Kultur til din weekend: en iransk eks-parlamentariker, litterært guld og en politistyrkes grumme hemmelighed

“I gave a speech. I spoke about the same things I always spoke about. I spoke about 𝘥𝘢𝘢𝘥. Justice. About every Iranian getting their fair share. I spoke about 𝘢𝘻𝘢𝘥𝘪. About every Iranian having the chance to participate in the future of their country. For the next week our phone at the house rang off the hook. People were calling me to thank me for my words. But by then it was too late. Khomeini had grown too powerful,” fortæller Parviz Zafari til Humans of New York.


Foto: Brandon/Humans of New York.
Forfatter billede

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

I denne uge skal vi en tur tilbage i tiden. Først vil en helt særlig ældre herre tage os gennem en del af Irans historie med personlige og rørende beretninger, og derefter genbesøger vi en nyere del af historien, nemlig krigen i Afghanistan, der bærer på en (skræmmende) hemmelighed. Til sidst bliver vi ved nytiden, hvor det er blevet tid til at kåre årets vinder af en rimelig prestigefyldt litteraturpris.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted de kommende dage. Dem finder du til allersidst i artiklen.

Værsartig!

LÆS Facebook-fortællingen om en bedstefars livslange kamp for retfærdighed, kærlighed og Iran

Anbefalet af redaktør og journalist Søren Steensig.

Facebook-siden Humans of New York har fået sine 17 millioner følgere på at portrættere, ja, mennesker i New York med stærke portrætbilleder og et enkelt – men ofte dybt personligt – citat. Jeg har selv fulgt siden i flere år, da fotografen Brandon Stanton tit finder inspirerende, skæve og spændende karakterer fra The Big Apple’s hurlumhejhus af et persongalleri.

Dyk ned i det fascinerende portræt af en tidligere iransk parlamentariker, Parviz Zafari.
Foto: Brandon/Humans of New York.

Nogle gange afviger Stanton fra sin succesfulde formel og bruger flere Facebook-
opslag på samme person. I stedet for voyeuristiske, små glimt af et liv vokser portrætterne til skæbnefortællinger. Det gælder ikke mindst de hele 54 opslag om Parviz Zafari. Den tidligere iranske parlamentariker har gavmildt delt ud af sin historie, der kredser
om Irans mytiske heltekvad, kærligheden til hans nu demente hustru og, naturligvis,
de politiske omvæltninger og oprør, som Zafari har kæmpet for – og nogle gange imod
– et helt liv.

Jeg vil ikke spoile for meget, men portrættet af den aldrende mand og hans elskede,
men efterladte hjemland er så rørende, at jeg for et stykke tid glemte alt om troldehære og desinformation og blev næsten optimistisk over Facebooks demokratiske potentiale.

FÅ indblik i brutale sider af krigen i Afghanistan

Anbefalet af journalist Stine Uldbjerg Hansen.

DRs nye dokumentar Bedraget i Helmand viser en grusom og vigtig historie fra Afghanistan. Det er en historie om, hvordan de lokale politifolk, som Danmark samarbejdede med, gemte på en hemmelighed.

Fra smukke billeder af hverdagslivet i Afghanistan til håndholdte, rystede optagelser tager den Cavling-belønnede krigskorrespondent og dokumentarist Nagieb Khaja og Martin Tamm Andersen, der er dokumentarist, sikkerhedsrådgiver og tidligere soldat i den danske hær gennem atten år, os med til det krigsplagede land. Her vil de undersøge anklagerne
om, at de lokale politifolk har forgrebet sig på mindreårige drenge og begået alvorlige overgreb på lokalbefolkningen.

De to dokumentarister mødes med flere mænd, som fortæller, at de har været udsat for overgreb af højtstående politifolk – mænd, som alle forbliver anonyme af frygt for konsekvenserne ved at stå frem. Deres grusomme beretninger bliver bakket op af tidligere, udstationerede militæransatte, blandt en tidligere dansk hærchef.

Gennem dokumentaren følger vi også Nagieb Khaja og Martin Tamm Andersens adskillige besøg hos netop de lokale politifolk, der stolt viser deres område frem. Og det er tydeligt, at de to dokumentarister ikke altid føler sig komfortable i situationen, hvor de skal finde det helt rigtige tidspunkt til at konfrontere politifolkene med anklagerne om overgreb.

Dokumentarener en rørende, forfærdelig og ikke mindst vigtig historie om den afghanske virkelighed. Du kan se Bedraget i Helmand på DRTV, og det vil jeg klart anbefale, at du gør.

GÅ på opdagelse i Booker-prisen

Anbefalet af journalist Anna Regine Irgens Bromann.

En af de litterære priser, det er allersjovest at følge med i, er den britiske The Booker
Prize. Fordi prisen ikke er begrænset til et bestemt land eller genre af litteratur, men
har som eneste kriterium, at kvalificerede bøger skal være fiktion skrevet på engelsk,
bliver forfattere fra hele verden nomineret til prisen. Blandt de meste berømte vindere
af Booker-prisen kan nævnes Salman Rushdie med Midnatsbørn og Arundhati Roy med
De små tings gud, der begge har fået status af nyklassikere.

De fem dommere, der i år skal beslutte, hvilken forfatter der skal vinde den prestigefyldte Booker-pris.
Foto: Hugo Glendinning for Booker Prize Foundation.

