Køreplan klar for ny civilsamfundsstrategi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har besluttet, at civilsamfundsstrategien skal ”opdateres”.

Beslutningen sker bl.a. på baggrund af Rigsrevisionens seneste rapport om Udenrigsministeriet/Danidas forvaltning af NGO-bistanden, skriver Projektrådgivningen i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.

Danida har via NGO-forum inviteret til et tæt samarbejde om opdateringen, og NGO-forum har sagt ja til at bidrage.

Forløb og indhold er lige nu under udformning, men det ligger klart, at der i løbet af efteråret vil blive holdt et ”civilsamfundstræf”.

Projektrådgivningen skriver videre om processen/køreplanen:

Civilsamfundsstrategien er vedtaget af Folketinget i 2000 (under den forrige SR-regering, red.) og danner bl.a. grundlag for støtten til danske NGOers udviklingsarbejde, herunder Minipuljen.

En konsulent, tidl. generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Udsholt, skal skal stå for at styre og skrive oplægget. Der skal inden udgangen af 2007 foreligge et udkast til efterfølgende politisk behandling i bl.a. U-landsstyrelsen og Folketinget.

Der bliver holdt møder, workshops m.v. inden for diverse temaer (eks. fortalervirksomhed, monitorering o.s.v.). Der holdes konsultationer med de forskellige interessentgrupper (rammeorganisationer, organisationer med enkeltbevillinger, Miniprogrammer og Projektrådgivningen / Minipuljeorganisationer). Desuden vil bistandsambassaderne blive inddraget.

I løbet af efteråret vil der som led i processen blive holdt et ”civilsamfundstræf”, hvor alle inviteres.

Materialer, der allerede er udarbejdet om udmøntningen af strategien i de foregående år, vil blive inddraget f.eks. review af Minipuljen/Projektrådgivningen og materialet om henholdsvis mikrofinansredskaber og allianceprojekter, som er undervejs.

Der er nedsat en følgegruppe, som består af 4 organisationer med rammebevilling (MS, IBIS, Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp), 2 organisationer med Miniprogramaftale (Dansk Missionsråds udviklingsafdeling og De Samvirkende invalideorganisationer), 2 repræsentanter for organisationer med enkeltbevillinger (Caritas og U-landssekretariatet) samt Projektrådgivningen / Minipuljen

Følgegruppen samarbejder med HUM-kontoret i Danida om forløb og redigering.

Der er muligheder for både faglig og politisk indflydelse undervejs ligesom man som organisation er velkommen til at komme med inputs til både Projektrådgivningen, Caritas og U-landssekretariatet undervejs.

Projektrådgivningen vil bestræbe sig på at formidle informationer om forløbet og sikre repræsentationen af sine medlemsgrupper i forløbet. På NGO-forums årsmøde i september vil Caritas og U-landssekretariatet samt de øvrige medlemmer af NGO-forum med bevillinger under enkeltbevillingen indkalde til et særskilt møde for denne gruppe.

Hvad er der på bordet?

Det understreges fra Danida side, at der tale om en opdatering af den 7 år gamle strategi. Det vil sige, at de grundlæggende strategiske principper ikke er til diskussion. Der er imidlertid stort behov for at opdatere på, hvordan virkeligheden ser ud – både i konteksten og hvordan bevillingsstrukturen faktisk er.

Derudover er der kommet en række temaer på bordet:

– hvordan skal ambassaderne rolle udvikles i forhold til opbygning af civilsamfundet i Danmarks officielle samarbejdslande
– konsekvenser af den såkaldte Paris-deklaration (harmonisering af bistand m.m.)
– udvikling af monitorering og evaluering – og formidling af strategiens praksis
– fortsat udvikling af den folkelige forankring i Danmark igennem information og oplysning
– samspil med øvrige strategier (eks. den kommende Afrikastrategi)
– strategiske muligheder for samarbejde imellem NGOer og erhvervsliv
– fremtidig bevillingsstruktur

Projektrådgivning har ønsket at få drøftet:

– rolle og bevillingsramme for erfarne organisationer med mange større enkeltbevillinger
– civilsamfundsstrategiens udmøntning i områder under/efter konflikter og herunder en udvidet strategi for inddragelse af migranter i udviklingsarbejdet
– stærkere støtte til Syd-drevet, netværksbaseret kapacitetsopbygning
– tendensen til flere politisk/tematisk styrede puljer til civilsamfundsstøtte

Projektrådgivningen har desuden fremført, at opdateringen skal følges op af en handlingsplan for de kommende år både for udmøntning af den opdaterede strategi og for at gå mere i dybden med, hvordan strategien faktisk virker – med henblik på en egentlig revisionsproces om 3-5 år, anføres det.

Se også www.prngo.dk