Udenrigsminister Kristian Jensen (V) lagde onsdag vejen forbi flygtningelejren Kakuma i det nordlige Kenya. Lejren huser knap 200.000 flygtninge fra særligt Sydsudan og Somalia, og flere danske NGOer er engagerede i den, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
“Jeg har hørt triste historier i dag om konflikt, nød og elendighed. Men også mødt folk i deres midlertidige boliger, der hjælper uledsagede børn og kæmper for et bedre liv”, siger ministeren og uddyber:
“Det var livsbekræftende at tale med unge, der ukueligt prøver at skabe sammenhold og bedre betingelser, samt se det arbejde, de danske organisationer laver”.
“Vi støtter Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælps arbejde i lejren med ca. 15 mio. kr. og vil fortsat prioritere det. Tak til dem for at gøre en indsats under svære forhold”.
Under besøget i Kakuma talte Kristian Jensen med UNHCR, der sammen med Kenya driver lejren, og med de danske NGO'ere.
Kristian Jensen deltog bagefter i Youth Parliament, hvor børn og unge fra lejrens 21 nationaliteter prøver at undgå konflikter mellem folk og løse problemet for de over 50 pct. af lejren, der er under 18 år.
Besøget sluttede med en rundtur i lejren, hvor udenrigsministeren bl.a besøgte en flygtningefamilie for at høre deres historier, samt optræden af unge musikere i et nybygget civilsamfundscenter – et projekt der har fået penge fra Danmarksindsamlingen.
“EU må imødegå årsagerne til, at folk flygter”
“Mit besøg i dag har gjort det endnu tydeligere for mig, at vi skal fokusere mere på nærområderne og de lande, som huser flygtningene. Bedre livsbetingelser og stabilitet i de skrøbelige stater er afgørende for at opfylde deres største ønske, nemlig at vende hjem”, anførte Kristian Jensen.
“Mens de er i lejren skal vi hjælpe dem for at undgå at de vender sig mod kriminalitet og ekstremisme. Samtidig er det vigtigt at vi taler med de afrikanske lande om løsninger. EU er her en vigtig spiller og bliver også nødt til at tage et større ansvar”.
“EU skal styrke den ydre grænsekontrol, men også bruge flere kræfter og ressourcer på at imødegå årsagerne til, at folk tager den desperate rejse til Europa”.
“Den nye EU-trustfond for Afrika, som Danmark bidrager til, bliver et vigtigt instrument. Samtidig må andre lande og regioner også tage et ansvar", sluttede han.
Om lejren – som har ligget der i 23 år
Kakuma-lejren ligger op mod Sydsudan, Kenyas naboland i nord. Lejren blev oprettet i 1992 og er siden vokset til at huse knap 200.000 flygtninge.
Størstedelen fra Sydsudan men også Somalia og andre nationaliteter (21 i alt). Samlet set huser Kenya ca. 600.000 flygtninge.
Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælp er aktive i lejren og arbejder bl.a. med at forbedre forholdene for lejrens børn og unge, sundhed og skabe økonomiske muligheder.
Regeringen støttede i 2015 dette arbejde med ca. 15 millioner kr.
Samlet set har Danmark givet 204 millioner i år til humanitær bistand i Østafrika (Somalia, Sydsudan, Kenya).