Kurser i at undgå hiv-smitte på rejsen

Redaktionen

Mange danskere med hiv er smittet under ophold i udlandet. Foreningen Sex og Samfund tilbyder hiv-forberedende kurser til medlemsorganisationerne under Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, skriver oplysningskonsulent Suzette Frovin på DUFs hjemmeside.

Næsten en tredjedel af heteroseksuelle danskere med hiv er smittet under ophold i udlandet. Organisationer, der udsender folk, har derfor en særlig forpligtelse til at forberede deres udsendte på den forøgede smitterisiko. Det kan Foreningen Sex og Samfund hjælpe med.

Som led i Sundhedsstyrelsens Rejsekampagne laver Sex og Samfund hiv-forberende kurser for danskere, der sendes ud af f.eks. Danida og bistands- og nødhjælpsorganisationer.

I modsætning til de store organisationer er der fortsat en lang række mindre NGOer, der ikke systematisk forbereder deres udsendte – ansatte såvel som frivillige og praktikanter – på den øgede risiko for hiv.

Sex og Samfund har gennem en årrække tilbudt at målrette og skræddersy gratis kurser til de af DUFs medlemsorganisationer, der udsender folk. Desværre har der hidtil ikke været den store søgning til disse kurser.

Derfor vil foreningen i slutningen af april kontakte de organisationer, der kunne drage fordele af hiv-forberedende kurser.

Det er altid en hårfin balance at forberede mennesker på, at de er udsat for forøget risiko for hiv. Det drejer sig på den ene side om ikke at blande sig i folks privatliv eller prædike moral, idet det er den enkeltes eget valg, hvordan man vil leve sit (seksual)liv.

På den anden side ved vi fra danske seksualvaneundersøgelser, at mantraet ”Bare husk at bruge kondom” ikke uden videre får den enkelte til at praktisere sikker sex.

Når man rejser ud, er man langt væk fra hverdagen og den vante kultur, og det medfører for de fleste et skred i normerne. F.eks. sætter flere sig bag rattet i beruset tilstand, når de er i udlandet, ligesom prostitutionsbesøg typisk foretages i udlandet.

Som forebyggere, arbejdsgivere og udsendelsesansvarlige kan vi forberede dem, vi sender ud, på den forøgede risiko for hiv.

Det kan ske ved – forud for rejsen – at lære om f.eks. overvejelser i seksuelle risikosituationer, besværligheder ved sikker sex, måder at overkomme disse besværligheder på og ”faresignaler”, hvor man skal være ekstra opmærksom på sig selv.

Derfor håber DUF, at organisationerne vil benytte sig af Sex og Samfunds tilbud om et hiv-forberedende kursus, hedder det.