Konference: Partnerskaber skal fremme bæredygtig udvikling

Forfatter billede

Af Morten Søgaard, U-landsnyt.dk

Høj-profileret konference i København sætter fokus på bæredygtig udvikling gennem private og offentlige partnerskaber – er det et nyt pejlemærke for den danske udviklingsstrategi?

I Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen i hjertet af København, afholdtes i denne uge den 8. udgave af konferencen Privat Public Dialogue (PPD) med en række prominente folk på talerstolen. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), CEO for Dansk Industri Karsten Dybvad, og Vicepræsident for Verdensbanken Sanjay Pradhan var værter for konferencen.

PPD skal forene den private og offentlige sektor om fælles mål 

På konferencen diskuterede deltagerne hvordan partnerskaber kan gøre en reel forskel i udviklingsverdenen. Der er en stigende anerkendelse af, at der er behov for at inddrage både den private og den offentlige sektor for at opnå bæredygtig udvikling.

Ifølge OECD skal PPD ses i sammenhæng med, at der i udviklingslandene ofte er en mangelfuld dialog mellem partnerne uden tillid og fælles mål.

Fra talerstolen fortalte Sanjay Pradhan, at de gode resultater opnås, når den private og offentlige sektor arbejder sammen.

Ifølge Sanjay Pradhan kræver en vellykket PPD-indsats en tilgang, hvor det ikke kun er den private sektor, der påpeger hvilke forhindringer der skal ryddes af vejen for at forbedre forretningsbetingelserne. Det er ligeledes vigtigt, at regeringerne udstikker retningslinjer og prioriteter for samfundet, som den private sektor kan få gavn af.

”To move from a traditional approach to this more complementary approach requires that the role of government shifts from being a provider to being a facilitator and a partner to the private sector”

Sanjay Pradhan, Vicepræsident for Verdensbanken.

John Morrison fra Institute for Human Rights and Business samler op på dagens pointer – Foto Morten Søgaard

Den danske indsats

Foran tilhørerne opridsede Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen sin strategi for dansk udviklingsbistand, som kan sammenfattes i tre pejlemærker: Grøn vækst, CSR-tiltag med fokus på virksomhedernes værdikæder samt en øget dialog mellem virksomheder, civilsamfund og fagbevægelse omkring arbejdsmarkedsvilkår.

For at opnå dette er en række erhvervsinstrumenter over de seneste måneder blevet offentliggjort. Det gælder CSR-puljen 2015, Better Labour Market, IFU SMV Faciliteten og Danida Business Explorer.

Eksport af uddannelser som en del af den danske udviklingsstrategi

Undervisningsminister Christine Antorini var tidligere på måneden i Vietnam for at fremme dansk uddannelseseksport med henblik på bl.a. at opgradere lokal arbejdskraft til gavn for danske virksomheder i landet. Samtidig skal et nyt lovforslag give danske uddannelsesinsitutioner mulighed for at udbyde uddannelser i udlandet.

På turen blev der afholdt uddannelsesseminarer, hvor der blev drøftet mulighed for at etablere partnerskaber mellem danske og vietnamesiske uddannelsesinstitutioner, virksomheder og myndigheder.

Danske virksomheder i udviklingslandene efterspørger private og offentlige partnerskaber

Ifølge Flemming Sørensen fra konsulentvirksomheden Nordekon, der har specialiseret sig i at hjælpe danske virksomheder ind på det afrikanske marked, giver det god mening at fokusere på private og offentlige partnerskaber inden for uddannelsessektoren.

”Der er rigtig mange virksomheder som gerne vil lave noget med skoler og forskningsinsitutioner, så den kobling håber jeg virkelig der kommer, når UM ser på de nye erhvervsinstrumenter.”

Flemming Sørensen, Nordekon.

Mangel på kompetent arbejdskraft er en stor udfordring for danske virksomheder i Afrika, hvor vi oplever at kandidaterne fra de lokale uddannelsesinstitutionener, ofte ikke har et tilstrækkeligt højt niveau, fortæller Flemming Sørensen til U-landsnyt.dk

Hovedprogrammet i dansk udviklingsbistand, som skal afløse Danida Business Partnerships og Business Project Development efter at det blev sat i bero i november 2014, er ikke offentliggjort, men det er nærliggende at forestille sig, at der i programmet vil være en komponent, som netop søger at fremme samarbejdet mellem private og offentlige aktører.

Fakta

Konferencen løb over tre dage, og havde mere end 300 deltagere fra 40 lande.

Blandt talerne var:

  • Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary
  • Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen,
  • CEO for Dansk Industri, Karsten Dybvad
  • Vicepræsident for Verdensbanken, Sanjay Pradhan
  • Lars Rebien (Novo Nordisk)
  • Jørgen Vig (LEGO)
  • Thomas Schulz (FLSmidth)