Kvindeorganisationer skuffede over FN-udspil til topmøde i september

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

På den internationale kvindedag 8. marts i år opfordrede FNs generalsekretær Kofi Annan det internationale samfund til at gøre sig klart at fremme af ligestilling mellem kønnene ikke kun er kvinders ansvar – det er alles ansvar.

Ved åbningen af Kvindekommissionens Beijing plus 10 samling i marts 2005 lød ordene: “Der er ikke noget mere effektivt redskab for udvikling end styrkelse af kvinders rettigheder (“empowerment of women”).

Budskabet blev modtaget med stor glæde og optimisme af de tilstedeværende kvindeorganisationer og netværk, hedder det i en pressemelding fredag fra Kvindernes U-landsudvalg..

2015 Målene var genstand for intense drøftelser under Kvindekommissionens Beijing plus 10 samling både på panelmøder på den officielle samling og på NGO-møder. Udfordringen var at styrke gennemførelsen af handlingsplanen fra Beijing i det videre arbejde med 2015 Målene.

Anbefalinger fra den såkaldte Millenium arbejdsgruppe 3 om køn fremlagde bl.a. 7 prioriterede minimumsindsatser for at sikre kønsdimensionen og kvinders rettigheder i de otte 2015 Mål.

Der var derfor stor skuffelse i det globale kvindepolitiske miljø i dagene efter offentliggørelsen af FN generalsekretærens 2015 rapport “In Larger Freedom: Towards Development, Security and Human rights for all”.

Rapporten indeholder henvisninger til ligestilling mellem kønnene og kvinders rettigheder, men er langt fra at have et integreret og systematisk indarbejdet kønsperspektiv.

På et møde med UNDP-chefen Mark Malloch Brown 21.marts udtalte en række kvindeorganisationer dyb bekymring for den manglende integration af ligestilling og kvinders rettigheder i rapporten. Der henvistes til det netop overståede Beijing+10 møde, der havde markeret en række fremadrettede forslag med henblik på 2015 Målene.

Svaret fra FN chefen var: “Vi kunne have gjort det bedre”. Desuden noterede han sig, at “der var flest mænd involveret”.

Det svar kunne kvindeorganisationerne nok ikke stille sig tilfredse med. De sendte derfor et brev til Kofi Annan, hvori de rettede en skarp kritik af rapporten.

“Til trods for den mundtlige støtte givet fra FN på højeste niveau, står det nu uhyggeligt klart, at kønsperspektivet fortsat marginaliseres eller kun nødtørftigt medtages i FN programmer og strategi. Det er skuffende at fundamentale principper, baseret på omfattende forskning og års udviklingserfaring, er fraværende i rapportens tilgang, hedder det bl.a. i brevet.

Kvindeorganisationerne inviterer samtidig til tæt dialog om at styrke kønsdimensionen i rapporten og de kommende måneders videre proces med at forberede september topmødet og topmøde erklæringen.

Kvindernes U-landsudvalg har rejst spørgsmålet i en henvendelse til Udenrigsministeriet og deltager i øvrigt i en fælles kommenteringsproces sammen med andre danske NGOer i hhv. 2015 Måls komiteen og 92-gruppen. KULU deltager videre i de internationale drøftelser i Network Women in Development Europe (WIDE) og i Women’s International Coalition for Economic Justice (WICEJ).

– Læs kvindeorganisationernes brev til Kofi Annan 31. marts 2005.
– Se 2015 rapporten ”In larger Freedom” 21. marts 2005.

KVINDERNES U-LANDSUDVALG, Rosenørns Allé 12 st., 1634 Kbn V, Tlf. 33 15 78 70, Fax. 33 32 53 30, E-mail: [email protected], Website. www.kulu.dk