Der er en ny jury hvert år, hvilket er med til at sikre, at det ikke er de samme
forfattere eller den samme type litteratur, der går igen år efter år. Samtidig er det –
sammenlignet med så mange andre priser – en relativt åben pris, der først offentliggør
en såkaldt longlist med 12-13 nominerede bøger, der så efter et par måneder skæres
ned til en shortlist med seks bøger, inden den endelige prismodtager bliver
annonceret sidst på efteråret. Det giver litteraturinteresserede gode muligheder for at læse med og danne sig sin egen mening, og især shortlisten kan være smart at holde øje med, hvis man gerne vil danne sig et overblik over, hvad der sker inden for den engelsksprogede litteratur.

Årets shortlist blev offentliggjort i sidste uge, og der er som sædvanligt lidt forskelligt
at gå i gang med:

Man kan for eksempel læse britisk-indiske Chetna Maroos debutroman, Western Lane,
der handler om tre søstre, som efter deres mors død bliver sat til at træne squash af
deres far. Han håber på, de kan vende sorgen til en drivkraft og blive spillere på linje
med Pakistans legendariske Jahangir Khan. Samtidig presser søstrenes tante Ranjan på
for at få lov til at adoptere en af pigerne, gerne inden de bliver alt for vilde og vestlige.

Foto: Booker Prize Foundation.

Man kan også kaste sig over Jonathan Escofferys If I Survive You, der handler om en
jamaicansk emigrantfamilie i Florida, USA. Især for familiens yngste søn, Trelawny, er
det svært at passe ind i de meget rigide kasser, familien bliver mødt med i det
racebevidste land. Han skal navigere gennem mange tragikomiske situationer gennem
sin opvækst i 1990’erne og ungdom i 00’erne, aldrig helt tilpas i hverken sit eget
hjemland, USA, eller forældrenes Jamaica.

Årets Booker-vinder bliver offentliggjort den 26. november, så der er god tid til at læse
sig igennem de seks nominerede romaner inden da.


DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

World Press Photo 2023 skydes i gang på fredag

Traditionen tro lægger Politikens Hus ved Rådhuspladsen hus til den årlige World Press Photo udstilling, hvor du kan se nogle af verdens allerbedste pressefotografier.

World Press Photo handler om mennesker, liv og skæbner fra hele verden. Det er fortællinger om store skelsættende begivenheder, men også kig ind i små, ukendte tilværelser.

World Press Photo deler verden op i 6 områder, og for hvert område bliver der kåret vindere inden for 4 kategorier: enkeltbillede, fotoserie, langtidsprojekt og åben klasse. En af vinderne i år er danske Mads Nissen, og på udstillingen kan man se hans tankevækkende billedserie fra det Afghanistan.

Grand Theatret viser dokumentar om medier, misinformation og propaganda i Indien

Dokumentarist Vinay Shuklas ’While We Watched’ er en nervepirrende newsroom thriller, der følger den frie journalistiks frie fald i Indien fortalt gennem nyhedsværten Ravish Kumar, som kæmper mod en stigende bølge af misinformation og propaganda.

Filmen vil blive vist to gange den næste uges tid. Lørdag den 30. september kl. 9:30 vil filmens instruktør, Vinay Shukla, deltage i en Q&A efter visningen. Mandag den 2. oktober kl. 19 efterfølges visningen af en paneldebat om pressefrihed og mediernes betydning for opbygningen og nedbrydningen af demokratiet med deltagelse af Vinay Shukla, Pierre Collignon (debatredaktør v. Berlingske) og Janus Metz (instruktør og producer) – modereret af Mette Hoffman Meyer (CEO, The Why Foundation).

World Music Festival byder velkommen til alverdens musikkulturer

Oplev komponist og musiker Rune Thorsteinssons, der netop har været på en længere jordomrejse, hvor han tilbragte et halvt år med at komponere og indspille musik og film i sammenspil med musikere fra alverdens musikkulturer. Den rejse kan du nu få et indblik i under fredagens show, hvor Rune Thorsteinssons inddrager alt fra gumboot dansere fra Johannesburg, meditationsmusik fra Kathmandu, en komposition spillet på metal-maskiner i Rio de Janeiro til indisk digtoplæsning tilsat beats fra blyanter, improviseret grotte-koncert på Færøerne, tangodansere på en tagterrasse i Buenos Aires og en studie session i et legendarisk cubansk lydstudie.

Koncerten finder sted i Studenterhuset på fredag den 29. september. Se festivalens fulde program her.

Union byder på endnu mere musik med Sak Tzevul

Lyder hverken grotte-koncert på Færøerne eller indisk digtoplæsning som noget for dig, og er du mere til mexicansk rockmusik, så er fredag din heldige dag. Her kan du opleve rockbandet Sak Tzevul spille det som de selv kalder Batzi-Rock eller de oprindelige folks rock. Bandet består af de tre brødre, Damian Martinez, Enrique og Paco, og til fredagens koncert vil de præsentere “SONES DE LA TIERRA” (JORDENS LYDE), der kombinerer sange på oprindelige mayasprog og spansk.

Det foregår i Union på Nørrebro, hvor der tidligere på dagen desuden vil være en forelæsning med PhD Sarah Washbrook og Damián Martinez om nutidig litteratur og musikalsk produktion af oprindelige folk i Chiapas. Find mere info om eventet her.

Det var alt for denne uge! Rigtig god weekend fra Globalnyts redaktion.