Kulturverdenen: Vi vil gøre mere for mangfoldighed

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KØBENHAVN, 9. December 2008: Dagen før menneskerettighederne fylder 60, er danske kulturforbund blevet enige om en erklæring, der skal fremme mangfoldighed i kulturlivet.

Dansk kulturliv er efter forbundenes mening for ensidigt og afspejler ikke mangfoldigheden i det danske samfund. Sådan kan man ifølge Institut for Menneskerettigheder (IMR) opsummere grunden til, at erklæringen er nødvendig.

– Kulturindustrien har et medansvar for, at alle borgere føler sig ligeværdige. Og selvom den gode vilje har været der, så er det i sidste ende bare ikke lykkedes at gøre mangfoldigheden synlig i kulturen.

– Konsekvensen er, at mange mennesker føler sig uden for fællesskabet, og det fremmer ikke ligefrem princippet om, at vi alle er født frie og lige, understreger instituttets vicedirektør, Birgitte Kofod Olsen

IMR har indkaldt de danske fagforbund inden for kulturverdenen. De er blevet bedt om at mødes i anledning af 60-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder for at lave deres egen erklæring. Hensigten er at gøre mere for, at minoriteter bliver inkluderet i kulturlivet:

”Vi opfordrer til ansættelser og produktionsmuligheder, der inkluderer mennesker uanset etnisk oprindelse, religiøs overbevisning, kultur, hudfarve, alder, køn, seksuel orientering – med og uden handicap, inden for alle discipliner og produktionsområder, således at kulturen kan afspejle mangfoldigheden i samfundet” lyder det i erklæringen, der er blevet underskrevet af bl.a. Dansk Musiker Forbund, Film- og TV-arbejder foreningen, Dansk Jour na list forbund og Dansk Skuespillerforbund.

Kunstnernes erklæring om inklusion:

”Vi, undertegnede organisationer tilslutter os hermed kunsternes erklæring om inklusion. Det vil sige rummelighed og lige mulig heder for alle, der arbejder med tv, film, radio, dans, musik og teater inden for kulturområdet. Samtidig fordømmer vi racisme, for domme, diskrimination og eksklu sion i kulturlivet og i det offent lige rum.

Vi opfordrer til ansættelser og produktionsmuligheder, der inkluderer mennesker uanset etnisk oprindelse, religiøs overbevisning, kultur, hudfarve, alder, køn, seksuel orientering – med og uden handicap, inden for alle discipliner og produktionsområder, således at kulturen kan afspejle mangfoldigheden i samfundet.

Samtidig med, at vi anerkender, at der ikke kan være tale om indblanding i den kunstneriske eller faglige integritet og frihed eller i de kontraktmæssige rettigheder, som tilhører skabende og udøvende kunstnere, opford rer vi alle aktører i den danske kulturverden til at udfordre de traditionelle stereotyper. Vi er overbeviste om, at områdets vækst og vitalitet er afhængig af inddragelsen af en mangfoldighed af stemmer, udtryk og impulser.

Med vores erklæring ønsker vi at fremme lige muligheder, mangfoldighed og inklusion og bekæmpe diskrimination. Som organisationer inden for kunst og kultur ønsker vi således at disse principper realiseres i dansk kulturlivs bedste interesse.

Denne erklæring er udarbejdet af repræsentanter fra de underskrivende forbund i samarbejde med Institut for Menneske rettigheder.

Dansk Artist Forbund, Danske Dramatikere, Film- og TV-arbejder foreningen, Danske Film instruk tører, Dansk Jour na list forbund, Dansk Musiker Forbund, Danske Sceneinstruk tø rer og Dansk Skuespillerforbund.