i dansk udenrigspolitik. I første omgang er det et pilotprojekt, men Danmission håber og forventer at udvide med et større og længere dialogprojekt fra 2013.
Aktørerne:
Danmission fra Danmark – www.danmission.dk
CEOSS (den koptisk evangeliske kirkes udviklingsafdeling) – www.ceoss.org.eg
ADYAN fra Libanon – www.adyanvillage.net og www.understandingprogram.net
FDCD (Forum for Udvikling, Kultur og Dialog) fra Libanon og Syrien – www.fdcd.org
Folkekirke og Religionsmøde fra Danmark – www.religionsmoede.dk
Muslimer i Dialog fra Danmark – www.m-i-d.dk
Yderligere oplysninger hos:
Danmissions regionskoordinator for Mellemøsten
Jonas Norgaard Mortensen, bor i Kairo, men deltager i konferencen.
Dansk mobil: 61 78 86 16
Egyptisk: +20 1066 231 242
Samt Lærke Ussing, mobil: 22 61 98 85
Danmission om Danmission
Danmission er en selvstændig organisation forankret i folkekirken. For-målet er at styrke den globale kirke, skabe fred og forståelse via dialog og bekæmpe fattigdom for mennesker i Afrika, Asien og Mellemøsten.
Danmissions historie går tilbage til 1821. Der er i dag 55 ansatte, flere end 8.000 engagerede over hele landet samt en årlig omsætning på 50 mio. kr. Arbejdet støttes af staten, men drives hovedsageligt for privat indsamlede midler og overskud fra Danmissions genbrugsbutikker.