To ledere af et fransk Emmaus-samfund har taget en udfordring op, som skal kombinere sport og aktivisme. Mens dette læses, krydser de Gibraltarstrædet (Alain Gomez svømmer, og Maria Guerra ror kajak) til minde om de migranter, der er omkommet i forsøget på at krydse Middelhavet. De gør det for at protestere imod den hensynsløshed, der præger den nuværende flygtningepolitik.
Den aktuelle flygtningepolitik er undertrykkende og kortsigtet, og den er en medvirkende årsag til de store tragedier på havet.
Enhver har ret til at bevæge sig frit
I artikel 13 fra FN’s menneskerettighedserklæring står skrevet, at ”enhver har ret til at bevæge sig frit og til frit at vælge opholdssted inden for hver stats grænser”, og ”enhver har ret til at forlade et hvilket som helst land, herunder sit eget, og til at vende tilbage til sit eget land”.
Alligevel fratager den indtil videre førte flygtningepolitik borgere deres rettighed til at rejse og opholde sig i det land, de ønsker, og dermed få muligheden for at opbygge et anstændigt liv med udsigt til en rimelig fremtid.
Maria Guerra og Alain Gomez, ledere af Emmaus-Samfundet i Saint-Etienne startede fra Tarifa i Spanien den 8. august og regner med – alt efter vejrforholdene – at nå målet, den marokkanske kyst, den 14. august efter at have tilbagelagt de 20 km, der adskiller Spanien fra Marokko.
Lige præcis denne rute fra Marokko til Spanien placeres på en tredjeplads på den triste rangliste over de farligste og mest dødbringende veje til Europa for migranter.
Ligegyldigheden
Maria og Alain udfører denne symbolske handling for at fordømme de menneskelige tragedier, der hver eneste dag finder sted i Middelhavet, samt den generelle ligegyldighed, de oplever fra de omkringliggende lande, der ikke er tilbøjelige til at finde løsninger på problemet.
De ønsker også at slå fast, at der i denne sag rent faktisk er tale om et brud på artikel 13 fra Menneskerettigheds-erklæringen.
Maria og Alain forlanger at se retten til fri bevægelse realiseret. Menneskerettigheds-erklæringen burde have været gældende, siden den blev underskrevet i 1948.
Planen om at krydse Gibraltarstrædet har fået overskriften ”Artikel 13”, og Emmaus Frankrig og Emmaus International bakker op om projektet.
Maria og Alain ønsker at sætte en stopper for det i stilhed stigende antal dødstilfælde på havet. De ønsker at provokere den offentlige holdning til tragedierne og tvinge de politiske beslutningstagere til at benytte sig af mere humane fremgangsmåder i forhold til flygtningesituationen.
Oversat af Nanna Veje Olsen fra Emmaus Internationals hjemmeside.