Kulturelle brobyggere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

18 unge studerende fra Afghanistan, Pakistan, Malawi og Brasilien deltager fra tirsdag den 17. februar til tirsdag den 2. marts i et udvekslingsprogram i Grønland. Det er første gang, de oplever et andet land, den arktiske vinter og et flerkulturelt samarbejde.

De studerende, der alle har speciale i musik og teater, mellemlander i København under rejsen til og fra Grønland. I Danmarks hovedstad vil frivillige fra Mellemfolkeligt Samvirke være værter. De vil sørge for, at gruppen bliver rystet godt og grundigt sammen på tværs af vidt forskellige etniske baggrunde og kulturer.

– Det er et spændende projekt. Vi ønsker at vise, at de unges hjemlande har mere at byde på, end det vi typisk ser i medierne. Projektet skal minde os om, at der trods fattigdom og krig stadig findes unge med kreative ressourcer og overskud til at viderebringe positive værdier fra deres egne kulturer. På den måde kan de bygge bro til andre, udtaler den danske projektleder Katja Gregers Brock.

Under deres ophold i København har de danske værter fra MS planlagt en række aktiviteter, hvor kulturmødet og det sociale samvær er i højsædet. De skal bl.a. se grønlandssamlingen på Nationalmuseet og Københavns forskellige bydele.

De unge ankommer til København d. 15. februar og flyver videre til Grønland d. 17. februar. Her skal de i 2 uger være sammen med unge fra den grønlandske hovedstad Nuuk. Den 2. marts mellemlander gruppen igen i Danmark, hvor rygsækken forhåbentlig er fyldt med store oplevelser.

Efter endnu et døgn i København hos de danske aktivister skilles den brogede gruppe igen, og de unge vender næsen hjemad.

– Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en stor oplevelse for alle
deltagerne at se Danmark og Grønland, der økonomisk, klimamæssigt og kulturelt set er så forskellige fra de lande, de kommer fra. De glæder sig alle meget til projektet og har forberedt sig i lang tid til de tværkulturelle aktiviteter i Nuuk, slutter Katja Gregers Brock.

Yderligere oplysninger og kontakt til deltagerne:
Katja Gregers Brock på tlf. 27 43 70 62, Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 Kbn K, www.ms.dk