Kritik af Istanbuls bud på at blive Europas “grønne hovedstad”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Både miljøaktivister og oppositionen i Tyrkiet latterliggør Istanbuls forsøg på at promovere sig som Europas grønne hovedstad i 2017 – samtidigt er den danske klimaminister i landet for at få dansk andel i milliarder afsat til vedvarende energi.

Tyrkiets største by har sendt en ansøgning til Europakommissionen om at blive Europas grønne hovedstad i 2017, skriver den britiske avis The Guardian. 

Det vækker imidlertid undren blandt miljøaktivister og den politiske opposition i landet. Her mener man, at byen er alt andet end grøn.

Den hastige udvikling i byen har nemlig tæret gevaldigt på byens grønne områder. Rundt om byen bliver skove fældet for at bygge en ny lufthavn, en ny bro over Bosporusstrædet og en kanal.

Tættere på centrum bliver de små grønne åndehuller færre. Sidste år førte opførelsen af et indkøbscenter til omfattende protester, der blev meget omtalt i de internationale medier.

I de sidste par uger er indbyggere gået på gaden i protest mod bygningen af moské ved en grøn lund i kvarteret Üsküdar. Det har ført til konfrontationer.

“De brugte tåregas og plastikkugler mod os”, siger Seven Imlak, en af demonstranterne ifølge The Guardian.

“Validebağ er ikke blot en park, det er en lille skov, og det er en af de sidste grønne rum i dette område. Der er hundredevis af moskéer her omkring, men ikke meget grønt”, tilføjer hun. 

Dansk vindeventyr i Tyrkiet

Ikke desto mindre vil regeringen i landet mellem Europa og Asien investere massivt i vedvarende energi.

750 milliarder danske kroner skal anvendes til at omlægge energiforsyningen frem mod 2030, skriver Klima-, Energi- og Bygningsministeriet i en pressemeddelelse. 

En af målsætningerne er, at 30% af energien skal komme fra vedvarende kilder i 2023. På nuværende tidspunkt kommer knap 75% af energien fra lande som Iran og Rusland.

”Tyrkiet er regional stormagt med et moderne erhvervssektor og en økonomi, der buldrer der ud af. Derfor er de tyrkiske målsætninger for vedvarende energi og vindkraft et vigtigt signal. Tyrkerne vil i stigende grad investere i vedvarende energi i stedet for kul og energi importeret fra uroplagede lande. Det mener jeg er en fornuftig satsning”, siger klima-, energi og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Derfor ser ministeren muligheder for danske virksomheder.

”Det her kan blive startskuddet til et dansk vindeventyr i Tyrkiet. Danske virksomheder inden for særligt vindeenergi har alle kort på hånden for at kunne udnytte de eksportmuligheder, der opstår i kølvandet Tyrkiets ambitiøse satsning på vedvarende energi”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Europas grønne hovedstad 2017 udnævnes næste år

Om det store projekt kan få sat Istanbul på Europakortet som grøn by er endnu ikke til at sige.

Europakommisionen har udtalt, at de vil belønne en by, der er førende i bæredygtig urban planlægning og som lytter til indbyggernes ønsker.

Vinderen af konkurrencen vil blive offentliggjort i 2015 i Bristol – Europas grønne hovedstad næste år.