I marts vender Copenhagen Kurdish Film Festival tilbage efter to års tavshed – med store ambitioner og ny personlighed, siger folkene bag.
Festivalen skal blandt andet være med til at bygge broer mellem det kurdiske og det danske samfund, fortæller arrangør Necati Harmankaya.
”Danskere interesserer generelt rigtigt meget for Kurdistan, men der er meget få kilder at henvende sig til – det forsøger vi at ændre på med den kurdiske filmfestival,” siger han.
”Heri ligger den selvfølge at kurdisk filmfestival giver det danske samfund et glimrende indblik i en region, som på kort tid er blevet centrum for international fokus,” forklarer han over for Globalnyt.
Samtidig mener arrangøren, at herboende kurdere kan savne en nuanceret skildring af livet som kurdisk mand eller kvinde og præsentation af kurdisk kultur og historie.
”Det håber vi at opnå med filmfestivalen,” siger Necati Harmankaya.
”Det kurdiske samfund, særligt i det nordlige Syrien, har udemærket sig ved et fremtidsorienteret demokratisk syn på sameksistens og selvbestemmelse. Filmkunst bidrager til kritikken og er med til at flytte på mennesker.”
Kurdisk dramaturgi omfavner det samme spektrum af følelser, som vi kan kende fra andre filmgenrer: kærlighed, sorg, håb, drømme, frygt og så videre. Dog muligvis med en overrepræsentation af søgen efter retfærdighed og systemkritik, fortæller Necati Harmankaya.
”Vi er i år gået væk fra ét enkelt altdækkende tema, idet det sådan set ville være synd at fratage festivalgængere muligheden for at blive overrasket, inspireret og til dels udfordret. I tråd med programkriterierne har vi etableret samarbejde med andre filmfestivaler og filmkollektiver, som for eksemepl Rojava Film Commune er et glimrende eksempel på. Vi deler for i øvrigt billetindtægter fra visningen af ‘The End Will be Spectacular’, som Rojava Film Commune har lavet, med selvsamme filmkollektiv.”
Instruktører trodser grænsen
Festivalen har været fraværende i en periode, fordi det kræver filmentusiaster, frivillige ildsjæle og godt med ressourcer at stable en festival på benene, forklarer Necati Harmankaya. Men han er ikke i tvivl om, at der er et publikum for det.
”Hen over årene har der udviklet sig en loyal og bred skare af festivalgængere, der har styrket vores momentum omkring projektet. Cinemateket viser fortsat stor interesse i at lægge lærred til kurdisk film, og vi har sammensat et program i samarbejde med et stort internationalt netværk,” fortæller han.
På Copenhagen Kurdish Film Festival vil der være film af nye, unge instruktør- og skuespillertalenter, anerkendte produktioner fra og udenfor Kurdistan og repræsentation af flere kvindelige instruktører. Desuden viser festivalen for første gang børnebio.
”Det er også et led i at modarbejde den aktive undertrykkelse af det kurdiske sprog,” forklarer Necati Harmankaya.
På festivalen kan man blandt andre møde instruktøren Reber Dosky (’Radio Kobani’), hvis nye film handler om Sidik, der sætter sig for at finde en persisk leopard i bjergene i Iran. ’Sidik and the Panther’ høstede for nyligt IDFA-festivalens pris som årets bedste dokumentar. Reber Dosky forventes at komme til en debat om dokumentarens rolle i forhold til at skabe fortællinger om og fra Kurdistan.
Filmene ‘Sisters in Arms’ og ‘The End will be Spectular’ udgør dramagenren under festivalen, hvor to forskellige men hver især fantastiske fortællinger vil forsøge at beramme følelser og forhåbninger der spirer i en ungdom, som hungrer efter frihed og ligestilling. Sidstnævnte er en ganske særlig produktion fra Rojava Film Academy, hvor unge talenter har gjort det umulige muligt og er vokset frem ud af ruinerne på den historiske by Kobane.
”Talentfulde instruktører trodser stadigt grænsen for det mulige og kurdiske film har siden nået nye bredder. Der er altså fortsat stor efterspørgsel efter film lavet af og om kurdere – særligt i lyset af de seneste års politiske udvikling.”
Ud over film i Cinemateket er der også planer om debatter, musikalske indslag, madaftener mv.
Copenhagen Kurdish Film Festival finder sted 4.-11. marts. Det fulde program kan ses hos Cinemateket.
Se trailer fra åbningsfilmen ‘Zagros’ her: