Kvindernes U-landsudvalg (KULU) markerer FNs internationale dag: STOP volden mod kvinder og piger. Det sker bl.a. under en international 16 dages kampagne mod vold fra 25. november til 10. december.
Kvindernes U-landsudvalg markerer således kampagnen ved besøg af 3 unge ambassadører for pigers rettigheder fra Nigeria, Tanzania og Uganda i december.
Baggrunden er dyster nok:
Kvinder og piger bliver slået, voldtaget, handlet – og givet bort til sex og slaveri, og alt for tidlige ægteskaber rundt om på kloden.
Kvinders og pigers kroppe bliver udnyttet som mål for krigshandlinger gennem massevoldtægter og fornedrelse.
Diskrimination og vold mod piger begynder fra de ligger i mors mave. I Asien mangler næsten 60 millioner piger og kvinder – fordi de fravælges og aborteres inden fødslen. Eller efterlades til at dø som spæde.
Det sker indenfor hjemmets 4 vægge, og det sker i samfundet, på skolevejen, arbejdspladsen, alle steder.
Det sker hver dag, overalt i verden. I 2005 – i 30 året for FNs første verdenskvindekonference. Mere end 20 år efter verdenssamfundets vedtagelse af FNs Kvindekonvention.
Vold mod kvinder og piger er en alvorlig bremse på udvikling og fremskridt.
Den forhindrer piger i at gennemføre deres skolegang
Kvinder og piger mister arbejdsevne og indtægt
Kvinder og piger udsættes for hiv-smitte og andre seksuelt overførte sygdomme gennem voldtægter og andre seksuelle overgreb.
Kvinder bliver slået ihjel eller lemlæstet af en voldelig ægtefælle
Unge kvinder udsættes for psykisk og fysisk tortur eller dræbes som led i svigerfamiliers kyniske jagt på en bedre medgift.
Volden koster dyrt – både i form af de voldsomme psykiske og fysiske mén, som den enkelte pige og kvinde påføres.
Men også for samfundet og familier i form af tabt indtjening og enorme udgifter til lægebehandling og omsorg.
Kvindernes U-landsudvalg markerer 16 dages kampagnen mod vold mod kvinder, den internationale hiv/aids-dag og kampen mod fattigdommen ved at sætte fokus på det lange seje træk for fremme af kvinders og pigers rettigheder og ligestilling.
Fra mandag den 5. december til lørdag den 18. december har Kvindernes U-landsudvalg besøg af tre unge kvinder og ambassadører for pigers rettigheder:
Esther Eshiet, 18 år, fra Girls Power Initiative, Nigeria
Batuli Bakari, 23 år, fra Women Fighting Hiv/Aids, WOFATA, Tanzania
Lydia Nakayenze, 21 år, fra African Womens Economic Policy Network, Uganda
De 3 unge ambassadører for pigers rettigheder skal deltage i et dialogprojekt med danske unge på Flakkebjerg Efterskole ved Slagelse. Her vil de med deres personlige historier og eksempler vil berette om pigers situation i forhold til tidlige ægteskaber, vold og seksuelle overgreb, handel med kvinder og piger, religion og kultur, kærlighed, hiv/aids, uddannelse og arbejde.
De vil også som unge kvinderettighedsaktivister demonstrere, hvordan rettigheder på papiret kan bruges til at kæmpe for reelle forbedringer og et liv med en uddannelse, fremtid og rettigheder – for både piger og drenge.
Under overskriften “TRO, HÅB OG KÆRLIGHED. Pigers rettigheder i verden. Hvad kan du gøre” indledes projektet på Flakkebjerg Efterskole med halvanden uges temaarbejde om pigers vilkår og rettigheder i verden i et såkaldt Verdensborger-uge forløb. Det rundes af med 3 dages mini-FN-konference med fokus på pigers og kvinders rettigheder.
Det er målet, at de unge på konferencens sidste dag slutter af med vedtagelse og offentliggørelse af en Erklæring om, hvad de unge mener, der bør gøres for at sikre pigers rettigheder og vilkår i verden.
2 af konferencedagene vil have deltagelse af elever fra andre efterskoler og den afsluttende dag vil være åben for forældre og andre interesserede.
Som led i forløbet gennemfører de unge en indsamling til fordel for pigeaktiviteter under ”Girls’ Power Initiative” i Nigeria.
Rapperen ATAF indleder konference dagene med en optræden med fokus på vold mod kvinder. Skuespiller Ellen Nyman deltager som konferencier på konferencens sidste dag.
Et panel af unge folketingspolitikere samt en lang række oplægsholdere og debattører deltager med oplæg og debat og andre aktiviteter under forløbet.
Som appetitvækker til Verdenborgeruger og konferencedage har skolen i samarbejde med Kvindernes U-landudvalg gennemført et rollespil om kønsroller og pigers rettigheder, en række horisont-timer og kulturaftener i oktober og november 2005.
Projektet er tilrettelagt og koordineret i samarbejde med Flakkebjerg Efterskole, og finansieres af midler fra Danidas Oplysningsbevilling, Dansk Folkeoplysningssamråd og Ellen Hørup’s Fond.
De 3 unge afrikanske kvinder kan opleves ved et offentligt arrangement i København den 8. december kl. 20. ”GIRL POWER med mening” , der desuden byder på showet ”OPSANGE med Helger” ved skuespiller og multikunstner Anne Marie Helger. – Se www.kulu.dk eller rekvirer nærmere oplysninger.
Kontakt Kvindernes U-landsudvalg tlf. 3315 7870:
V. Informationsmedarbejder Helle Nielsen eller Projektkoordinator Ann-Sofi Bentzon.
KULU om KULU
Kvindernes U-landsudvalg (KULU) er en u-landsorganisation, der arbejder for at fremme u-landskvinders rettigheder gennem oplysning, lobby og fortalervirksomhed i samarbejde med kvindenetværk i Afrika, Asien, Latinamerika og internationalt.
Målet er en retfærdig og bæredygtig verdensorden, hvor kvinder i u-landene har adgang til resurser, politisk indflydelse og ret til at bestemme over egen krop og liv. I Beijing+10 året sætter KULU fokus på kvinders og pigers rettigheder i et særligt projekt rettet mod unge.
Desuden sætter KULU fokus på kvinders rettigheder i handelsaftaler og i dialogen om fattigdomshandlingsplaner i u-landene
KVINDERNES U-LANDSUDVALG, Rosenørns Allé 12 st., 1634 Kbn V, Tlf. 33157870, Fax. 33325330, E-mail: [email protected], Website. www.kulu.dk